«Πετάει» στις Βρυξέλλες “…Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ” του Τάκη Βαρελά

Το γράμμα των γυναικών των ανθρακωρύχων της Farindola που δεν έφτασε ποτέ στους άνδρες τους, μιας και αυτοί θάφτηκαν στα ανθρακωρυχεία του Bois Du Cazier, επιστρέφει στο Βέλγιο θυμωμένα και ας πέρασαν 66 χρόνια από το μεγάλο φονικό της 8ης Αυγούστου 1956, μιας και οι νεκροί και τα αίτια του φόνου, παραμένουν ζωντανά και αναλλοίωτα

Στο Βέλγιο ξαναεπιστρέφει το «…το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ»

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ 

«FARINDOLA Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» 

Του ζωγράφου – συγγραφέα Τάκη Βαρελά

Το Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 ώρα 17:30, στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο,  Woluwe-Saint-Pierre , Λεωφόρος Charles Thielemans, 93 – 1150 Βρυξέλλες, Αίθουσα FORUM, 

Το γράμμα των γυναικών των ανθρακωρύχων της Farindola που δεν έφτασε ποτέ στους άνδρες τους, μιας και αυτοί θάφτηκαν στα ανθρακωρυχεία του Bois Du Cazier, επιστρέφει στο Βέλγιο θυμωμένα και ας πέρασαν 66 χρόνια από το μεγάλο φονικό της 8ης Αυγούστου 1956, μιας και οι νεκροί και τα αίτια του φόνου, παραμένουν ζωντανά και αναλλοίωτα,  τροφοδοτώντας την υπόσχεση, ως κραυγή και ταυτόχρονα κάλεσμα στους λαούς της Ευρώπης, να νοιαστούν για τη ζωή τους.

Τα γράμματα των γυναικών των ανθρακωρύχων επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, φορτισμένα με τα εικαστικά έργα και το βιβλίο του ζωγράφου και συγγραφέα Τάκη Βαρελά «FARINDOLA Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» που έρχεται να ξυπνήσει μνήμες ζωντανές και επίκαιρες, αφού ο πόλεμος που το γέννησε, τριγυρνά ακόμη και σήμερα στις πόλεις, και στις γειτονιές των λαών, όλης της Ευρώπης

Η έκθεση και η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο,  Woluwe-Saint-Pierre Λεωφόρος Charles Thielemans, 93 – 1150 Βρυξέλλες, 

Αίθουσα FORUM, το Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 ώρα 17:00

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

17.30: Εγκαίνια έκθεσης εικαστικών έργων «FARINDOLA – Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» του Τάκη Βαρελά.

18.00: Παρουσίαση του βιβλίου «FARINDOLA – Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» του Τάκη Βαρελά και συζήτηση με θέμα «Οι ανθρακωρύχοι μετανάστες στο Βέλγιο και η διαχρονική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των μεταναστών».

Προλογίζει και συντονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από :

– Σαβίνα Λίτση, Ιστορικό Τέχνης, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ

– Άννα Βασάλου, Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών

Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος – συγγραφέας, μέλος του ΔΣ του ΟΣΔΕΕΤΕ και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ).

 

Η έκθεση θα λειτουργεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου από τις 15.00 έως τις 20.00.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 εικαστικά έργα,  όπως επίσης και πρωτότυπα έργα που δημιουργήθηκαν στη Farindola της Ιταλίας τον Ιούλιο & Αύγουστο του 2018 .

Το μεγαλύτερο μέρος των εικαστικών έργων και του βιβλίου, αφιερώνεται στη φονική έκρηξη του ανθρακωρυχείου  Bois du Cazier του Βελγίου  στις 8 Αυγούστου του 1956, στην οποία βρήκαν το θάνατο 262 ανθρακωρύχοι, οι οποίοι ήταν  κυρίως μετανάστες  μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο,  από την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμάνια, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Αλγερία εκ  των οποίων 60 ήταν από την Farindola της Ιταλίας. 

Στα έργα αποτυπώνονται οι σκληρές συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων, με έντονη , σκληρή, ασπρόμαυρη  γραμμική μορφή. Ενδεικτική της σκληρότητας των συνθηκών εργασίας στα ανθρακωρυχεία η ρήση του Έλληνα μετανάστη ανθρακωρύχου: 

«….Όταν κατεβαίναμε στα πηγάδια, εκεί δεν υπήρχε ρατσισμός μεταξύ μας! Είμαστε όλοι ένα και μαύροι! Άνθρακας και άνθρωποι, σε σώμα ένα…» 

«Αυτός ο ανθρακωρύχος τελικά επέλεξε τον χρωστήρα μου» , δηλώνει ο Τάκης Βαρελάς.

