Καρλ Μαρξ Για πάντα!

Έκθεση με αφορμή τα 200 γενέθλια του Μαρξ εγκαινιάστηκε στο Λένινγκραντ.

Στο Κρατικό Μουσείο της Ρωσίας εγκαινιάστηκε έκθεση, που διοργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 200 γενεθλίων του Μαρξ και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχέδια, οικιακές συσκευές, γλυπτά, αρχεία και διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή και τις ιδέες του μεγάλου φιλοσόφου. Είναι η πρώτη έκθεση που διοργανώνεται για να τιμηθεί ο Μαρξ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Επισκέπτες της έκθεσης την ημέρα των εγκαινίων

«Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το ρωσικό επαναστατικό κίνημα ήταν σε άνοδο, η προσωπικότητα και οι ιδέες του Μαρξ προκάλεσαν το ενδιαφέρον και τις ελπίδες της δημιουργικής διανόησης», αναφέρεται στο φυλλάδιο του μουσείου.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης εξήγησαν ότι κανένας καλλιτέχνης δεν έκανε πορτρέτο του όσο ο Μαρξ ζούσε. Αργότερα οι ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από τον συγγραφέα του «Κεφαλαίου» και του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους  δημιούργησαν πολλά από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Καρλ Μαρξ Για πάντα!

Καρλ Μαρξ, Χάλκινο αγαλματίδιο (57 x 46 x 38) Άννα Γκολούμπινα, 1905

«Για εμάς που μεγαλώσαμε στη Σοβιετική Ένωση, ο Μαρξ, ο Ένγκελς και ο Λένιν ήταν σαν την ιερή τριάδα. Ήταν παντού στη δημόσια ζωή», δήλωσε μια 69χρονη συνταξιούχος.

Καρλ Μαρξ Για πάντα!

Καρλ Μαρξ, Λάδι σε καμβά, 245 x 143 εκ. Νικολάι Φεσχίν, 1918-1919

Η έκθεση παρουσιάζει διαφορετικά καλλιτεχνικά στυλ, παραστάσεις και προοπτικές για τον φιλόσοφο. Μερικά από αυτά είναι σατιρικά και άλλα είναι υπερβολικά.

«Ζήτω η παγκόσμια κοινότητα». Χρωμολιθογραφία, 100 x 77 εκ. Άγνωστος καλλιτέχνης, Αρχές δεκαετίας του 1920

«Μπορεί η στάση απέναντι στον Καρλ Μαρξ να έχει αλλάξει αρκετές φορές, αλλά τα έργα τέχνης θα παραμείνουν για πάντα», δήλωσε η Ευγενία Πετρόβα, διευθύντρια του μουσείου, στα εγκαίνια της έκθεσης. Ακόμη και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, πολλές πλατείες και δρόμοι διατήρησαν τα ονόματα των Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς και τα αγάλματά τους παραμένουν στις θέσεις τους.

Πορτρέτο του Καρλ Μαρξ, 67,5 x 56 εκ. Άγνωστος καλλιτέχνης, 1920-1930

 

Περίπατος του Καρλ Μαρξ με τον Χάινριχ Χάινε. Λάδι σε καμβά, 59 x 79 εκ. Αλίκη Πόρετ, 1960

 

Μίκυ και Μαρξ. Μπρούντζος, 48,3 x 29,2 x 12,7 εκ. Λεονίντ Σοκόφ, 2011

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2019.

Πηγή: rusmuseum, telesurtv

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: