Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος
Το 1968, η Χούντα τον κάλεσε να αναλάβει τη θέση του υπευθύνου Γλύπτη στο Εθνικό Νομισματοκοπείο και ο Διονύσης Γερολυμάτος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς, δεν την αποδέχθηκε.
Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος.
Με καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1938. Πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου το 1954 από το Γεώργιο Παπαδημητρίου – Φαίων. Σπούδασε στη συνέχεια γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1959-1963) κοντά στον Γιάννη Παππά και τον Θανάση Απάρτη, λαμβάνοντας σε όλα τα έτη σπουδών υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής-γυψοτεχνίας κοντά στον Νίκο Κερλή.
Το 1962 έλαβε μέρος στην Πανελλαδική Έκθεση Νέων, όπου απέσπασε το Β’ Βραβείο Γλυπτικής (Βραβείο Bourdelle). Στο διάστημα 1966-1968 δούλεψε ως συντηρητής στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στα Παλαιοχριστιανικά και ως το 1970 συνεργάστηκε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Το 1968, η Χούντα τον κάλεσε να αναλάβει τη θέση του υπευθύνου Γλύπτη στο Εθνικό Νομισματοκοπείο και ο Διονύσης Γερολυμάτος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς, δεν την αποδέχθηκε.
Το έργο του παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Παρίσι το 1971, η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1974 όπου έλαβε το Γ΄ βραβείο και η έκθεση Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Χακόνε στο Τόκιο το 1976. Συμμετείχε με έργα του στις Πανελλήνιες Εκθέσεις του Ζαππείου, σε Biennale, σε διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής και σε συμπόσια γλυπτικής σε δήμους της Ελλάδας, καθώς και σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σε αρκετές χώρες του κόσμου (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία, Αίγυπτο, Γαλλία, κ.α.).
Γλυπτικές του συνθέσεις κοσμούν διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, με πιο χαρακτηριστική τη μνημειακή σύνθεσή του σε ηφαιστειακή πέτρα, με τίτλο «Η Πέτρα της Γνώσης», στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Tula-Tepeji, στο Μεξικό. Φιλοτέχνησε πολλά μετάλλια & πλακέτες, καθώς και μνημεία σε κοιμητήρια στον Πόρο Κεφαλονιάς, στην Αγιά Λάρισας, στην Πάτρα. Διακρίθηκε σε Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς αποσπώντας Β’ και Γ’ Βραβεία, φιλοτέχνησε τον ανδριάντα σε μάρμαρο του Αντώνη Τρίτση και τον αδριάντα του Γεράσιμου Αρσένη (2018) στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, καθώς και τον χάλκινο ανδριάντα του Γ. Κορδούλη στο κοιμητήριο Δερβενίου Κορινθίας. Ακόμα έκανε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες στην Αθήνα, Πάτρα, Νεάπολη Λακωνίας κ.α.
Παράλληλα με τη γλυπτική ασχολήθηκε και με το θέατρο, φιλοτεχνώντας σκηνικά για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ασχολήθηκε και με εικονογραφήσεις βιβλίων, με πιο χαρακτηριστική την εικονογράφηση βιβλίου για τον Μπετόβεν.
Ο Διονύσης Γερολυμάτος ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Πάτρας στο χώρο του πολιτισμού. Διετέλεσε μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών. Το 2019 τιμήθηκε από το Δήμο Πάτρας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, με τη διοργάνωση μεγάλης αναδρομικής έκθεσής του στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πάτρας.
Πήρε ενεργά μέρος στους αγώνες για τα δικαιώματα των εικαστικών καλλιτεχνών.
Ο Διονύσης Γερολυμάτος διατέλεσε μέλος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΤΕ μετά την ψήφιση του νόμου 1218/81, και εκλέχτηκε πολλές φορές μέλος των Επιτροπών Κατάταξης και Κρίσης του ΕΕΤΕ.
Εκπροσώπησε το ΕΕΤΕ στη Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων και στο Γενικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Γλυπτών και στο διάστημα 1982-1985 εκλέγεται πρόεδρός του.
Τη βαθιά τους λύπη εκφράζουν το ΔΣ του ΕΕΤΕ, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.