Εξαπατημένη κορασίδα η Μενδώνη: “Ο Λιγνάδης είναι επικίνδυνος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα. Με εξαπάτησε”
Η Μενδώνη δεν είχε δει τίποτα, δεν είχε ακούσει τιποτα, δεν φέρει καμία ευθύνη για τίποτα. Είναι Υπουργός και μένει γαντζωμένη στην καρέκλα της
Μπορεί κάποιοι να έκαναν την επιθυμία τους πραγματικότητα, διαδίδοντας φήμες ότι η Μενδώνη σκέφτεται το ενδεχόμενο της παραίτησης, αλλά η σημερινή συνέντευξη Τύπου ήρθε να τους προσγειώσει απότομα στην πραγματικότητα. Η Μενδώνη όχι απλά δεν παραιτήθηκε, αλλά αρνήθηκε να αναλάβει την παραμικρή πολιτική ευθύνη και προσπάθησε απεγνωσμένα να θέσει τον εαυτό της έξω από το κάδρο.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Α είχε δείξει εξ αρχής τις προθέσεις της να… “βγουν όλα στο φως”, δίνοντας κωδικούς στο zoom για τη διαδικτυακή συνέντευξη της Μενδώνη μόνο σε διαπιστευμένους συντάκτες, αποκλείοντας το κοινό που ήθελε να την παρακολουθήσει.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, λοιπόν, η Μενδώνη αναφέρθηκε ονομαστικά στον Λιγνάδη (τη στιγμή που τα ΜΜΕ το αποφεύγουν για να μη φάνε μηνύσεις), αρνήθηκε σθεναρά κάθε φιλική σχέση μαζί του, τον χαρακτήρισε επικίνδυνο άνθρωπο και δήλωσε (ούτε λίγο-ούτε πολύ) εξαπατημένη από την υποκριτική τέχνη του, συγκαταλέγοντας κατά μία έννοια τον εαυτό της στη λίστα με τα θύματά του.
Οι επιλεγμένες φράσεις που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικές.
Προσωπικός μου φίλος ο Δ. Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ.
Είναι επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα. Πώς γίνεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη όταν δεν γνωρίζαμε;
Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε τίποτα για όλα αυτά, για όσα αφορούν στην προσωπική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη, που είναι καταδικαστέα και αποτρόπαια.
Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Παραιτήθηκε μετά την καταγγελία του Νίκου Σ. η οποία επέδρασε καταλυτικά στην απόφασή του να παραιτηθεί.
Η υπουργός αρνήθηκε την κατηγορία της συγκάλυψης λέγοντας πως δε γνώριζε κάτι για να το συγκαλύψει και πως το ΥΠΠΟ δε διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος…
Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη, όχι την προσωπική του ζωή.
Ήταν μάλιστα τόση η αγωνία της να αποσυνδεθεί από την περίπτωση Λιγνάδη, που άρχισε φαιδρές αναφορές και συγκρίσεις με πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ: την Κονιόρδου (που πρωταγωνιστούσε σε μια παράστασή του), τον Σκουρολιάκο και την Ακρίτα.
Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος…
Η Λίνα Μενδώνη παραμένει γαντζωμένη στην καρέκλα της, με αιτιάσεις που δεν πείθουν ούτε τον στενό της κύκλο που διαμόρφωσε αυτή τη γραμμή άμυνας. Η σημερινή συνέντευξη Τύπου -σε κλειστό κύκλο- έμοιαζε με σπασμωδική αντίδραση, παρά με επικοινωνιακή αντεπίθεση.
Αναρωτιέται κανείς, μετά από όλα αυτά, από πού αντλεί ηθική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην “κάθαρση” του Πολιτισμού -με τη μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο- και στη θέσπιση του νέου Δεοντολογικού Κώδικα. Ποιος πιστεύει τους κρατούντες όταν λένε ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν (και γι’ αυτό) δεν είπαν τίποτα και τώρα “πέφτουν από τα σύννεφα” με όσα έρχονται στην επιφάνεια; Ποιος νομίζει, στα αλήθεια, πως αυτοί που ήταν κομμάτι του προβλήματος, θα γίνουν μέρος της λύσης του; Πως αυτοί που προκάλεσαν μια αρρωστημένη κατάσταση, που υπέθαλψαν και συγκάλυψαν τους βασικούς υπαίτιους, θα σηκώσουν τώρα το τίμιο λάβαρο της αναγέννηση του χώρου;
Η Μενδώνη είπε εισαγωγικά πως “ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό”. Την ίδια στιγμή αυτή κράτησε το δικό της στόμα κλειστό, γιατί την συνδέουν οργανικοί δεσμοί με το σύστημα που γεννά τέτοια φαινόμενα.
Για να σπάσει ο γόρδιος δεσμός, πρέπει να έρθουν τα πάνω-κάτω (ανάποδα ο ντουνιάς, που λέει και το τραγούδι) στο θέατρο, το ΥΠΠΟ, σε επίπεδο εξουσίας και κοινωνίας. Και αυτό απαιτεί πολύ περισσότερα από την παραίτηση μιας υπουργού, που έχει γαντζωθεί στην καρέκλα της.