«Ένας είναι ο Πυθαγόρας…» – 12 αθάνατα τραγούδια του στιχουργού της καρδιάς

Τον έλεγαν Πυθαγόρα Παπασταματίου, μα ως Πυθαγόρας σταδιοδρόμησε και πέρασε στο πάνθεο των μεγάλων του ελληνικού τραγουδιού, ο στιχουργός του «Υπάρχω» και του «Αγριολούλουδο» του Καζαντζίδη, του «Κάθε λιμάνι και καημός» του Γαβαλά, του μνημειώδους έργου «Μικρά Ασία» που μελοποίησε ο Απόστολος Καλδάρας, και πολλών ακόμα μεγάλων τραγουδιών.

Υπήρξε από τους μεγαλύτερους στιχουργούς. Τα τραγούδια του τα έχει τραγουδήσει και τα τραγουδά όλη η Ελλάδα. Τον έλεγαν Πυθαγόρα Παπασταματίου, μα ως Πυθαγόρας σταδιοδρόμησε και πέρασε στο πάνθεο των μεγάλων του ελληνικού τραγουδιού.

Ο στιχουργός του «Υπάρχω» και του «Αγριολούλουδο» του Καζαντζίδη, του «Κάθε λιμάνι και καημός» του Γαβαλά, του μνημειώδους κύκλου τραγουδιών «Μικρά Ασία» που μελοποίησε ο Απόστολος Καλδάρας και πολλών ακόμα μεγάλων τραγουδιών,  γεννήθηκε στις 12 του Απρίλη 1930, στο Αγρίνιο.

Το 1940 γράφτηκε στο οκτατάξιο Γυμνάσιο αρρένων Αγρινίου, όμως γρήγορα το σταμάτησε και εντάχτηκε στην Αντίσταση εναντίον της φασιστικής Κατοχής. Ακολούθησε τον αδελφό του στο αντάρτικο και τον Μάρτη του 1944, προσχώρησε στον ΕΛΑΣ. Κατέβηκε από το βουνό όταν έφυγαν οι Γερμανοί και τότε επέστρεψε και τελείωσε το Γυμνάσιο.

Στις μαθητικές του εργασίες υπέγραφε ως Πυθαγόρας και όταν κάποτε ο φιλόλογός του  τον ρώτησε γιατί δεν γράφει και το επώνυμό του, εκείνος απάντησε γελώντας: «Ένας είναι ο Πυθαγόρας, όλοι με ξέρουν, δε χρειάζεται το επώνυμο».

Εκτός από στιχουργός υπήρξε ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη. Αποφοίτησε με άριστα και εργάστηκε στο θέατρο, ενώ παράλληλα έγραφε στίχους και επιθεωρήσεις πίστας.

Το 1954 κυκλοφόρησε το πρώτο του τραγούδι, που έγινε και μεγάλη επιτυχία, με τίτλο «Ξαναβλέπω το μικρό το αμαξάκι», σε μουσική Νίκυ Γιάκοβλεφ και με ερμηνεύτρια την Μαίρη Λω.

Ακολούθησαν πολύ μεγάλες επιτυχίες, όπως: «Κάθε λιμάνι και καημός», «Άσπρα θα φορέσω», «Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα», «Τα ροζιασμένα χέρια», «Το αγριολούλουδο», «Γυρίζω απ’ τη νύχτα», «Πάμε για ύπνο Κατερίνα», «Ο Σταμούλης ο λοχίας», «Νύχτα στάσου», «Δεν υπάρχει ευτυχία», «O θάνατος του ποιητή», «Δρόμοι της Αθήνας», «Φταίμε κι οι δυο», «Το δάκρυ μας σταλιά σταλιά», «Κυρα Γιώργαινα», «Ένα μαυρομάνικο μαχαίρι», «Κάτω απ’ το πουκάμισό μου», «Μια δεκάρα δεν αξίζει η αγάπη σου»​, «Οι αισθηματίες», «Και μας έλεγε το κύμα (Μακρόνησα)», «Νέα Ιωνία», «Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή», «Κι οι άνδρες κλαίνε», «Δεν είναι όλες ίδιες οι καρδιές» και πολλά ακόμα.

