Πριμοδοτούμενη ηλιθιότητα – Το YouTube ευθύνεται για τη διάδοση των θεωριών περί επίπεδης γης
Η διάδοση τέτοιων εξόφθαλμα αντιεπιστημονικών θεωριών σαφώς βοηθάει τους εκπροσώπους του συστήματος να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες του “ορθολογισμού” και της “κριτικής σκέψης”.
O μακαρίτης Ουμπέρτο Έκο είχε λοιδωρηθεί αρκετά για ελιτισμό και τεχνοφοβία μετά από μια δήλωσή του σχετικά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2015, που ουσιαστικά έκανε λόγο για μια δικτατορία ηλιθίων που αυτά επέβαλαν:«Εδωσαν δικαίωμα λόγο σε λόχους ηλιθίων οι οποίοι προηγουμένως δεν μιλούσαν παρά σε μπαρ, μετά από ένα ποτήρι κρασί. Τότε δεν έκαναν κακό στους υπόλοιπους. Εκεί κάποιος τους έκοβε την κουβέντα ενώ τώρα έχουν το ίδιο δικαίωμα να μιλούν όσο και ένα βραβείο Νόμπελ». Ανεξάρτητα από το πόσο δίκιο είχε στην ολότητά του ο Ιταλός συγγραφέας, το γεγονός πως η εμβέλεια ανορθολογικών θεωριών που δύσκολα έβρισκαν ακροατήριο έξω από καφενεία και περιθωριακές εκδόσεις έχει πολλαπλασιαστεί χάρη στο διαδίκτυο, είναι κάτι που δύσκολα αμφισβητείται πλέον.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι διάδοση της πίστης πως η γη είναι επίπεδη και η θεαματική έκρηξη των “Flat earthers”. Ερευνητές μελέτησαν συμμετέχοντες στην ετήσια συνδιάσκεψη του “κινήματος” επί δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2017 και το 2018 στη Βόρεια Καρολίνα και το Κολοράντο αντίστοιχα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν μέσω συνεντεύξεων σε 30 άτομα, είναι πως βασικός υπεύθυνος που οι άνθρωποι αυτοί προσχώρησαν σε αυτή την παράνοια, είναι η παρακολούθηση συνωμοσιολογικών βίντεο στο Youtube.
Από τους 30 που ρωτήθηκαν, όλοι δήλωσαν πως είχαν δει σχετικά βίντεο στην γνωστή πλατφόρμα, εκτός από έναν που όμως είχε πειστεί από την κόρη και το γαμπρό του που τα είχαν παρακολουθήσει. Οι περισσότεροι επίσης είχαν δει προηγούμενα και άλλα βίντεο συνωμοσιών για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ή την προσελήνωση του 1969, οδηγώντας τον αλγόριθμο του youtube να τους προτείνει τα περί “επίπεδης γης”, πείθοντας ακόμα και κάποιους που το είδαν με αρνητική προδιάθεση.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας του Texas Tech University, Άσλεϊ Λάντρουμ, η αποτελεσματικότητα ενός τουλάχιστον από τα βίντεο οφείλεται στο ότι ανταποκρίνεται σε πολλούς τρόπους σκέψεις, ενώ τόνισε πως στο YouTube συνυπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες με παραπληροφόρηση, καλώντας τη σελίδα να παρέμβει στον αλγόριθμό της, ώστε να φιλτράρονται με πιο ορθολογικά κριτήρια τα προτεινόμενα βίντεο. Είναι μάλλον αμφίβολο βέβαια κατά πόσον θα λειτουργήσουν τέτοιες προτροπές, καθώς στόχος του YouTube, όπως και κάθε άλλης σελίδας του είδους της, είναι να κρατήσει το ενδιαφέρον του χρήστη για όση περισσότερη ώρα γίνεται, ώστε να κερδίζει περισσότερη διαφήμιση.
Επιπλέον η Λάντρουμ καλεί τους επιστήμονες κι όποιον ενδαφέρεται να φτιάξει βίντεο με αντίθετα επιχειρήματα:«Δεν θέλουμε το YouTube να είναι γεμάτο βίντεο που λένε ορίστε όλοι οι λόγοι που η Γη είναι επίπεδη. Χρειαζόμαστε άλλα βίντεο που λένε γιατί αυτοί οι λόγοι δεν είναι πραγματικοί, και ορίστε μια σειρά τρόπων που μπορείτε να το διερευνήσετε μόνοι σας». Είναι από μόνο του θλιβερό πως εν έτει 2019 υπάρχει ανάγκη διαφώτισης κάποιου κόσμου ότι η γη δεν είναι δίσκος και δείγμα της γενικότερης ανόδου του ανορθολογισμού που αποτελεί χαρακτηριστικό της σαπίλας και των αδιεξόδων του καπιταλιστικού συστήματος σήμερα και του τρόπου σκέψης που καλλιεργεί σε αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων.
Αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που απασχολεί τη συγκεκριμένη έρευνα, το πλαίσιο της οποίας κινείται σαφώς στα πλαίσια της κυρίαρχης ιδεολογίας: «Το να πιστεύεις πως η Γη είναι επίπεδη δεν είναι απαραίτητα επιβλαβές από μόνο του, αλλά έρχεται σε “πακέτο” με μια έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και τις αρχές γενικότερα» λέει η Άσλουμ. «Θέλουμε οι άνθρωποι να δείχνουν κριτική σκέψη απέναντι στις πληροφορίες που τους δίνονται, αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία». Η διάδοση τέτοιων εξόφθαλμα αντιεπιστημονικών θεωριών σαφώς βοηθάει τους εκπροσώπους του συστήματος να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες του “ορθολογισμού” και της “κριτικής σκέψης” κι αυτό, σε συνδυασμό με το εμπορικό ενδιαφέρον που αυτές παρουσιάζουν καθιστούν βέβαιο πως δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτές πριν ξεμπερδέψουμε με τις αιτίες που τις γεννούν.
Με πληροφορίες από enikos.gr