Θαύμα: παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας σε λεφτόφουσκα
Όντως αρκεί ένα «νεύμα» της ΕΚΤ, αλλά αυτό αφορά στο σταμάτημα της επέκτασης του ισολογισμού της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η είδηση κυκλοφόρησε στον απόηχο του πανηγυριού της ΔΕΘ κι έσκασε σαν βόμβα. Όχι ναπάλμ, ούτε τορπίλη (sic), αλλά μάλλον νερόμπομπα.
Η ναυαρχίδα του αστικού τύπου, η Ναυτεμπορική, δημοσίευσε ένα άρθρο του Θάνου Τσίρου στο οποίο αναφέρεται η “είδηση”, που ο συντάκτης μάλιστα θεωρεί ότι πέρασε στα ψιλα:
“Το «ταμείο» του ελληνικού δημοσίου έχει αυτή τη στιγμή υπόλοιπο 40 δισ. ευρώ.” Και ανερυθρίαστα συνεχίζει: “Καταρχήν συνιστά μια πανευρωπαϊκή πρωτιά χωρίς να είναι βέβαιο αν υπάρχει και άλλη χώρα παγκοσμίως που να διαθέτει ρευστότητα ίση με πάνω από το 21-22% του ΑΕΠ. Κατά δεύτερον σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη και δεν «εκδώσει» ούτε ένα ομόλογο.”
Μα τι λέτε τώρα; Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη με τέτοια ρευστότητα. Για να είμαστε εντελώς ακριβής, δεν υπάρχει καμία χώρα στον πλανήτη με τέτοια ρευστότητα.
Μα αλήθεια, δεν προβληματίστηκε κανείς από αυτήν την πρωτιά; Δεν σκέφτηκε κανείς ότι μπορεί να χρειαστεί να την τεκμηριώσει; Δεν προβληματίστηκε κανείς ότι αυτή η είδηση πέρασε στα ψιλά; Και αφού δεν πρόσεξε κανείς “40 δις” και τα πρόσεξε η Ναυτεμπορική, δεν θα ήταν πρέπον να είναι πρωτοσέλιδο;
Η είδηση δεν πέρασε στα ψιλά κύριε Τσίρο, γιατί πολύ απλά δεν είναι καν είδηση. Κατ’ αρχήν, πριν ακόμα από τη ΔΕΘ, είχαμε την παγκόσμια – τουλάχιστον (!) – πρωτιά εδώ στην Κατιούσα να μιλήσουμε για τη φούσκα του ισολογισμού της Τράπεζας της Ελλάδας και το νέο “λεφτά υπάρχουν” που αναμέναμε από την κυβερνητική προπαγάνδα. Κατά δεύτερον όμως, αν όντως “το ταμείο είχε 40 δις”, δεν θα έπρεπε να εξηγηθεί αυτό το εξαιρετικά παράλογο; Πώς γίνεται η παραγωγή να καταρρέει, το κράτος να ξοδεύει για τη διάσωση του κεφαλαίου και ταυτόχρονα τα διαθέσιμα χρήματα του κράτους να αυξάνονται; Κι όλ’ αυτά μόνο στην Ελλάδα!
Τρίτον, αν όντως ίσχυε αυτό, τότε γιατί λέτε ότι “ο στόχος είναι το εντελώς αντίθετο: Να συνεχιστεί μια έντονη εκδοτική δραστηριότητα, να υπάρξουν νέες κινήσεις στην κατεύθυνση της αναχρηματοδότησης του χρέους που θα φέρουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης (δηλαδή τους τόκους) σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δανεισμού του 2022 (θα είναι και πάλι της τάξεως των 10-12 δις. ευρώ) μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς”;
Και τέλος, αν υπάρχουν 40 δις στα ταμεία του κράτους, γιατί δεν προχωράνε οι αποζημιώσεις των σεισμοπαθών στη Θεσσαλία, τη Σάμο και αλλού; Γιατί δεν γεννιούνται λεωφορεία; Γιατί πρέπει να διατηρεί η Ελλάδα την πανευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας με τις λιγότερες ΜΕΘ; Τι εμποδίζει το Δημόσιο να προσλάβει όλους τους απαραίτητους δασκάλους και να χτιστούν όλα τα αναγκαία σχολεία; Από πού να το πιάσει κανείς και πού να το αφήσει;
Όντως αρκεί ένα «νεύμα» της ΕΚΤ, αλλά αυτό αφορά στο σταμάτημα της επέκτασης του ισολογισμού της Τράπεζας της Ελλάδας. Και τότε, ο αέρας από την είδηση θα κάνει πολλά κίτρινα φύλλα να στροβιλιστούν στον αέρα.