Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: “Christmas” (Tommy)
Ο Τόμμυ δεν μοιάζει με τα «κανονικά» παιδιά που πιστεύουν σε όνειρα, στα Χριστούγεννα, και στη «γενναιοδωρία των ουρανών»…Δεν ξεχωρίζει τις μέρες, δεν γνωρίζει τι είναι Χριστούγεννα, παρά μόνο ζητά: «Δείτε με, αισθανθείτε με, αγγίξτε με, θεραπεύστε με»…
Η σκηνή με το σκυθρωπό αγόρι που γκρεμίζει μια χριστουγεννιάτικη φάτνη ενώ όλοι γύρω του έμπλεοι ευτυχίας διασκεδάζουν και ανοίγουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους, προκάλεσε αίσθηση στην εποχή της. Πρόκειται για σκηνή της ταινίας «Tommy» (αγγλική παραγωγή του 1975 σε σκηνοθεσία Κεν Ράσελ), που αποτελεί μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της ομότιτλης ροκ όπερας της θρυλικής βρετανικής ροκ μπάντας «The Who». Πρωταγωνιστές της ταινίας η Αν Μάργκρετ, ο Όλιβερ Ρίντ, ο Ρόμπερτ Πάουελ (ο Ιησούς στο «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ») και ο Τζακ Νίκολσον, ενώ συμμετέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, όπως οι Έρικ Κλάπτον, Τίνα Τέρνερ, Έλτον Τζον, τα μέλη των «The Who» Πιτ Τάουνσεντ, Ρότζερ Ντάλτρεϊ και Κιθ Μουν και άλλοι.
“Christmas” – Η σκηνή και το τραγούδι όπως ακούγεται στην ταινία “Tommy” (1975):
Στην ταινία, ο Τόμμυ (τον υποδύεται ο μικρός Barry Winch και σε μεγαλύτερη ηλικία ο τραγουδιστής των «Χου», Ρότζερ Ντάλτρεϊ) είναι ένα παιδί που μετά από κάποιο ψυχολογικό τραύμα σταματάει να μιλάει ενώ χάνει επίσης την όραση και την ακοή του. Στην πορεία ενώ όλοι τον θεωρούν καθυστερημένο, αναδεικνύεται στον καλύτερο παίκτη φλίπερ, γίνεται πλούσιος και αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ και θα επέλθει η ανατροπή.
“Tommy” – Ο δίσκος (1969):
Το τραγούδι «Christmas» έγραψε ο Πιτ Τάουνσεντ και είχε κυκλοφορήσει το 1969 στο δίσκο με τη ροκ όπερα «Tommy». Οι στίχοι περιγράφουν όσα διαδραματίζονται στη σκηνή της ταινίας, κάνουν λόγο για τα άλλα, «κανονικά» παιδιά, που πιστεύουν σε όνειρα, στα Χριστούγεννα, και στη «γενναιοδωρία των ουρανών», και προβάλλουν αγωνιωδώς το ερώτημα πώς θα σωθεί ο Τόμμυ από τον «αιώνιο τάφο» του. Στην επαναλαμβανόμενη ερώτηση «Τόμμυ μπορείς να μ’ ακούσεις;» ο ίδιος, που δεν γνωρίζει τι μέρα είναι, τι είναι Χριστούγεννα και Ιησούς Χριστός) απαντά: «Δείτε με, αισθανθείτε με, αγγίξτε με, θεραπεύστε με».
“Christmas” – Το τραγούδι ηχογραφημένο στο άλμπουμ “Tommy” (1969):
Κάποιοι θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη σκηνή προσβάλλει την πίστη τους ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι γιορτινές μέρες της περιόδου των Χριστουγέννων προσφέρονται μόνο για εμπορικές συναλλαγές και δεν προσθέτουν κάτι ουσιαστικό στις ανθρώπινες ψυχές παρά μόνο τεχνητή ευτυχία ή την ψευδαίσθησή της. Εκτός της θρησκευτικής χροιάς, η συγκεκριμένη αναφορά (τραγούδι – ταινία) δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό για ζητήματα όπως η στάση μας μπροστά στη διαφορετικότητα, η δύναμη των στερεοτύπων στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η επιβολή συγκεκριμένων «θέλω» και «πρέπει» και ίσως άλλα.
Οι «Χου» ξεκίνησαν το 1959 ως «Detours». Το 1964 άλλαξαν την ονομασία τους σε «The Who» και καθιερώθηκαν ως μια από τις σημαντικότερες μπάντες της ροκ το 1965, μετά την κυκλοφορία του θρυλικού «My Generation» που γνώρισε τεράστια επιτυχία κι έγινε «ύμνος» της βρετανικής νεολαίας. Μετά από διαδρομή πλούσια σε επιτυχημένα άλμπουμ και live εμφανίσεις, η μπάντα ανακοίνωσε τη διάλυσή της το 1983. Έξι χρόνια μετά τα μέλη της ενώθηκαν ξανά για να δώσουν σειρά συναυλιών σε περιοδείες.
Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… και από 26/10/2020 νέα ονομασία: Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν… Τι κι αν γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, κάποια τραγούδια συνεχίζουν να συγκινούν, να συντροφεύουν τις μικρές και μεγάλες στιγμές των ανθρώπων, να εκφράζουν τις αγωνίες, τον πόνο και τα όνειρά τους, να εμπνέουν τους αγώνες τους.
Η στήλη, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο ή τον τίτλο του «ειδικού», «παίζει» τραγούδια που γράφτηκαν για τον έρωτα, την αγάπη, το μεροκάματο, τη μετανάστευση, τον αγώνα για λευτεριά και για καλύτερη ζωή. Τραγούδια γραμμένα από ποιητές, αλλά κι από δημιουργούς που δεν διάβασαν ποτέ στη ζωή τους ποίηση… Ανασκαλεύοντας το παρελθόν και ψηλαφώντας την ιστορία τους, πότε γράφτηκαν, σε ποιες συνθήκες, από ποιους πρωτοτραγουδήθηκαν, ποιοι τα τραγουδούν στις μέρες μας.
Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, τραγούδια ελληνικά και «ξένα», με γνώμονα ότι, εκτός από το να θυμίζουν εικόνες από το παρελθόν, συναρπάζουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα, εμπνέουν και συγκινούν σήμερα.
Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν… Ακούστε τα όλα εδώ.