«Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στο «Σπίτι του Αγωνιστή»
Το ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή», οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι καλούν σε εκδήλωση – προβολή της ταινίας «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» σε σκηνοθεσία Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξυδά.
Έντεκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας συμπληρώνει το «Σπίτι του Αγωνιστή» παρέχοντας φροντίδα και στήριξη σε ηλικιωμένους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, σε αγωνιστές που έδωσαν όλη τους τη ζωή στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.
Το «Σπίτι του Αγωνιστή» αποτελεί ταυτόχρονα και ένα χώρο με διαρκή πνευματική και πολιτιστική κίνηση, που ξεπερνά τα όριά του και έχει αγκαλιάσει και αγκαλιαστεί πλατύτερα, με αξιοσημείωτη την επαφή με τη νεολαία.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται και προγραμματίζονται και για την περίοδο των γιορτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι καλούν την Κυριακή 3 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, σε εκδήλωση – προβολή της ταινίας «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» σε σκηνοθεσία Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξυδά.
Απευθύνουν πρόσκληση στους συγγενείς και φίλους των φιλοξενουμένων, συναγωνιστές και συντρόφους που στηρίζουν την κοινωνική πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το «Σπίτι του Αγωνιστή», εργατικά σωματεία και φορείς που εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Η ταινία που θα προβληθεί είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη, για την Αντίσταση στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής μέσα από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, απέναντι στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Περιλαμβάνει 14 αφηγήσεις – μεταξύ των οποίων και αυτή του πρώην προέδρου του «Σπιτιού του Αγωνιστή» Κ. Μαραγκουδάκη.
Με αφετηρία αυτές τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας: Η φοβερή πείνα του 1941 – 42 και πώς την αντιπάλεψε το κίνημα, τα συσσίτια των Λαϊκών Επιτροπών και της Εθνικής Αλληλεγγύης, οι μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση και την κάθοδο των Βουλγάρων, οι μάχες στις συνοικίες, οι παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την Απελευθέρωση της Αθήνας, η δράση των μαθητών και πολλά άλλα.
Οι προσωπικές ιστορίες «δένουν» με σπάνιο αρχειακό υλικό και πλάνα του σήμερα μέσα από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τις συνοικίες της Αθήνας.