Ο “πολιτικός” Γιώργος Καπουτζίδης

Μπορεί να μην είναι στρατευμένος και να μην κάνει πολιτική σάτιρα, ωστόσο τα κοινωνικά-πολιτικά σχόλια δε λείπουν από τη δουλειά του και από το δημόσιο λόγο που εκφέρει, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν γίνεται ενάντια στο ρεύμα της εποχής και τις απολιτίκ κωμικές σειρές της τηλεόρασης.

Σήμερα ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει γενέθλια και αυτό μας δίνει την αφορμή για μια σύντομη αναδρομή σε κάποιες ξεχωριστές στιγμές της πορείας του, με κοινωνικές και πολιτικές αναφορές ή προεκτάσεις. Μπορεί ο ίδιος να μην είναι ούτε κατά προσέγγιση στρατευμένος και να μην κάνει πολιτική σάτιρα, ωστόσο τα κοινωνικά-πολιτικά σχόλια δε λείπουν από τη δουλειά του και από το δημόσιο λόγο που εκφέρει κατά καιρούς, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη αξία εφόσον γίνεται ενάντια στο ρεύμα της εποχής και το απολιτίκ που καλλιεργείται συστηματικά από διάφορες κωμικές σειρές της σειράς…

Σαββατογεννημένες

Ο Ισπανός Χοσέ βρίσκεται στο στάδιο της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, αλλά κάποιες λέξεις εξακολουθούν να τον μπερδεύουν. Έτσι συγχέει το Συνασπισμό με το συνωστισμό, για να καταλάβει πως στην πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετες έννοιες -κάτι που ισχύει ως σήμερα για το πρώην κυβερνών κόμμα.

Παρεμπιπτόντως, ο “συνωστισμός” ως έννοια επανήλθε στο προσκήνιο λίγα χρόνια αργότερα, με το σχολικό εγχειρίδιο της Ρεπούση και την αμφιλεγόμενη αναφορά στη σφαγή της Σμύρνης. Αρκετά χρόνια αργότερα, μπήκε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο και ο Συνασπισμός, αφού πρώτα τον εγκατέλειψε η Ρεπούση -για να επιστρέψει τελικά στις τάξεις του.

Παρά Πέντε

Στη σειρά υπήρχαν διάσπαρτες σκηνές με πολιτικό στίγμα. Είτε με το ρόλο του αριστερού Ορκόπουλου -και το παρελθόν που είχε στο Πολυτεχνείο- είτε βάζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο ρόλο του “κακού της υπόθεσης”.

Ξεχωρίζουν ωστόσο δύο άλλες ατάκες. Αυτή με τους κομμουνιστές που δεν έχουν αρχές ή είναι περίπου κομμουνιστές. Δηλαδή Συνασπισμός…

Και η κουβέντα για τις εκλογές, όπου η Ντάλια δεν κρατά μυστική την ψήφο της και λέει ανοιχτά τι ψήφισε στα διάφορα ριάλιτι…

Εθνική Ελλάδος

Πολλοί είναι αυτοί που χάρηκαν δημόσια με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των φασιστών της ΧΑ που έμειναν εκτός Βουλής. Πόσοι μίλησαν όμως όταν έπρεπε και μάλιστα μέσα από τη δουλειά τους -εφόσον μιλάμε για καλλιτέχνες; Η κωμική σειρά “Εθνική Ελλάδος” είπε με χιούμορ τα πιο σοβαρά πράγματα. Μπορεί να είπε κάποια βασικά και αυτονόητα, αλλά ακριβώς αυτά είναι που έλειψαν και παρέμειναν άπιαστο ζητούμενο για πολλούς φτασμένους καλλιτέχνες που προτίμησαν τη σιωπή.

Η σειρά παρουσιάζει ένα χρυσαυγίτη, το φασίστα της διπλανής πόρτας, ένα μισογύνη που ξεσπά στη σύζυγό του και δεν την αφήνει να κάνει παρέα με μετανάστες. Καλύπτει με άναρθρες κραυγές και ουρλιαχτά το κενό στη ζωή του και το κεφάλι του, και βρίσκει στη χρυσή αυγή τη γνήσια πολιτική έκφραση της μίζερης ζωής του. Δεν έκανε προφανώς κάποια βαθιά πολιτική ανάλυση, αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος μιας κωμικής σειράς. Και κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν είναι πως ο δεύτερος κύκλος τελικά δε γυρίστηκε ποτέ.

Ο Καπουτζίδης βρέθηκε άλλη μια φορά στο στόχαστρο των φασιστών, επειδή ως παρουσιαστής του “Ελλάδα έχεις ταλέντο” είπε σε κάποια παιδιά από την Αφρική: Χαίρομαι που αισθάνεστε Έλληνες και είστε Έλληνες που ζουν και ελπίζουν σε αυτή τη χώρα. Και στη συνέχεια είπε πως δεν είναι λιγότερο Έλληνες από αυτούς που φοράνε μια περικεφαλαία, φωνάζοντας “μολών λαβέ”.

ΚΚΕ και Λιάνα Κανέλλη

Παλιότερα είχε δηλώσει πως ψηφίζει κόμμα που δεν πάει για κυβέρνηση -και δεν εννοούσε με αυτό το… Συνωστισμό. Για όποιον δεν πιάνει το υπονοούμενο, ο Καπουτζίδης έτρεφε αδυναμία στη Λιάνα Κανέλλη, για αυτό εξάλλου και της έδωσε ένα ρόλο στο τελευταίο επεισόδιο του “Παρά Πέντε”, σε μια γκεστ εμφάνιση.

Δε γνωρίζουμε ωστόσο αν συνεχίζεται η σχέση του ως ψηφοφόρου ή έχει διαρραγεί στο ενδιάμεσο -που είναι και το πιθανότερο.

Βόρεια Μακεδονία

Στην πρόσφατη Γιουροβίζιον ήταν παρουσιαστής, αλλά απέφυγε να αναφέρει τη γείτονα χώρα με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, όπως προβλέπει η ψηφισμένη συμφωνία των Πρεσπών. Πιθανότατα αρνήθηκε να υιοθετήσει το νέο όνομα λόγω και της καταγωγής του από το νομό Σερρών, αν και προσπάθησε να διαχωριστεί από το εθνικιστικό ρεύμα που καλλιεργούνταν στο Μακεδονικό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: