Σπύρος Χαλβατζής: «Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό και τα συνθήματά του είναι επίκαιρα σήμερα. Ο αγώνας συνεχίζεται»
«Στόχος ήταν και είναι να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο σε μουσειακό είδος. Προσπαθούν να ξεχαστεί κάθε τι το αγωνιστικό, το ασυμβίβαστο που μπορεί και σήμερα να συμβάλει στη ριζοσπαστικοποίηση των νέων».
Στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των Τμημάτων Μηχανολόγων του ΕΜΠ και Φυσικού και Μαθηματικού του ΕΚΠΑ, μίλησε την Δευτέρα 07/11 ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-74 Σπύρος Χαλβατζής, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές διαδηλώσεις και στον οργανωμένο αγώνα.
Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973, έκανε αναφορά στο πολιτικό πλαίσιο που υπήρχε πριν τη δικτατορία, που λειτουργούσε με το αντεργατικό και, αντικομμουνιστικό Σύνταγμα του 1952, για τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Μιλώντας για το Νοέμβρη του ΄73 υπογράμμισε ότι η εξέγερση έγινε κατορθωτή, όταν πλατιά τμήματα λαού και νεολαίας υπερνίκησαν τη μοιρολατρία και την υποταγή που καλλιεργούσαν και τότε οι δυνάμεις του συμβιβασμού. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι ο λαός έχει τη δύναμη να τα βάλει με τον ιμπεριαλισμό και το σύστημά του και να γράψει λαμπρές σελίδες. Και η νεολαία έχει τη δύναμη όταν συνδέει την πάλη της με την εργατική τάξη, με το ταξικό της κίνημα, να κατακτά αιτήματα και δικαιώματα.
Για τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην εξέγερση υπογράμμισε ότι δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά ήταν αποτέλεσμα σκληρής ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» έχουν διαχρονική αξία και «σήμερα στο δρόμο του αγώνα συνεχίζουμε για την πραγμάτωσή τους».
Κατάγγειλε την προσπάθεια που γίνεται από την αστική τάξη, από μηχανισμούς, από ΜΜΕ, για να αλλοιωθεί το πραγματικό νόημα και τα αιτήματα της εξέγερσης. «Στόχος ήταν και είναι να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο σε μουσειακό είδος. Προσπαθούν να ξεχαστεί κάθε τι το αγωνιστικό, το ασυμβίβαστο που μπορεί και σήμερα να συμβάλει στη ριζοσπαστικοποίηση των νέων».
Με αφορμή τη Γενική Πανελλαδική Απεργία στις 9 Νοέμβρη κάλεσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να πιάσουν το νήμα του αγώνα. Τόνισε την ανάγκη, «πάση θυσία να νεκρώσουν τα πάντα σε όλη τη χώρα. Είναι η ώρα οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζόμενους και να δείξουν τη δύναμή τους. Να ενταχθούν στον οργανωμένο αγώνα στη συνέχεια».
Όπως είπε, «49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες, η πάλη των νέων, καταδικάζουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΈ που υλοποίησαν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Αναπτύσσονται κινητοποιήσεις των νέων που δεν συμβιβάζονται με την εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Δεν θέλουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι ζουν σε δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν οι δεσμεύσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις. Όλες συνέβαλαν στο να δεθεί πιο σφιχτά η χώρα στο άρμα του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.
Η ενσωμάτωση στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΈ είναι ισχυρότεροι παρά ποτέ. Όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονται την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δικαιολογούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επιδρομές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Σομαλία, και αλλού. Σήμερα, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ελλάδα δένεται πιο σφιχτά στο ΝΑΤΟϊκό άρμα με χίλιους νέους κινδύνους. Ζητούσαμε και ζητάμε να αποσυρθούν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.
Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό και τα συνθήματά του είναι επίκαιρα σήμερα. Ο αγώνας συνεχίζεται».