Επίσης στην έκθεσης παρουσιάζονται έργα από τα μεταλλεία Βωξίτη της Στερεάς Ελλάδας και τις μεταλλουργίες των Οινοφύτων.

Το σύνθετο εικαστικό και συγγραφικό έργο «FARINDOLA Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», είναι μια  ενδιαφέρουσα πολυμορφική δουλειά του ζωγράφου, η οποία με ταξική ματιά συνδυάζει τη ζωγραφική, το εικαστικό σχέδιο, το λόγο, την ιστορική κοινωνική και πολιτική  έρευνα, με έντονες αναγωγές και αναφορές στο σήμερα. 

Σο βιβλίο μετουσιώνει τις αφηγήσεις των κατοίκων της FARINDOLA σε γραπτό λόγο, έργα από το χωριό,  τις πολιτιστικές,  παραδοσιακές μουσικές των LA TRIBU), με τη συμμετοχή του ίδιου στα δρώμενα αναδεικνύοντας τη ζωή, σε έντεχνο, ζωντανό εικαστικό ρεπορτάζ.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το Videoart του Τάκη Βαρελά  «Vois de Cazier», το οποίο μας εισάγει στις στοές των ορυχείων. 

Βαρελάς Παναγιώτης (Τάκης)

Ζωγράφος

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Λειβαδιάς το 1959, όπου και τελείωσε το δημοτικό, συνεχίζοντας το γυμνάσιο στην Λιβαδειά. 

Εργάστηκε έως το 1985  στον «Οδηγητή»

Το 2010 παρουσιάζει την  εικαστική ενότητα «Μετ άλλων ανθρώπων έργο»,

Συμμετέχει στις εκθέσεις «Άνθρωποι – Χρώμα + Σίδερο» στην Ν/Ζώνη Περάματος 

Το 2012 δημιουργεί στη Σαλαμίνα  το «Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών Βαρελά Παναγιώτη 

Το 2018 Ολοκληρώνεται το έργο «Νομοτέλεια», πρόταση στο ΥΠΠΟΑ για την 58η Biennale της Βενετίας του 2019.

Το 2019 εκδίδει τις εικαστικές σημειώσεις, το «Σημειωματάριο της ανησυχίας» και, «Στα Café της Αναμονής» από τις εκδόσεις «ΕΝΤΥΠΟΙΣ»

Το 2019 συμμετέχει στο 9ο διεθνές Φεστιβάλ Τεχνων στην Farindola της Πεσκάρα στην Ιταλία

Το 2021 παρουσιάζει 12 εικαστικά έργα «Η Κούβα δεν είναι μόνη της», και τις ενότητες «Καλλιεργώντας την Άνοιξη»,

Το 2021 η Σύγχρονη Εποχή, εκδίδει το βιβλίο του «Farindola Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», του οποίου τα εικαστικά έργα εκτέθηκαν το Σεπτέμβρη του 2022 Σάμο από την ΕΕΔΥΕ, μαζί με τα έργα του Τούρκου ζωγράφου Ιρφάν Ερτέλ με τίτλο «Της γης οι κολασμένοι», αφιερωμένα στου ανθρακωρύχους και την Ειρήνη

Επίσης εκδίδονται σε 100 συλλεκτικά λευκώματα οι εικαστικές ενότητες.

«Φθινοπωρινή Αλληγορία» και «Τι και εάν ανησυχούν τα πουλιά».

Το Νοέμβρη του 2022, συμμετέχει στην ομαδική έκθεση «100+ Επιβίωση – Ενσωμάτωση» που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων γόβα τα 100χρονια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο Καπνεργοστάσιο.

 

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις

Είναι μέλος του ΕΕΤΕ και του ΔΣ του ΟΣΔΕΕΤΕ, όπως επίσης και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ( ΕΜΣΤ ), ως εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ.

 

Έργα του ζωγράφου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, Ιδρύματα, επιχειρήσεις, Δήμους, κοινωνικούς φορείς και στο ΥΠΠΟΑ.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του, δείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα www.varelas-takis.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: