Όταν ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο υπερασπίστηκε τον Τσε απέναντι στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα
Ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο συνέβαλλε καθοριστικά η ταινία για τον Τσε να πλησιάσει ένα κοινό που βομβαρδίζεται από την αντικουβανική-αντεπαναστατική προπαγάνδα και την αντικομμουνιστική υστερία. Ο Πορτορικανός ηθοποιός υπερασπίστηκε τον μεγάλο Αργεντίνο επαναστάτη και εκτός οθόνης.
Από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο έχει ξεχωρίσει για την υποκριτική του δεινότητα σε αρκετές ταινίες, με την ερμηνεία του στον ρόλο του Τσε Γκεβάρα να έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια, ακόμα και από μερίδα της κριτικής που μόνο για συμπάθεια προς τον Αργεντίνο επαναστάτη δεν μπορεί να κατηγορηθεί…
Ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο γεννήθηκε στο Πόρτο Ρίκο, στις 19 του Φλεβάρη 1967, την ίδια χρονιά που ο αιχμάλωτος και τραυματισμένος Τσε έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες ενός δειλού στρατιωτάκου στην αίθουσα ενός σχολείου στο χωριό Λα Ιγέρα της Βολιβίας. Πρωταγωνιστεί στην ταινία για τον Τσε που σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σόντερμπεργκ και παίχτηκε στη χώρα μας το 2008 σε δυο μέρη με τους τίτλους «Τσε: Ο Αργεντίνος» και «Τσε: Ο επαναστάτης».
Η εκπληκτική ερμηνεία του Ντελ Τόρο στον ρόλο του Τσε δεν οφείλεται απλά και μόνο στο μεγάλο του ταλέντο. Μια συγκεκριμένη διαδρομή ανοίχτηκε μπροστά στον ηθοποιό με την ανάληψη του ρόλου, που κράτησε εφτά ολόκληρα χρόνια και που τον οδήγησε να μελετήσει την προσωπικότητα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και την ιστορία της κουβανικής επανάστασης. Μεταξύ άλλων χρειάστηκε να ταξιδέψει στην Κούβα και να γνωρίσει και να ζήσει κοντά σε ανθρώπους που πήραν μέρος στην επανάσταση που ανέτρεψε τον μισητό δικτάτορα, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Φουλχένσιο Μπατίστα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής ήταν ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο να «υπερασπιστεί» επάξια τον Τσε στη μεγάλη οθόνη και να συμβάλλει καθοριστικά η ταινία να πλησιάσει ένα κοινό που βομβαρδίζεται από την αντικουβανική-αντεπαναστατική προπαγάνδα και την αντικομμουνιστική υστερία που εκπορεύεται και κατευθύνεται προς την Κούβα και πάσα άλλη κατεύθυνση από τις ακτές της Φλόριδα…
Ο Πορτορικανός ηθοποιός όμως υπερασπίστηκε τον Τσε και εκτός οθόνης, τουλάχιστον δυο φορές. Η πρώτη όταν αφιέρωσε στον μεγάλο Αργεντίνο επαναστάτη το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας που απέσπασε για την ίδια ταινία στο Φεστιβάλ των Καννών, το 2008. Αλλά και όταν αποχώρησε εμφανώς ενοχλημένος από συνέντευξη που παραχωρούσε τον Γενάρη του 2009 στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς». Ο ηθοποιός δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας με πρόσχημα την ταινία άρχισαν να ξερνάνε αντικομμουνιστικό δηλητήριο και να κάνουν λόγο για «εγκλήματα» που διαπράχτηκαν στη διάρκεια της Κουβανικής επανάστασης και ύπαρξη «στρατοπέδων συγκέντρωσης» στην Κούβα. «Επιχειρήματα» που ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο δεν άκουγε για πρώτη φορά και δεν απείχαν από την εικόνα που η ίδια αντικομμουνιστική προπαγάνδα είχε «καρφώσει» και στη δική του συνείδηση, πριν ασχοληθεί με την ταινία. Όπως ο ίδιος έχει πει την εποχή που γυριζόταν η ταινία, η εικόνα που είχε μέχρι τότε για τον Τσε ήταν αυτή «ενός είδους κάου μπόι που διψούσε για αίμα»…
Όταν ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο ένοιωσε ότι οι «ερωτήσεις» των δημοσιογράφων προσβάλλουν τον Τσε, αποχώρησε εμφανώς ενοχλημένος από τη συνέντευξη λέγοντάς τους «γράψτε ό,τι θέλετε, δεν με ενδιαφέρει». Η αποχώρησή του απασχόλησε και άλλα Μέσα, τα οποία θέλοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις πρόβαλλαν ότι η αντίδραση του ηθοποιού οφειλόταν στην υπερβολική ταύτισή του με τον ρόλο…
Από τα παραπάνω, δεν προκύπτει βέβαια ότι ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο ύψωσε κάποτε την κόκκινη σημαία της επανάστασης στην καρδιά του Χόλυγουντ. Η συμμετοχή του – ως σκηνοθέτης αυτή τη φορά – μερικά χρόνια μετά στην σπονδυλωτή ταινία «7 Μέρες στην Αβάνα» θα επιβεβαιώσει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον (φιλο)κομμουνιστή – επαναστάτη, αλλά μάλλον με μια τίμια συνείδηση που δεν ανέχεται να προσβάλλεται βάναυσα η ιστορία μιας προσωπικότητας και ενός λαού, του Τσε και της Κουβανικής Επανάστασης, από μίσθαρνα όργανα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που έχουν συμφέρον να το κάνουν.