106 χρόνια Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση | Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Studio New Star Art Cinema
Η «New Star», τιμώντας τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη νίκη της, διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα στις 6, 7, 8 Νοέμβρη, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης «Studio New Star Art Cinema».
Η «New Star», τιμώντας τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη νίκη της, διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα στις 6, 7, 8 Νοέμβρη, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης «Studio New Star Art Cinema».
Ο σοβιετικός κινηματογράφος «γεννήθηκε» στις 27 Αυγούστου 1919, τη μέρα που ο Β. Ι. Λένιν υπέγραψε το διάταγμα για την εθνικοποίηση του παλιού τσαρικού κινηματογράφου. Με αυτό το μέτρο, με την κοινωνικοποίηση των δομών παραγωγής και διανομής, ο κινηματογράφος απελευθερώνεται από τις εμπορικές και κερδοσκοπικές εξαρτήσεις και διαμορφώνονται όλες οι απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξή του. Στη Μόσχα ιδρύεται η πρώτη σχολή κινηματογράφου στον κόσμο. Η νεαρή σοβιετική εξουσία αποδίδει στον κινηματογράφο τον χαρακτηρισμό «η πιο σημαντική από όλες τις τέχνες». Στον κινηματογράφο συνενώνονται διαφορετικά είδη τέχνης και αντιμετωπίστηκε από τη σοβιετική εξουσία ως ένα ζωτικό εργαλείο της Επανάστασης στον αγώνα για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Σοβιετικού σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν: «Ο νέος κινηματογράφος δεν συνέχισε μια παράδοση, αλλά έφερε μια καινούργια καλλιτεχνική προσέγγιση, μια έντονη εμπάθεια σε ό,τι ήταν μπαγιάτικο και απορριπτέο, μια ασυμφιλίωτη εχθρότητα στα υπολείμματα του παρελθόντος και στους εντυπωσιασμούς, μια σταθερή αποφασιστικότητα να κρατηθούν έξω από το σινεμά οι παλιές και τετριμμένες πρακτικές, καθ’ ολοκληρία ασύμβατες με την έκφραση της καινούργιας σκέψης, των καινούργιων ιδεών, των καινούργιων συναισθημάτων και καινούργιων λέξεων της νέας εποχής».
Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι ταινίες:
Σε ψηφιακά αποκατεστημένη, πλήρη μορφή η βραβευμένη ταινία του Γουόρεν Μπίτι, «Reds».
«Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Σεργκέι Μπουντάρτσουκ, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Τζον Ριντ. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς μια σπάνια ταινία, που εδώ και χρόνια δεν προβάλλεται πουθενά.
Θα προβληθεί επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αγγλικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1967, «Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», σε αφήγηση Ορσον Γουέλς. Μια ταινία με σπάνια ντοκουμέντα και αποσπάσματα ιστορικών ταινιών της εποχής.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο ιστορικές ταινίες του Μιχαήλ Ρομ, «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» και «Ο Λένιν στα 1918», καθώς και τέσσερα μοναδικά ντοκουμέντα του Τζίγκα Βέρτοφ, του ριζοσπαστικού πρωτοπόρου ντοκιμαντερίστα: «Εμπρός Σοβιέτ», «Kino Eye», «Ενθουσιασμός», «Κino Pravda», και το «Komcomol» του πρωτοπόρου δημιουργού Γιόρις Ιβενς.
Θα προβληθούν επίσης τρεις κορυφαίες ταινίες του Σεργκέι Αϊζενστάιν, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες από καταβολής κινηματογράφου: «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν» και «Οκτώβρης». Αλλά και το αριστούργημα του Λεβ Κουλέσοβ, θεμελιωτή του σοβιετικού κινηματογράφου, «Ο κύριος Ουέστ στη χώρα των μπολσεβίκων», όπως και η καλύτερη ταινία της Εσθήρ Σουμπ, «Η πτώση της δυναστείας των Ρομανόφ».
Θα παρουσιαστεί και «Η μάνα», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μαξίμ Γκόρκι, σε σκηνοθεσία Βσέβολοντ Πουντόβκιν, κατά πολλούς μία από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών.