Σοσιαλισμός – Koμμουνισμός: Οικονομία εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας (10)
Μια κοινωνία εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνει το ένα δέκατο της ενέργειας που καταναλώνουμε σήμερα τέτοια ποσά ενέργειας υπερκαλύπτουν την ζήτηση.
Το παρακάτω άρθρο αποτελεί απάντηση στην ερώτηση της κας Καίτης Ανδρέου σχετικά με την παραγωγή ενέργειας με οικολογικό τρόπο. Δες εδώ το σχετικό άρθρο.
Αγαπητή Καίτη. Σε ευχαριστώ για την εποικοδομητική κριτική σου!
Έχω σε προηγούμενα άρθρα γράψει ότι η παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) ούτε οικολογική ούτε ανακυκλώσιμη είναι, ούτε μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που ζητάει η ανθρωπότητα. Επιπροσθέτως καταστρέφονται δάση και βιότοποι για να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες υποδομές. Μπορεί κανείς να δει το σχετικό ντοκιμαντέρ “Ο Πλανήτης των ανθρώπων” που μιλάει για όλα αυτά και ένα μικρό απόσπασμα εδώ.
Για εμένα η πιο οικολογική λύση είναι τα μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Το πλεονέκτημα που έχουν σε σχέση με τις άλλες Α.Π.Ε είναι ότι αποθηκεύουν ενέργεια (δυναμική ενέργεια) λόγω της υψομετρικής διαφοράς του νερού. Στις άλλες Α.Π.Ε βρισκόμαστε στο έλεος του αέρα και του ήλιου. Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια λειτουργούν ως μπαταρίες ενέργειας! Η πτώση του νερού δίνει κίνηση σε μια γεννήτρια η οποία παράγει ρεύμα! Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια καλύπτουν το 7,2 % της κατανάλωσης ενέργειας της Ελλάδας και το 16% της κατανάλωσης ενέργειας του πλανήτη. Δες σχετικά άρθρα εδώ και εδώ.
Άρα μια κοινωνία εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνει το ένα δέκατο της ενέργειας που καταναλώνουμε σήμερα τέτοια ποσά ενέργειας υπερκαλύπτουν την ζήτηση.
Αν ένα κράτος ή μια περιοχή δεν έχει επαρκείς ποσότητες νερού μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα απλό σύστημα μεταφοράς νερού ή άμμου σε μια υψομετρική διαφορά. Ένα τέτοιο πρωτόγονο σύστημα είναι και ο κοχλίας του Αρχιμήδη. Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα σε μια κοινωνία εξοικονόμησης ενέργειας χρειάζονται μικρές και λίγες ανεμογεννήτριες* που θα του δώσουν κίνηση. Αυτές μπορούν να είναι κατασκευασμένες από ξύλο και δεν έχουν ηλεκτρικά μέρη γιατί το μόνο που κάνουν είναι να μετατρέπουν την αιολική ενέργεια σε δυναμική.
Η εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να γίνει με επιστημονικό τρόπο όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο. Ολόκληρες πόλεις και χωριά μπορούν να χτίζονται, να γκρεμίζονται και να αλλάζουν τοποθεσία ώσπου να βρεθεί το τέλειο ενεργειακό σχήμα. Οι δρόμοι μπορούν να επανασχεδιάζονται. Αυτά μπορούν να γίνουν σε προγράμματα υπολογιστών προτού εφαρμοστούν στην πράξη. Πιστεύω ότι μπορούμε να κατέβουμε πολύ πιο κάτω από το 5% της ενέργειας που καταναλώνουμε σήμερα. Η κατανάλωση ενέργειας για παραγωγή τροφίμων είναι η μόνη που δικαιολογείται και είναι στο 2% επί του συνόλου. Έτσι το ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και όχι η παράγωγη μικρών ποσοτήτων ενέργειας η οποία είναι εύκολη!
* O όρος δεν είναι απόλυτα σωστός γιατί δεν παράγουν ρεύμα αλλά δίνουν κίνηση στον κοχλία του Αρχιμήδη
Κάλο καλοκαίρι και καλό αποκαλόκαιρο!
Δείτε τα προηγούμενα σχετικά άρθρα εδώ και όλα τα άρθρα εδώ.
Στάθης Γεωργούλης
Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής