Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα: «Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και το έργο του λαού μας για την οικοδόμηση ενός κυρίαρχου σοσιαλιστικού κράτους»
Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα, μέλη και φίλοι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης τίμησαν την Κυριακή 10 του Φλεβάρη τα 60 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα, μέλη και φίλοι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης τίμησαν την Κυριακή 10 του Φλεβάρη τα 60 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η πρέσβειρα της Κούβας στη χώρα μας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο επικεφαλής της πρεβείας της Βενεζουέλας Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γρηγόρης Αναγνώστου από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ο Γιάννης Ζαγγανάς από το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και πλήθος κόσμου.
Μεταφέρουμε αποσπάσματα από την ομιλία της πρέσβειρας της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, από το πόρταλ 902.gr (εδώ), όπου μπορείτε να δείτε ακόμα αναλυτικό ρεπορτάζ και πολλές φωτογραφίες από την εκδήλωση.
Ανοίγοντας την εκδήλωση η πρέσβειρα της Κούβας ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για τη διαρκή αλληλεγγύη του και την αγάπη του για την Κούβα.
Αφού έκανε μια μικρή αναφορά στην ιστορία των αγώνων του Κουβανικού λαού από την περίοδο της πάλης για την ανεξαρτησία, από τους Ισπανούς και τους Αμερικάνους σημείωσε ότι «ήταν το 1959 η Κούβα κατάφερε την πραγματική ανεξαρτησία και ο λαός είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής του μέλλοντός του, με την επανάστασή του με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο.
Από τότε όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ είχαν ένα στόχο: να ανατρέψουν την επαναστατική κυβέρνηση, να καταστρέψουν την σοσιαλιστική Επανάσταση, να επαναφέρουν τον καπιταλισμό και επανακτήσουν την ηγεμονία τους στην χώρα. Χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές μέθοδοι και μέσα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Το πιο βασικό για όλες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ είναι ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που επιβλήθηκε κατά της Κούβας, που αποτελεί ένα πολύπλοκο πλαίσιο νόμων και διοικητικών κατευθύνσεων που είναι σε ισχύ και σήμερα και σηματοδοτεί όλες τις ανοιχτές επιθετικές ενέργειες υπονόμευσης και προπαγάνδας. Η προτεραιότητα της κάθε μεθόδου είχε πάντα σχέση με την ιστορική στιγμή και τα χαρακτηριστικά της κάθε κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η σημερινή κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ, πήρε πίσω ότι ρυθμίσεις έγιναν από τον προκάτοχό του Μπ. Ομπάμα, που κατά κάποιο τρόπο ελαστικοποιούσαν μερικές πλευρές του αποκλεισμού και βοηθούσαν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο Τραμπ σκλήρυνε την εφαρμογή του αποκλεισμού με μέτρα όπως ο επικοινωνιακός πόλεμος κατά της Κούβας, προβάλλοντας κατηγορίες για επιθέσεις εναντίον διπλωμάτων τους (οι περίφημες “ακουστικές” επιθέσεις) αποσύροντας το προσωπικό από την Αβάνα, που χαρακτήρισε επικίνδυνο προορισμό και απομάκρυνε 15 Κουβανούς διπλωμάτες από την Ουάσιγκτον.
Επίσης στις 16/1/2019 το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει μόνο για 45 μέρες το χρόνο, την εφαρμογή του 3ου άρθρου του νόμου Χέλμς – Μπάρτον, αντί για 6 μήνες το χρόνο που ήταν η ως τώρα πρακτική. Αυτό σημαίνει ότι αντίθετα από ότι ορίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και την πρακτική των διεθνών σχέσεων, φυσικά και νομικά πρόσωπα (εταιρείες) από το εξωτερικό που έχουν νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες στην Κούβα, μπορούν να αντιμετωπίσουν αξιώσεις χωρίς καμία νομική βάση, στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Έτσι η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί να κάνει ένα επιπλέον βήμα που θα κλιμακώσει επικίνδυνα τον αποκλεισμό κατά της Κούβας, θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και θα αντιβαίνει την ανεξαρτησία και τα συμφέροντα και τρίτων χωρών.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Νόμος Χέλμς – Μπάρτον (από τους γερουσιαστές που τον πρότειναν) μπήκε σε εφαρμογή το 1996 για να σκληρύνει ακόμα περισσότερο και να κωδικοποιήσει τον πολύμορφο αποκλεισμό που ξεκίνησε το 1962, τρία μόλις χρόνια από την νίκη της Επανάστασης».
