Οι τρεις πυλώνες στήριξης της οικονομίας είναι ο εξής ένας: Όλα για το κεφάλαιο!
Τελικά υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά είναι για τους επιχειρηματίες….
Το χτεσινό διάγγελμα του Μητσοτάκη δε χρειαζόταν ιδιαίτερη αποκρυπτογράφηση. Ο πρωθυπουργός μίλησε πιο ανοιχτά από ποτέ για τις προθέσεις του και δε χρειάστηκε πολλές αμφίσημες διατυπώσεις για να καλλωπίσει το κυβερνητικό σχέδιο.
Σήμερα θα σας μιλήσω για το πώς θα προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Ποιες μειώσεις φόρων θα δρομολογηθούν. Πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ώστε να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Και θα σας πω, ακόμη, τι θα κάνουμε για να τονώσουμε τον κλάδο του τουρισμού.
Στην ουσία, αναφέρει εξ αρχής τους τρεις πυλώνες στήριξης της οικονομίας των επιχειρηματιών και στη συνέχεια τους εξειδικεύει.
Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας.
Ο πρώτος πυλώνας βασίζεται στο σχέδιο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Σε τι συνίσταται αυτή η συνεργασία; Το κράτος βάζει τα λεφτά και το κεφάλαιο τα κέρδη. Εξάλλου η κυβέρνηση προτιμά να επιδοτεί την απασχόληση -δηλαδή να πληρώνει το κράτος τους μισθούς- παρά αυτούς που μένουν χωρίς δουλειά με επίδομα ανεργίας. Ενώ παράλληλα πανηγυρίζει για τις 100 χιλιάδες και πλέον απολύσεις, γιατί είναι λιγότερες από ό,τι σε άλλες χώρες. Κρίμα να μην έχει βγάλει σχετικό διάγραμμα ο ΣΚΑΪ, για να χαρεί και ο μέσος τηλεθεατής. Οι λέξεις κλειδί είναι “μείωση του κόστους εργασίας” και “ευελιξία των επιχειρήσεων”, που ήταν πάγια αιτήματα του ΣΕΒ και τώρα παίρνονται στο όνομα της “προστασίας της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας”.
Η κυβέρνηση λέει πως θα αντλήσει κονδύλια από το πακέτο της γαλλο-γερμανικής συμφωνίας, πλασάροντας μαζί κοινότυπες φλυαρίες για την “Ευρώπη της αλληλεγγύης”, που ακούγονται πιο κούφιες από ποτέ εν μέσω πανδημίας. Την ίδια στιγμή το ΜέΡΑ25 ασκεί πολύ “σκληρή κριτική” και “αριστερή αντιπολίτευση”, εστιάζοντας στο ότι η κυβέρνηση “ξοδεύει πόρους από ένα πακέτο που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί”.
Η κυβέρνηση που ξοδεύει «με προνοητικότητα και σύνεση» τους διαθέσιμους πόρους «προκειμένου να μην εξαντληθούν» αποφάσισε να αρχίσει να ξοδεύει από το πακέτο Μέρκελ-Μακρόν που, πρώτον, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί και δεύτερον, ακόμα κι όταν συμφωνηθεί δεν θα πάει στην κυβέρνηση.
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) May 20, 2020
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η φορολογική ανακούφιση. Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει προσωρινές μειώσεις του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, με αιχμή την εστίαση, τις μεταφορικές και τον τουρισμό. Ο λαός καλείται να τσιμπήσει το τυράκι της μείωσης των τιμών σε κάποια είδη, που έρχεται ως δωράκι για τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητά τους.
Ο τρίτος πυλώνας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και της… ρευστότητάς τους. Μετά την επιδότηση των επιχειρήσεων και την ανακούφιση των επιχειρήσεων, αλλάζουμε θεαματικά κατηγορία. Οι δόσεις δανείων παγώνουν, ενώ το κράτος μπαίνει εγγυητής!
Οι τουρίστες παίρνουν ένα ακόμα δωράκι, με το -όχι και τόσο- σταδιακό άνοιγμα των συνόρων. Οι τουρίστες βρίσκονται ήδη σε διάφορες περιοχές της χώρας, η Ελλάδα δεσμεύεται να κάνει… δειγματοληπτικούς ελέγχους, λες και πρόκειται για δημοσκόπηση, και τα υγειονομικά πρωτόκολλα “δε θα επισκιάσουν τον λαμπερό μας ήλιο”!
Το σύνθημα “ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα” αποκτά άλλες διαστάσεις.
Ο Μητσοτάκης την παρουσιάζει ως “χώρα-πρότυπο” για την αντιμετώπιση του ιού και πατάει στην “εμπιστοσύνη στην Πολιτεία”. Η κυβέρνηση μπουκώνει τις επιχειρήσεις με ζεστό δημόσιο χρήμα, μπαίνοντας εγγυητής για τα κέρδη τους και αποδεικνύει πως “λεφτόδεντρα υπάρχουν”, αλλά είναι για τους καπιταλιστές. Και οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν να ζούνε μες στην αβεβαιότητα, να επιδοτούνται από το κράτος -δηλαδή από τα δικά τους λεφτά- με τον βασικό -στην καλύτερη- και να λένε και “ευχαριστώ”.
Εν κατακλείδι, όπως σημειώνει και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ζητούσε θυσίες απ’ το λαό για να μην καταρρεύσει το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Σήμερα ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, με το πρόσχημα της “δίκαιης κατανομής των βαρών”, για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.