Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα
Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής προς την υπουργό Πολιτισμού – Αθλητισμού.
Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής προς την υπουργό Πολιτισμού – Αθλητισμού.
Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από ένα μήνα, με αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα (85/22) που αφορούσε το προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα, επιχείρησε να εξισώσει τα -αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πρόκειται για μια ακόμα πράξη υποβάθμισης και απαξίωσης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του. Απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις καλλιτεχνών και σπουδαστών, των σωματείων και των συλλόγων τους, που διεκδικούν να παρθεί πίσω η κατάφωρη αδικία σε βάρος τους, η κυβέρνηση επιμένει στην επίθεση, καταθέτοντας εκ νέου τροπολογία (1565/23), η οποία, όχι μόνο δεν επαναφέρει τις αμοιβές και τα δικαιώματά τους στο επίπεδο της Τεχνολογικής εκπαίδευσης, αλλά προβλέπει επιπλέον ότι οι αμοιβές θα καθορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό με υπουργική απόφαση.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, ενεργοποιεί μνημονιακό νόμο του 2015, τον οποίο είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καταφέρνοντας ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα των καλλιτεχνών σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εν γένει εργασιακά δικαιώματά τους.
Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στην ολομέτωπη επίθεση που βιώνουν οι καλλιτέχνες διαχρονικά και ειδικά τα τελευταία χρόνια στο έδαφος της πανδημίας, όντας όμηροι της πολιτικής που τους θέλει με υποβαθμισμένες και «θολές» σπουδές, σπουδές-πανάκριβο εμπόρευμα, χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, σε μια διαρκή αναζήτηση προσόντων και εργασιακή περιπλάνηση. Η ανυπαρξία άλλωστε μέχρι σήμερα ανώτατων σπουδών στα καλλιτεχνικά αντικείμενα, παρ’ όλες τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Πολιτισμός, οι Τέχνες, όχι μόνο δεν αποτελούν προτεραιότητα, αλλά θεωρούνται και επικίνδυνα, εξαιτίας ακριβώς της δύναμής τους να συγκινούν και να διαμορφώνουν συνειδήσεις.
Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστούν τα παρακάτω:
– Άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/22 και της τροπολογίας 1565/23 της κυβέρνησης. Καμιά υποβάθμιση των σπουδών και πτυχίων των καλλιτεχνών, των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων (TE), καμιά διάκριση σε απόφοιτους προ και μετά το 2003
– Συγκρότηση συστήματος δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας πανεπιστημιακής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, χωρίς πιστοποιήσεις και κατηγοριοποιήσεις αποφοίτων, πτυχίων και δικαιωμάτων με αντιστοίχιση των μέχρι τώρα πτυχίων των σχολών βάσει διαδικασιών εξομοίωσης που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστήμια. Εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους χώρους και κλάδους των καλλιτεχνών, με αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα».