Μάρκος Γεωργιλάκης: «Πρέπει να γνωρίζουμε τι έχει γίνει σ’ αυτό τον τόπο»
Ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, αν. καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, δημιουργός του μνημείου που ανέγειρε η ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο, αναφέρεται στη σχέση του με το κολαστήριο, περιγράφει το μνημείο και τους συμβολισμούς του και τονίζει την αναγκαιότητα οι νεότερες γενιές να γνωρίζουν την ιστορία της Μακρονήσου και γενικότερα του τόπου (ΒΙΝΤΕΟ)
Πέντε ανθρώπινες μορφές κατασκευασμένες από ανοξείδωτο σίδερο, πάνω σε μαρμάρινη βάση αποτελούν το ορατό μέρος του μνημείου που ανέγειρε η ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο, για να τιμήσει τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος, τους χιλιάδες αγωνιστές που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου.
Το μνημείο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, επιλέχτηκε και βραβεύτηκε ύστερα από ανοιχτό πανελλήνιο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, και θα αποκαλυφτεί σήμερα στις 7 το απόγευμα σε εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη».
Ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, αναπληρωτής καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, μιλώντας στο πόρταλ 902.gr περιέγραψε το μνημείο ως ενιαία σύνθεση, καθώς εκτός από το ορατό τμήμα του αποτελείται και από τμήμα που βρίσκεται κάτω από τη βάση του και δεν φαίνεται από τον επισκέπτη.
Αναφερόμενος στις πέντε μορφές ο εμπνευστής και δημιουργός του μνημείου σημείωσε ότι συμβολίζουν τα πέντε κύρια στρατόπεδα που λειτουργούσαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στις μήτρες αυτών των μορφών που θάφτηκαν κατά την κατασκευή κάτω από τη βάση του μνημείου και συγκεκριμένα ακριβώς κάτω από τη μορφή που η καθεμιά «γέννησε».
Ο Μάρκος Γεωργιλάκης στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην προσωπική-οικογενειακή του σχέση με τη Μακρόνησο (ο πατέρας του Μανώλης Γεωργιλάκης «φιλοξενήθηκε» στο κολαστήριο το 1947), στους λόγους που τον παρακίνησαν να ερευνήσει διαβάζοντας και να μάθει περισσότερα για την ιστορία του κολαστηριού, καθώς επίσης και στους λόγους που τον ενέπνευσαν να δημιουργήσει το μνημείο. Δίνοντας έμφαση στους συμβολισμούς του μνημείου, τονίζει την αναγκαιότητα οι νεότερες γενιές να γνωρίζουν την ιστορία της Μακρονήσου και γενικότερα του τόπου.
Δείτε στο βίντεο την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μάρκου Γεωργιλάκη:
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback