Ως πότε θα ανεχόμαστε και θα στηρίζουμε αυτή την πολιτική;
Αυτή η πολιτική επιβραβεύτηκε στις πρόσφατες εκλογές, και γι’ αυτό η καταστροφή συνεχίζεται. Η απάθεια, η αδιαφορία, η ανοχή σε αυτό το συντελούμενο έγκλημα, συνιστούν ένα είδος συνενοχής.
Γράφει ο Θάνος Βασιλόπουλος
Εδώ ο κόσμος καίγεται και η κυβέρνηση χτενίζεται. Η παράφραση της γνωστής λαϊκής ρήσης ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο που η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει» τις πυρκαγιές, οι οποίες κατακαίουν και καταστρέφουν τη χώρα. Μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στις αρχές του καλοκαιριού, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη με ένα επιτελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ποια είναι τα αποτελέσματα, σήμερα, βάσει του επιτελικού σχεδίου της κυβέρνησης;
Επί δύο μήνες η χώρα καίγεται ανεξέλεγκτα, ιδιαίτερα κάποιες περιοχές όπως η Αττική, η Ρόδος, η Μαγνησία, η Κέρκυρα και τις τελευταίες ημέρες η Αλεξανδρούπολη. Έχουν καεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 470.000 στρέμματα δασών, καλλιεργειών. Εχουν καεί ζώα, σπίτια, αγροικίες, έχουν καταστραφεί υποδομές. Έχει αναταραχθεί μια στρατιωτική βάση (Αγχίαλος), υπάρχουν δύο νεκροί πιλότοι και μέχρι σήμερα συνολικά 35 νεκροί συνάνθρωποί μας. Το 2021 κάηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα, κάηκε η μισή Εύβοια.
Όπως έχουμε διαπιστώσει στην πράξη, το επιτελικό σχέδιο της κυβέρνησης εξαντλείται στην επίκληση της ατομικής ευθύνης και στις εντολές εκκένωσης των περιοχών που καίγονται. Ούτε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο (Αλεξανδρούπολης) δεν μπορούν να προστατεύσουν και το εκκένωσαν, όπως επίσης ούτε μια στρατιωτική μονάδα με πυρομαχικά, δεν στάθηκαν ικανοί να προστατεύσουν και την άφησαν να ανατιναχθεί.
Κανένα σχέδιο πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας λοιπόν δεν υπάρχει από την κυβέρνηση (να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, κάθε χρόνο στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου, καταθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, το οποίο όμως απορρίπτεται από τις κυβερνήσεις). Αντιθέτως έχουν αφήσει την πυροσβεστική υπηρεσία υποχρηματοδοτούμενη (το ελάχιστο 0.04 % του προϋπολογισμού, έχουν διαθέσει) και υποστελεχωμένη (4.500 τα κενά) και με τον αντιπυρικό εξοπλισμό πεπαλαιωμένο, και μη λειτουργικό για τις αυξημένες ανάγκες. Κυρίως, όμως, χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, που είναι και το πιο σημαντικό.
Όμως, στο διάστημα που καίγεται η Ελλάδα η κυβέρνηση έχει να επιδείξει απαράμιλλη ικανότητα στη νομοθέτηση μέτρων εις βάρος του εχθρού λαού:
–Πρώτο βήμα για σύνταξη στα 74 χρόνια, εργασία 13 ωρών στο 24ωρο, αφού κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επαρκείς οι 11 ώρες ξεκούρασης, και τον καλοχτενισμένο υπουργό να προσπαθεί να μας πείσει από τηλεοράσεως ότι είναι για το καλό μας η εφαρμογή της οδηγίας 2019/1152 της ΕΕ που προβλέπει τα παραπάνω (εργαζόμενοι δούλοι τον 21ο αιώνα).
–Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την στελέχωση του ΕΚΑΒ όχι με γιατρούς, διασώστες, νοσηλευτές, οδηγούς, αλλά με πυροσβέστες, φαντάρους και υπάλληλους των ΟΤΑ.
–Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζελέζνι, για μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Γι’ αυτό το έγκλημα διαρκείας της καταστροφής της χώρας από τις πυρκαγιές έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις γιατί υλοποιούν την αντίληψη-δόγμα της ΕΕ, περί κόστους οφέλους, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιες υποδομές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής έχουν κόστος, δεν αποδίδουν κέρδη και επομένως είναι ασύμφορες.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνονται δημόσιες υποδομές για την υγεία, για τις πλημμύρες, για τις πυρκαγιές, για την αντισεισμική θωράκιση. Ευθύνη όμως γι’ αυτή τη καταστροφή που συντελείται στην χώρα μας έχουν και όλοι όσοι συνειδητά ή ασυνείδητα με την πολιτική τους συμπεριφορά στηρίζουν και επιβραβεύουν αυτή την πολιτική.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε για το έγκλημα των σχεδόν 40 χιλιάδων νεκρών της πανδημίας, του εγκλήματος στα Τέμπη, των νεκρών στο Μάτι, στη Μάνδρα, την καταστροφή κάθε χρόνο της χώρας από τις πυρκαγιές.
Αυτή η πολιτική επιβραβεύτηκε στις πρόσφατες εκλογές, και γι’ αυτό η καταστροφή συνεχίζεται. Η απάθεια, η αδιαφορία, η ανοχή σε αυτό το συντελούμενο έγκλημα, συνιστούν ένα είδος συνενοχής.
Θάνος Βασιλόπουλος
Παιδίατρος Εντατικολόγος