100+16 αφίσες για τον Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ (Toulouse-Lautrec)
«Salon des Cent», Διεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec. Το 2001 με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατό του, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από 24 χώρες, για να τιμήσουν τον ίδιο και το έργο του σχεδίασαν από μια αφίσα, οι οποίες εκτυπώθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
Ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ γεννήθηκε στις 24 του Νοέμβρη 1864, στο Αλμπί της Γαλλίας. Οι γονείς του, ήταν πρώτα ξαδέλφια μια πρακτική που ακολουθούνταν εκείνη την εποχή για τη διατήρηση των περιουσιών. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση γενετικών ανωμαλιών. Στον Λωτρέκ αυτές εκδηλώθηκαν σε κατάγματα στα πόδια του στην εφηβεία του τα οποία περιόρισαν την ανάπτυξή τους, έτσι ενώ ο κορμός του αναπτυσσόταν κανονικά τα πόδια του σταμάτησαν να αναπτύσσονται και το ύψος του περιορίστηκε στο 1,42 μ. Υπέφερε σε όλη του τη ζωή από πόνους και παραμορφώσεις του προσώπου του. Κατά τη διάρκεια μακρών περιόδων ανάρρωσης, θα βρει παρηγοριά στον κόσμο της τέχνης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1870, παρακολούθησε μαθήματα στο Lycée Fontanes στο Παρίσι και αργότερα σπούδασε δίπλα στους René Princetau και John Lewis Brown, καλλιτέχνες επικεντρωμένοι στην απεικόνιση των ζώων, η επιρροή των οποίων φάνηκε σε επόμενα έργα του.
Το 1884, μετακομίζει στην περιοχή της Μονμάρτρης του Παρισιού, περιοχή γνωστή για τη μποέμικη ζωή (ζωντανές μουσικές παραστάσεις, μπαρ και οίκους ανοχής). Δημιουργεί έργα σε καμβά απεικονίζοντας τη νυχτερινή ζωή της λεγόμενης Μπελ Επόκ στα καμπαρέ του Παρισιού. Επιλέγει επίσης να παρουσιάσει τη δουλειά του μέσα από αφίσες, με το δικό του μοναδικό στυλ, επηρεασμένος από την ιαπωνική χαρακτική ukiyo-e καθώς και από τον ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη Edgar Degas. Σε αντίθεση με πολλούς σύγχρονούς του, ο Λωτρέκ ήταν επίσης γνωστός για τις ανθρωπιστικές, ρεαλιστικές απεικονίσεις των γυναικών στα έργα του.
Τα προβλήματα υγείας και η μη αποδοχή απ’ τον πατέρα του της απόφασής του να γίνει καλλιτέχνης, τον οδηγούν στον αλκοολισμό. Πεθαίνει στις 9 του Σεπτέμβρη 1901, σε ηλικία 36 ετών, αφήνοντας πίσω του πάνω από 700 έργα σε καμβά, 350 λιθογραφίες και αφίσες και 5.000 σχέδια. Θεωρείται πρωτοπόρος σε αρκετές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου της ποπ τέχνης, και πρόδρομος μεταγενέστερων καλλιτεχνών, όπως του Andy Warhol.
Το 2001 με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατό του, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από 24 χώρες, για να τιμήσουν τον ίδιο και το έργο του σχεδίασαν από μια αφίσα, οι οποίες εκτυπώθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Οι αφίσες παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Centre Pompidou, στο Παρίσι και τα επόμενα χρόνια σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στην ανάρτηση παρουσιάζουμε δέκα από αυτές.
Δεκαέξι χρόνια μετά, δεκαέξι Έλληνες δημιουργοί με ισάριθμες αφίσες (τηρώντας τις προδιαγραφές της έκθεσης του 2001) εμπλουτίζουν την έκθεση που παρουσιάζεται στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), από 28 του Σεπτέμβρη έως 12 του Νοέμβρη 2017. Εκεί εκτίθενται επίσης πέντε πρωτότυπες αφίσες του Toulouse-Lautrec και μια του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου. Τέλος, την έκθεση πλαισιώνουν προσωπογραφίες του Toulouse-Lautrec που δημιουργήθηκαν σε sketchbooks από σπουδαστές της Σχολής Βακαλό.
Στο πλαίσιο της έκθεσης “Το Nέο ‘Salon des Cent’. Διεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec”, της Αθήνας, στις 9 του Νοέμβρη, η Danièle Devynck, διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ – Λωτρέκ στο Αλμπί, την πόλη που γεννήθηκε ο καλλιτέχνης, θα δώσει διάλεξη με τίτλο “Toulouse-Lautrec affichiste” (Οι αφίσες του Τουλούζ-Λωτρέκ). Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα, με αυτόματη μετάφραση.