Σεμινάρια της πρεσβείας των ΗΠΑ για “υπεύθυνη δημοσιογραφία” στην πανδημία
Οι συμβουλές αφορούν στη θετική προβολή του έργου της κυβέρνησης στην πανδημία και την αποσιώπηση άβολων θεμάτων για τη διαχείριση της κρίσης “αργότερα”.
Οι υμνολογίες που ακούγονται και γράφονται νυχθημερόν για τη διαχείριση της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση, δεν οφείλεται μόνο στο “φυσικό ταλέντο” των δημοσιογράφων που εκτελούν κατά γράμμα τις εντολές των αφεντικών τους. Από ό,τι φαίνεται, σε κάποιες περιπτώσεις, η τεχνογνωσία έρχεται απευθείας από τους καλύτερους του είδους διεθνώς. Αν στην οικονομική κρίση του 2010 είναι γνωστό ότι ΔΝΤ έκανε σεμινάρια με Έλληνες δημοσιογράφους για τη “σωστή” κατήχηση του κοινού με μνημονιακή προπαγάνδα, στον καιρό της πανδημίας το βάρος πέφτει στην αμερικανική πρεσβεία, που οργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο, με στόχο να δασκαλευτούν αποτελεσματικότερα οι “λειτουργοί της ενημέρωσης” στους διθυράμβους προς την κυβέρνηση και την αποσιώπηση των ενοχλητικών λεπτομερειών. Όπως διαβάζουμε στο σημερινό Ριζοσπάστη:
Στις «προτεραιότητες» που επιβάλλεται να τηρούν οι δημοσιογράφοι αυτήν την περίοδο αναφέρθηκε ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα επικοινωνίας και δημόσιας υγείας, Νταν Ρουτζ, μιλώντας τις προάλλες σε διαδικτυακό σεμινάριο, που οργανώθηκε με τη συμμετοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ, με θέμα «Δημόσια επικοινωνία και ψηφιακή ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια πανδημίας». Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους και υπεύθυνους επικοινωνίας διαφόρων οργανισμών, τους προέτρεψε να ασκήσουν «υπεύθυνη δημοσιογραφία» και, μεταξύ άλλων, να φτιάξουν ένα «πάρκινγκ» με θέματα, τα οποία «μπορούν να αποσιωπηθούν με ασφάλεια για αργότερα που θα έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου». Ολως «τυχαίως», έφερε ως παράδειγμα τα θέματα που αφορούν τη λογοδοσία των υπευθύνων και των αρχών σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας! Ακόμα παραπέρα, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να συμβάλουν στην «εξύψωση του ηθικού» και τους …ενθάρρυνε να αποθεώσουν την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι «οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιδοκιμαστούν για τη διαχείριση της πανδημίας». Τα σεμινάρια συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες, προφανώς με τις ίδιες «λαμπρές» συμβουλές και υποδείξεις προς τα επιτελεία της ενημέρωσης στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε αν στο τέλος θα μοιραστούν και τίτλοι σπουδών… Μπορούμε όμως με βεβαιότητα να πούμε ότι στα θρανία κάθονται «οι πιο καλοί οι μαθητές», αν κρίνουμε από τον τρόπο που προβάλλεται η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, σε αντίθεση με το «θάψιμο» που τρώνε οι διαμαρτυρίες και οι πρωτοβουλίες διεκδίκησης των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων.