ΠΟΛΕΜΟΣ ενάντια στον Πόλεμο – Μια ανάγνωση του άρθρου του Δημήτρη Γληνού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο «Πόλεμος ενάντια στον πόλεμο» του Δημήτρη Γληνού είναι μια δριμεία κριτική του καπιταλισμού και του ρόλου του στην προώθηση των παγκόσμιων συγκρούσεων. Γραμμένο το 1932,  σε μια εποχή οικονομικής αναταραχής και αυξανόμενων εντάσεων, το άρθρο υποστηρίζει ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτη συνέπεια του καπιταλιστικού συστήματος.

Της Νάγιας Νομικού

Ο «Πόλεμος ενάντια στον πόλεμο» του Δημήτρη Γληνού είναι μια δριμεία κριτική του καπιταλισμού και του ρόλου του στην προώθηση των παγκόσμιων συγκρούσεων. Γραμμένο το 1932 (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Νέοι Πρωτοπόροι” τεύχος Ιούν. – Ιούλ. 1932), σε μια εποχή οικονομικής αναταραχής και αυξανόμενων εντάσεων, το άρθρο υποστηρίζει ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτη συνέπεια του καπιταλιστικού συστήματος. Ο Γληνός τονίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στους απλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη και τους φτωχούς, και καλεί σε ενότητα και αντίσταση για την αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων.

Τα βασικά σημεία του άρθρου περιλαμβάνουν τα εξής:

– Ο καπιταλισμός ως η βασική αιτία του πολέμου: Ο Γληνός υποστηρίζει ότι η εγγενής επιδίωξη του καπιταλισμού για κέρδος και κυριαρχία καθιστά τον πόλεμο αναπόφευκτο.

– Ο καταστροφικός αντίκτυπος του πολέμου στους απλούς ανθρώπους: Το άρθρο τονίζει τα δεινά και τις κακουχίες που προκαλούνται στην εργατική τάξη και τους φτωχούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

– Η ανάγκη για ενότητα και αντίσταση: Ο Γληνός καλεί τους εργαζόμενους να ενωθούν και να αντισταθούν στο καπιταλιστικό σύστημα για να αποτρέψουν τον πόλεμο.

– Ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης: Το άρθρο τοποθετεί τη Σοβιετική Ένωση ως φάρο ελπίδας και πρότυπο για μια πιο δίκαιη και ειρηνική κοινωνία.

Στην ουσία, το «Πόλεμος ενάντια στον πόλεμο» είναι μια κραυγή αγωνίας, ένα κάλεσμα αφύπνισης, αντίδρασης και αντίστασης ενάντια σε ένα σύστημα που ο Γληνός πίστευε ότι ήταν εγγενώς καταστροφικό και άδικο.

Νάγια Νομικού

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: