Όταν ο Τσίπρας ήταν ενάντια στην ένταξη της τότε ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Μόλις ανέλαβε πρόεδρος του Συνασπισμού, ο Τσίπρας επισκέφθηκε την τότε υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία εξέφρασε την αντίθεση του Συνασπισμού στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Ποια ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος του Συνασπισμού, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ενιαίο -τρόπος του λέγειν- κόμμα, και ενώ είχε επικεφαλής της ΚΟ του τον Αλαβάνο; Μα φυσικά να επισκεφτεί την Ντόρα Μπακογιάννη, την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, και να της εκφράσει την αντίθεση του κόμματός του στην ένταξη της ΠΓΔΜ -όπως λεγόταν τότε η γειτονική χώρα- στο ΝΑΤΟ.
Για του λόγου το αληθές, παραπέμπουμε το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα “20 χρόνια χρειάστηκαν”, που είναι ένα χρονικό των πρώτων χρόνων του Συνασπισμού.
Ο Τσίπρας, με δηλώσεις αμέσως μετά την εκλογή του, ξεκαθάρισε ότι εχθρός του Συνασπισμού ήταν η κυβέρνηση (σ.σ.: του Καραμανλή) και ότι δεν σκόπευε να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, οι ηγεσίες των οποίων εκδήλωσαν μια επιθετικότητα ενάντια στον νεοεκλεγμένο πρόεδρο. Παράλληλα, επικοινώνησε με τον Κύρκο και έκανε μαχητικό ξεκίνημα με περιοδεία στον ΟΤΕ, όπου οι αρμόδιοι απαγόρευσαν στην αντιπροσωπεία του κόμματος να μπει στο κτήριο. Επισκέφθηκε την υπουργό Εξωτερικών, στην οποία εξέφρασε την αντίθεση του Συνασπισμού στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και επανέλαβε τη θέση της σύνθετης ονομασίας για τη γειτονική χώρα. Συναντήθηκε, επίσης, με τον πρεσβευτή της Κούβας στην Αθήνα.
Προφανώς, αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία, πιθανότατα, κωλοτούμπα ενός κόμματος που προσαρμόστηκε ταχύτατα στις ανάγκες του νέου δικομματισμού, καλύπτοντας το κενό του σοσιαλδημοκρατικού πόλου. Είναι όμως σκόπιμο να το υπενθυμίσουμε σήμερα που το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει εναέριες περιπολίες για την προστασία της Βόρεια Μακεδονίας και την εκπαίδευση του στρατού της, ενώ η ΝΑΤΟϊκή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Όσο για το όνομα της γειτονικής χώρας, ο αναγνώστης του βιβλίου έχει την ευκαιρία στα πρώτα κεφάλαια να δει τη στάση που είχε κρατήσει τότε ο Συνασπισμός συμμετέχοντας στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.