Θ. Παφίλης: Η ταύτιση των ακροδεξιών στο Καπιτώλιο με τους “Αγανακτισμένους” είναι λαθεμένη και εκ του πονηρού
“Εξίσου λανθασμένο είναι να αποσιωπάται ότι τα αντιδραστικά συνθήματα, όπως το «έξω τα κόμματα – έξω τα συνδικάτα» ή το «κλέφτες –πολιτικοί», που κυριάρχησαν με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων στις “πλατείες”, έδωσαν κάλυψη σε δυνάμεις αντιδραστικές, όπως η ΧΑ, οι ΑΝΕΛ κλπ. Ήταν οι ίδιες δυνάμεις που μετά επανεμφανίστηκαν στις πλατείες των «Μακεδονομάχων».”
Η εισβολή των ψεκασμένων ακροδεξιών στο Καπιτώλιο πυροδότησε στα καθ’ ημάς τις συγκρίσεις με τις Πλατείες των Αγανακτισμένων και μια σχετική συζήτηση, που -όλως μη παραδόξως- προσαρμόστηκε σύντομα σε αφηγήματα που εξυπηρετούν το δικομματικό δίπολο.
Στο πλαίσιο αυτό, το “Πρώτο Θέμα” συγκέντρωσε δέκα μαρτυρίες βουλευτών εκείνης της περιόδου. Είναι περιττό να σημειώσουμε την πολιτική σκοπιμότητα και τις υπερβολές που διαπνέουν τις τοποθετήσεις των αστών βουλευτών, συνεπώς μένουμε στην αναδημοσίευση των τοποθετήσεων του Θανάση Παφίλη και της Λιάνας Κανέλλη, που θέτουν μια διαφορετική διάσταση. Σημειώνουμε εκ των προτέρων πως και εδώ ακόμα πρέπει να φιλτράρει κανείς ό,τι διαβάζει, αφού το “Πρώτο Θέμα” παρεμβάλλει συνειδητά τα δικά του πολιτικά σχόλια -που δεν έχουν καμία σχέση με όσα λένε οι βουλευτές του ΚΚΕ- επιχειρώντας να εντάξει τις μαρτυρίες τους στο δικό του αφήγημα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το χιλιομασημένο κλισέ για το “ΠΑΜΕ που περιφρούρησε τη Βουλή”.
Παφίλης: Στόχος του ΚΚΕ ήταν «να αποτρέψει προβοκάτσιες»
Ερωτηθείς και για την προσωπική του συνδρομή τις ώρες της «κόκκινης περιφρούρησης του Κοινοβουλίου» με αφορμή την εισβολή στο Καπιτώλιο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης αποφαίνεται πως «η συλλήβδην ταύτιση των ακροδεξιών, ρατσιστικών, ναζιστικών ομάδων που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, με ανθρώπους που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις των λεγόμενων “αγανακτισμένων” στην Ελλάδα, είναι λαθεμένη και εκ του πονηρού. Όπως εξίσου λανθασμένο είναι και το να αποσιωπάται ότι τα αντιδραστικά συνθήματα, όπως το «έξω τα κόμματα – έξω τα συνδικάτα» ή το «κλέφτες –πολιτικοί», που κυριάρχησαν με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων στις “πλατείες των αγανακτισμένων”, έδωσαν κάλυψη σε δυνάμεις αντιδραστικές, όπως η ΧΑ, οι ΑΝΕΛ κλπ. Ήταν οι ίδιες δυνάμεις που μετά επανεμφανίστηκαν στις πλατείες των «Μακεδονομάχων».
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον κ. Παφίλη, «τους λεγόμενους “αγανακτισμένους” σε ευθεία αντιπαράθεση με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα πριμοδοτούσαν διάφορα επιτελεία του συστήματος, με στόχο να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση, να καλυφτεί ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής κρίσης, να αναπαλαιωθεί εν τέλει το σάπιο πολιτικό σύστημα και να καλυφθεί το κενό που εμφάνιζε τότε η καταρρέουσα σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, από το φορέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φορούσε βέβαια “αριστερή προβιά”». Υπό αυτό το πρίσμα, «η δράση του ΚΚΕ τότε είχε βασικό στόχο να αποτρέψει προβοκάτσιες που έγιναν έξω από το κοινοβούλιο κ.α, από ακροδεξιές κι άλλες ύποπτες ομάδες και υπηρεσίες, οι οποίες στρέφονταν σε βάρος του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, προκειμένου με κάθε μέσο να εξαφανίσουν και να αποπροσανατολίσουν την όποια προσπάθεια ριζοσπαστικής χειραφέτησης του λαού», τονίζει ο ίδιος.
Κανέλλη: «Το ΚΚΕ δεν είναι χουλιγκάνος»
Η συμβολή του ΚΚΕ στη διαφύλαξη της αστικής δημοκρατίας δεν ανήκει στη σφαίρα του μύθου, καθώς η «κόκκινη περιφρούρηση» δεν έσπασε στις «πολιορκίες» της Βουλής τη διετία 2011-2012, δίνοντας χρόνο στις αστυνομικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν, προασπίζοντας… εθελοντικά το Κοινοβούλιο εν μέσω σχεδόν εμπόλεμων συνθηκών. Τα γεγονότα εκείνων των ημερών έζησε από απόσταση αναπνοής και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, όντας και εκείνη «ελεύθερη πολιορκημένη» μέσα στη Βουλή.
«Ήμασταν μέσα στη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Ήταν το ασφαλέστερο σημείο, στο τέρμα του διαδρόμου και είχαμε κρεμαστεί από τα παράθυρα. Κοιτάζαμε έξω την Πλατεία. Τα καπνογόνα ήταν παντού μέσα στη Βουλή» επισημαίνει η κ. Κανέλλη, καθώς θυμάται ακόμη τον Θανάση Παφίλη να φωνάζει «κάντε πίσω ρε!» στους «εισβολείς» που ερχόταν κατά πάνω τους, στη Βουλή. Ως προς τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε το κόμμα της εκείνες τις ημέρες, «όχι με την έννοια της περιφρούρησης συνολικά, αλλά συντάχθηκε με αυτό που φαινότανε» απαντά αφοπλιστικά σχεδόν η κ. Κανέλλη, παρότι δεν αποσιωπά το γεγονός ότι «το ΚΚΕ ήταν πάντα αντιμέτωπο με το ερώτημα «γιατί δεν πάνε πλατεία;», βιώνοντας την πολιτική πίεση εκείνων των ημερών.
Αντίθετα με το ρεύμα της εποχής, «το ΚΚΕ έχει στόχο, όταν κατεβαίνει και κατεβαίνει οργανωμένο. Το ΚΚΕ δεν είναι χουλιγκάνος», υπογραμμίζει η κ. Κανέλλη και συμπεραίνει ότι «είναι από τις ιστορικές στιγμές. Το ΚΚΕ μπορεί να τους σταμάτησε αυτούς, να μην άφησε τους τραμπούκους και τους φασίστες που θέλησαν να μπουν στη Βουλή, αλλά τη Χρυσή Αυγή ο ελληνικός λαός την έβαλε στη Βουλή με την ψήφο του και χρειάστηκαν 7 χρόνια για να ξαναβγεί».