Επιστολή του προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας προς την Υπουργό Πολιτισμού
Σε οποιαδήποτε συζήτηση ανοίγει το ζήτημα της διαβάθμισης και αναβάθμισης, χωρίς την εξασφάλιση του δημόσιου πανεπιστημιακού χαρακτήρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα πιο υποβαθμισμένων σπουδών.
Κυρία Υπουργέ,
Σε απάντηση των τεσσάρων ερωτημάτων που απευθύνατε σε όλες τις Δραματικές Σχολές, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τη συνολική θέση της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για τις Δραματικές Σχολές των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., έτσι όπως αποφασίστηκαν στο Διοικητικό μας Συμβούλιο με την Απόφαση 216/2016 και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων με την Απόφαση 510/2016, τις οποίες σας επισυνάπτουμε.
Θεωρούμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να είναι φορέας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Η Καλλιτεχνική Παιδεία πρέπει να είναι Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν, πρέπει να παρέχεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να μπορούν όλοι οι νέοι να έχουν ισότιμα πρόσβαση σε αυτή. Υπάρχει αναγκαιότητα για ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, στο πλαίσιο μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης για την επιστημονική μόρφωση των καλλιτεχνών και των δημιουργών κάθε ειδικότητας. Μέχρι σήμερα η καλλιτεχνική εκπαίδευση παραμένει ιδιωτική, υποβαθμισμένη, αδιαβάθμητη και ιδεολογικά χειραγωγημένη.
Σε οποιαδήποτε συζήτηση ανοίγει το ζήτημα της διαβάθμισης και αναβάθμισης, χωρίς την εξασφάλιση του δημόσιου πανεπιστημιακού χαρακτήρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα πιο υποβαθμισμένων σπουδών.
Το υπάρχον καθεστώς οδηγεί στη συγκέντρωση των σχολών στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών της τέχνης. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των Δραματικών Σχολών και στην επιχειρηματική δραστηριότητα των Δήμων, στη λειτουργία από τους Δήμους ΙΕΚ – ΚΕΚ και υπερασπιζόμαστε τη δημόσια – δωρεάν Παιδεία, γιατί είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Η Δραματική Σχολή που παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή είναι μια αδιαβάθμητη Ιδιωτική Δραματική Σχολή με δίδακτρα, λειτουργεί βάσει της ανταπόδοσης και χάρη στη γενναία επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου, από τα τέλη που επιβαρύνουν τον πατραϊκό λαό. Για το έτος 2015-2016, η επιχορήγηση ανήλθε στο ύψος των 214 χιλιάδων ευρώ ενώ τα δίδακτρα ήταν 70 χιλιάδες ευρώ, καθιστώντας τη Σχολή ελλειμματική κατά 144 χιλιάδες ευρώ.
Η εμπειρία μας από τη λειτουργία της Δραματικής Σχολής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, ανεπιφύλακτα μας οδηγεί στη βεβαιότητα ότι η θέση μας για ένταξη των Δραματικών Σχολών στα Πανεπιστήμια με αναβάθμιση του συνόλου της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες είναι η μόνη σωστή λύση.
Μια τέτοια προοπτική θα έδινε οριστική, αδιαμφισβήτητη και τη μόνη απάντηση στα ερωτήματά σας για εισαγωγικές εξετάσεις, σύνδεση με τις άλλες βαθμίδες καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, διαβάθμιση και αναβάθμιση των σπουδών.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, Ανδρέας Τερζής