Το 1972, πενήντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, έγραψε τους στίχους 11 τραγουδιών που εμπεριέχονται στον κύκλο «Μικρά Ασία», που μελοποίησε ο Απόστολος Καλδάρας και ερμήνευσαν ο Γιώργος Νταλάρας και η Χαρούλα Αλεξίου.

Μετά το 1972, ο Πυθαγόρας εργάστηκε κυρίως ως συγγραφέας επιθεωρήσεων για το μουσικό θέατρο, με ιδιαίτερη επιτυχία. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων.

Το 1974, στην πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό Γιουροβίζιον η Μαρινέλλα ερμηνεύει τη μεγάλη επιτυχία «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» σε στίχους Πυθαγόρα και μουσική Γιώργου Κατσαρού.

Το 1975 υπογράφει τα 11 από τα 12 λαϊκά τραγούδια του θρυλικού δίσκου «Υπάρχω» σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου, που ερμήνευσε ο μέγιστος λαϊκός βάρδος Στέλιος Καζαντζίδης.

Στίχους του Πυθαγόρα μελοποίησαν συνθέτες όπως: Βασίλης Βασιλειάδης, Νίκυ Γιάκοβλεφ, Γιώργος Ζαμπέτας, Ζακ Ιακωβίδης, Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Καπνίσης, Γιώργος Κατσαρός, Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Νικολόπουλος, Νάκης Πετρίδης, Γιάννης Σπανός κ.ά., ενώ τραγούδια ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: Χαρούλα Αλεξίου, Τζένη Βάνου, Τόλης Βοσκόπουλος, Πάνος Γαβαλάς, Λίτσα Διαμάντη, Δημήτρης Ευσταθίου, Στέλιος Καζαντζίδης, Γιάννης Καλατζής, Ηλίας Κλωναρίδης, Σταμάτης Κόκοτας, Ρία Κούρτη, Μαίρη Λω, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιώργος Νταλάρας, Μάνος Παπαδάκης, Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπουλος κ.ά.

Ο στιχουργός της καρδιάς, όπως τον αποκαλούσαν, έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, προδομένος από την καρδιά του, στις 12 του Νοέμβρη 1979, μόλις στα 49 του χρόνια.

Ακολουθούν 12 μεγάλες επιτυχίες του:

«Γυρίζω απ’ τη νύχτα»

Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος – Ερμηνεύει: Στέλιος Καζαντζίδης

«Και μας έλεγε το κύμα» (Μακρόνησα)

Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος – Ερμηνεύει: Χαρούλα Αλεξίου

«Κάθε λιμάνι και καημός»

Μουσική: Γιώργος Κατσαρός – Ερμηνεύουν: Πάνος Γαβαλάς – Ρία Κούρτη

«Το δάκρυ μας σταλιά-σταλιά»

Μουσική: Κώστας Καπνίσης – Ερμηνεύει: Γιάννης Πουλόπουλος

«Μες στου Βοσπόρου τα στενά»

Μουσική: Απόστολος Καλδάρας – Ερμηνεύει: Γιώργος Νταλάρας

«Κυρα Γιώργαινα»

Μουσική: Γιώργος Κατσαρός – Ερμηνεύουν: Γιάννης Καλατζής – Λίτσα Διαμάντη

«Υπάρχω»

Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος – Ερμηνεύει: Στέλιος Καζαντζίδης

«O θάνατος του ποιητή»

Μουσική: Απόστολος Καλδάρας – Ερμηνεύει: Γιώργος Νταλάρας

«Το αγριολούλουδο»

Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος – Ερμηνεύει: Στέλιος Καζαντζίδης

«Δεν υπάρχει ευτυχία»

Μουσική: Γιώργος Κατσαρός – Ερμηνεύει: Λίτσα Διαμάντη

«Φταίμε κι οι δυο»

Μουσική: Γιάννης Σπανός – Ερμηνεύει: Γιάννης Πάριος

«Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα»

Μουσική: Βασίλης Βασιλειάδης – Ερμηνεύει: Δημήτρης Ευσταθίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: