Μανώλης Μητσιάς – Η “βυζαντινή” φωνή του ελληνικού πενταγράμμου
Μια σεμνή φυσιογνωμία, που με την στιβαρή και συνάμα δωρική του παρουσία μας χάρισε αξέχαστες μελωδίες από τους πιο σημαντικούς μουσικούς δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού.
Με αφορμή τα γενέθλια του αγαπημένου τραγουδιστή, αναδημοσιεύομε ένα σύντομο και περιεκτικό βιογραφικό σημείωμα, όπως παρατίθεται στο manolismitsias.gr
Ο Μανώλης Μητσιάς, Μακεδόνας στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Χαλκιδική.
Από μικρός ασχολήθηκες με την βυζαντινή μουσική, ψέλνοντας στην εκκλησία του χωριού. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν βυζαντινοί ύμνοι, παραδοσιακά της ιδιαίτερης πατρίδας του και αργότερα λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας 1950-1960. Εκείνο το διάστημα ανακάλυψε μουσικά τραγούδια των μεγάλων συνθετών Μάνου Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία του καθόρισαν τη μουσική του διαδρομή.
Αργότερα στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε ανώτερες σπουδές και έγινε μέλος της χορωδίας «Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος» και δημιούργησε την πρώτη μπουάτ στη Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα το ξέσπασμα ενός μουσικού πολιτιστικού κινήματος που άνθισε και γέμισε μπουάτ στη συμπρωτεύουσα.
Κατά την διάρκεια των σπουδών του συνελήφθη από το διδακτορικό καθεστώς και φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση.
1968: Η αρχή του Ταξιδιού
Το 1968 ο τότε διευθυντής και παραγωγός της δισκογραφικής του εταιρίας «LYRA”, Αλέξανδρος Πατσιφάς, άκουσε στη Θεσσαλονίκη τον Μανώλη Μητσιά και τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα.
Πράγματι ο Μανώλης Μητσιάς επιχείρησε την κάθοδο του στην Αθήνα και το 1969 γνωρίστηκε με τον συνθέτη Δήμο Μούτση σε μπουάτ που έπαιζε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης. Ο Δήμος Μούτσης του πρότεινε συνεργασία με την κορυφαία τότε δισκογραφική εταιρία ”COLUMBIA” και παραγωγό τον Τάκη Λαμπρόπουλο. Η συνεργασία αυτή καρποφόρησε και δισκογραφήθηκε το 1969 στο οποίο περιέχεται η μεγάλη επιτυχία «Ελευσίνα μια φορά».
Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι σήμερα ο Μανώλης Μητσιάς σφραγίζει με το προσωπικό του ήθος και ύφος το ελληνικό τραγούδι.
Έχει τραγουδήσει σχεδόν σε όλο τον κόσμο , στους Έλληνες του εξωτερικού πάντα με πολύ επιτυχία και έχει δώσει συναυλίες σε στάδια της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη και σε αναγνωρισμένους διεθνώς συναυλιακούς χώρους και παραδοσιακά θέατρα όπως το «Θέατρο Ηρώδου Αττικού», το «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», το “John F. Kennedy Center for the Performing Arts” της Ουασιγκτον, το «Albert Hall» του Λονδίνου , το «Royal Theatre», το “ Melbourne Arena”, το “ The barton Theatre” της Αδαλαϊδας, το «Academy of Music” της Φιλαδέλφειας, το «St. Stephen’s Cathedral” της Βιέννης, το “Lincon Center”, “Carnagy Hall” της Νέας Υόρκης, , το «Royal Theatre» . Επίσης συναυλίες του οργάνωσαν οι ομογενείς μας στο Μπουένος Άιρες, το Μοντεβιντέο, την πόλη του Παναμά, το Σαο Πάολο, το Σικάγο, το Τορόντο, το Σύδνεϋ, τη Μπρατισλάβα , το Λος Άντζελες κ.α.
Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους συνθέτες, όπως το Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζηδάκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Δήμο Μούτση, Σταύρο Ξαρχάκο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Μάριο Τόκα, Σταμάτη Κραουνάκη, Άκη Πάνου, Λουκιανό Κηλαϊδόνη, Γιώργο Χατζηνάσιο, Σταμάτη Σπανουδάκη, Γιάννη Σπανό, Ηλία Ανδριόπουλο, Χρήστο Νικολόπουλο, Θεόδωρο Δερβινιώτη, Νότη Μαυρουδή, Λίνο Κόκκοτο, Διονύση Τσακνή, Λάκη Παπαδόπουλο, Αντώνη Βαρδή και τον Γιουγκοσλάβο Kiki Lasendric και την Ελένη Καραΐνδρου.
Επίσης συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ποιητές και στιχουργούς όπως τον Γιώργο Σεφέρη, Νίκο Γκάτσο, Νίκο Καρούζο, Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Άλκη Αλκαίο, Λίνα Νικολακοπούλου και ερμήνευσε έργα του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, Κωστούλας Μητροπούλου και Γιάννη Λογοθέτη καθώς επίσης και ύμνους του Αγιορείτη Μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη.
Έργα και Ημέρες
Μεταξύ των έργων που έχει ερμηνεύσει ο Μανώλης Μητσιάς είναι και τα παρακάτω:
- «Της Γης το χρυσάφι», «Αθανασία», «Χειμωνιάτικος Ήλιος», του Μάνου Χατζηδάκη σε ποίηση Νίκου Γκάτσου.
- «Πολιτεία Γ’», «Λαϊκά», « Θεία Λειτουργία», «Ερημιά», «Άγιος Έρωτας», «Φεγγάρι Μάγια μου ‘κανες», «14 Ζεϊμπέκικα» του Μίκη Θεοδωράκη.
- «Δρομολόγιο», «Τετραλογία» σε ποίηση Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκης, «Μαρτυρίες» του Δήμου Μούτση και δίσκους 45 στροφών όπως «Μη ρωτάς», «Δρόμο το Δρόμο» και «Με το πρώτο λεωφορείο».
- «Αχ έρωτα», «Παραστάσεις» του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Φ. Γκαρσία Λόρκα.
- «Φίλοι που Φεύγουν» του Γιάννη Μαρκόπουλου σε ποίηση του Νίκου Καρούζου.
- «Παρών» του Άκη Πάνου.
- «Στου καιρού τα Ρέματα», «Σαββατόβραδο» του Γιάννη Σπανού σε ποίηση Λευτέρη Παπαδόπουλου.
- «Αργοναύτες» του Ηλία Ανδριόπουλου σε ποίηση Σεφέρη.
- «Η πόλη μας» σε στίχους Κωστούλας Μητροπούλου, «Κόκκινη κλωστή», «Περίπατος» του Λουκιανού Κηλαηδόνη σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και σε 45 στροφών ο Δραγουμάνος του Βεζίρη σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
- «Έχει ο θεός», «Διαδρομή» του Γιώργου Χατζηνάσιου σε στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου, Τάσου Οικονόμου και Ντίνου Δημόπουλου.
- «Είμαι καλά ευχαριστώ», «Ημέρα Τρίτη» του Σταμάτη Σπανουδάκη.
- «Σε χιλιάδες σταθμούς» του Χρήστου Νικολόπουλου σε ποίηση Λευτέρη Παπαδόπουλου και η «Συνάντηση» σε στίχους Βασίλη Τσιτσάνη.
- «Μητσιάς Συν 2» του Αντώνη Βαρδή και του Τάκη Βουγά.
- «Εσείς οι απ’ έξω» του Λάκη Παπαδόπουλου.
- «Εξ’ αδιαιρέτου» του Θεόδωρου Δερβινιώτη και Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και του Κώστα Βίρβου.
- «Ισόβια», «Λυσιστράτη» του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου.
- «Μικρές Νυχτερινές Μουσικές» σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, Τάσου Σαμαρτζή, Άλκη Αλκαίου , Μέλπω Ζαροκώστα και Νίκου Χουλιαρά, «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια» του Νότη Μαυρουδή.
- «Ξεκίνημα» του Βασίλη Τσιτσάνη.
- «Αποχαιρετισμός» του Λίνου Κόκκοτου σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.
- «Ζωγραφιές και χρώματα του Λίνου Κόκκοτου.
- «Τα τραγούδια της παρέας», «Βίος ανθόσπαρτος»σε στίχους του Φίλλιπου Γράψα, «Θεογεννήτωρ Μαρία» του Μάριου Τόκα σε στίχους του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη.
- «Μακεδονίτικα» (Παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας)
- «Φώτα παρακαλώ» του Διονύση Τσακνή.
- «Χρώματα» του Γιώργου Ζαμπέτα στίχοι Θόδωρου Ποάλα.
- «Αιγαίο Αγιοπέλαγο» του Γιώργου Κατσαρού σε ποίηση Δημήτρη Ιατρόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου
- «Υπέροχα Μονάχοι» του Θάνου Μικρούτσικου, Άλκη Αλκαίου.
- «Τα μεγάλα τραγούδια» από ζωντανή ηχογράφηση στη μουσική σκηνή Χρώματα.
- «Κιβωτός» ζωντανή ηχογράφηση από το «Ηρώδειο» σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη και σκηνικά Αλέκου Φασιανού
- «Πλησιάζοντας τον Καβάφη» σε ποίηση Κώστα Καβάφη και μουσική Γιάννη Σπανού
- «Κ.Γ. Καρυωτάκης» του Βασίλη Δημητρίου σε ποίηση Καρυωτάκη
- «Μέρες επιταφίου» του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε ποίηση Νίκου Γκάτσου