Και συνέχισε: «Η Κούβα απορρίπτει τις απειλές και ευχαριστώντας για την συνεχή στήριξη της διεθνούς κοινότητας και των φίλων της απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού και αυτών των παράνομων, εγκληματικών, γενοκτονικών και εξωεδαφικών πολιτικών, που θα αποτρέψουν τον κουβανικό λαό να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του και το δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος το μέλλον του.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί εκδηλώνεται αυτή η εχθρότητα από την πλευρά των ΗΠΑ; Τί απειλή θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει η Κούβα; Η απάντηση είναι το παράδειγμά της, ότι μπορεί να γίνει μια σοσιαλιστική επανάσταση στο κατώφλι της πιο ισχυρής ιμπεριαλιστικής δύναμης του πλανήτη, με την αξιοπρέπεια και χωρίς ποτέ να υποτάσσεται παρά τις δυσκολίες και τις επιθέσεις κάθε μορφής».
Και πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα: «Πολλοί αναρωτιούνται γιατί παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κούβα στην ιστορία είναι ικανή να αντιστέκεται και όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά και βγαίνει από τις διάφορες κρίσεις και να αναπτύσσει την οικονομία της. Η απάντηση είναι ο κουβανικός λαός, που είναι ο πραγματικός δημιουργός της ιστορίας του, που είναι αυτός που έκανε την σοσιαλιστική επανάσταση χωρίς να του την επιβάλλει κανείς από έξω, και έχει μια απέραντη διάθεση για ελευθερία. Εκτός από την ενότητα του λαού με την καθοδήγηση του Κόμματος και της ηγεσίας της Επανάστασης που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και τον οποίο συμβουλεύεται σε κάθε μεγάλη απόφαση που παίρνεται στην χώρα. Ένα παράδειγμα ήταν η διαδικασία για την επικαιροποίηση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συζήτηση μέσα στο λαό και τις οργανώσεις του, και τα τελικά της ντοκουμέντα που τροποποιήθηκαν κατά 92% εγκρίθηκαν από τη ΚΕ του ΚΚ Κούβας και την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.
Επίσης περάσαμε από τις γενικές εκλογές το 2017 – 2018 με την ψήφιση της νέας Εθνοσυνέλευσης και την νέα της θητεία από τον Απρίλη του 2018. Αυτή η διαδικασία είναι μια απόδειξη της μαζικής στήριξης και εμπιστοσύνης του λαού στην Επανάσταση και την σοσιαλιστική δημοκρατία, και ως μια σεμνή απότιση τιμής στον ιστορικό της ηγέτης Φιντέλ Κάστρο Ρους, που τον περασμένο Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την φυσική του απουσία.
Όπως είπε ο νέος πρόεδρος μας Μιγκέλ Ντιας Κανέλ Μπερμούντες “η αλλαγή στις γενιές στην δική μας κυβέρνηση δεν πρέπει να δημιουργεί αυταπάτες στους εχθρούς της Επανάστασης. Είμαστε η συνέχεια και όχι η ρήξη. Η Κούβα κατάφερε να προχωράει μπροστά για να τελειοποιεί το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξής της με στόχο να οικοδομεί μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη και σοσιαλιστική χώρα που θα ευημερεί και θα είναι βιώσιμη. Αυτό το δρόμο έχουν διαλέξει ελεύθερα”».
Πρόσθεσε επίσης:
«Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης μέσα από μια δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία και πλατιάς συζήτησης στο λαό. Οι γνώμες και οι προτάσεις του λαού πάρθηκαν υπόψιν και έτσι άλλαξε πάνω από το 62% του αρχικού ντοκουμέντου. Το νέο σύνταγμα θα μπει σε λαϊκό δημοψήφισμα που πραγματοποιείται στις 24 Φλεβάρη, που έχουμε την πεποίθηση ότι θα εγκριθεί από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Σε αυτό το νέο σύνταγμα δεν υπάρχουν αλλαγές στους στρατηγικούς στόχους, ο αμετάκλητος χαρακτήρας του σοσιαλισμού επιβεβαιώνεται».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι η Κούβα όπως δέχεται αλληλεγγύη έτσι και την ανταποδίδει. «Εκφράζουμε», σημείωσε, «την αμέριστη αλληλεγγύη στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και καταγγέλλουμε την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της. Καταδικάζουμε την άδικη φυλάκιση του Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην Βραζιλία, που είναι μέρος της εκστρατείας των ΗΠΑ ενάντια στην Λατινοαμερικανική Αριστερά».
Έκλεισε σημειώνοντας: «Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και το έργο του λαού μας για την οικοδόμηση ενός κυρίαρχου σοσιαλιστικού κράτους. Και ξέρουμε ότι στην σκληρή μας πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αδικία, μπορούμε να υπολογίζουμε σε φίλους όπως εσείς».