“Ο Καραγκιόζης κουκουές” – Απονομή βραβείων διαγωνισμού πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου για τα 100 χρόνια ΚΚΕ
Τι δουλειά έχει ένας “Καραγκιόζης κουκουές” στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό; Η απάντηση δόθηκε χθες κατά την απονομή των βραβείων λογοτεχνικού έργου για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
Πραγματοποιήθηκε χθες η απονομή των βραβείων Διαγωνισμού Πρωτότυπου Λογοτεχνικού έργου που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ στα πλαίσια των εορτασμών των 100 χρόνων του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του κόμματος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον γγ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Αξίζει να σημειωθεί η θερμή ανταπόκριση στο διαγωνισμό, ακόμα και σε παραπάνω από μία εκ των πέντε κατηγοριών. Συνολικά 162 άνθρωποι, μέλη και φίλη του κόμματος, αλλά και άνθρωποι προερχόμενοι από άλλους χώρους έστειλαν τη συμμετοχή τους στις κατηγορίες ποίησης, διηγήματος, νουβέλας, και θεάτρου. Ενδεικτικό των αντικειμενικών κριτηρίων που επικράτησαν κατά την επιλογή των βραβευθέντων, είναι πως ανάμεσά τους βρίσκεται και μέλος κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη τμήματος πολιτισμού, που ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε τα εξής:
«Οι διαγωνιζόμενοι ήταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και άλλες χώρες του εξωτερικού, ακόμη και από τη μακρινή Αυστραλία. Το εύρος των ηλικιών ξεκινούσε από τα 16 χρόνια και έφταναν ως τα 95. Στα δύο αυτά ηλικιακά άκρα βρίσκονται ο 16χρονος μαθητής Νίκος Γιόφτσος, που διαγωνίστηκε στο Θέατρο, με το γεμάτο φρεσκάδα και χιούμορ έργο του “Ο Καραγκιόζης … Κουκουές” και ο 95χρονος Λευτέρης Σκορδίλης, που διαγωνίστηκε στην κατηγορία Ποίηση.
Η Κεντρική Επιτροπή ιδιαίτερα ευχαριστεί και εκείνους που απέστειλαν έργα τους, με μοναδικό σκοπό να αποτίσουν τιμή στο Κόμμα, χωρίς να διαγωνιστούν. Πρόκειται για: 1) Την καταξιωμένη και πολυγραφότατη πεζογράφο και μεταφράστρια ξένης λογοτεχνίας Ιωάννα Καρατζαφέρη, η οποία έστειλε τρία πρωτότυπα παιδικά διηγήματα, γραμμένα με την ξεχωριστή σπιρτάδα και νεανικότητα του λόγου της και 2) τον Βασίλη Φιτσιλή, ΕΠΟΝίτη μαχητή του ΔΣΕ και πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μας έστειλε μια μικρή επιλογή από τα γεμάτα ευαισθησία και υπερηφάνεια αντιστασιακά έργα του.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ανάγκη από όλους που, με την τέχνη τους, φιλοδοξούν να συμβάλουν στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού, αλλά και από όσους είχαν την ίδια επιθυμία, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν ή δίστασαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Το ΚΚΕ έχει ανάγκη από τη λογοτεχνία που εκφράζει τα συμφέροντα της πρωτοπόρας κοινωνικής τάξης, της εργατικής. Σήμερα, που η λογοτεχνία αυτή -κάτω από το βάρος του πισωγυρίσματος της ιστορίας- εκλείπει, δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια συμβολή της στη διέγερση και την οργάνωση του λαϊκού αισθήματος, για την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα στην ιστορία του ΚΚΕ. Στα γράμματα και τις τέχνες κουβαλάμε μια πολύτιμη και βαριά κληρονομιά, που πρέπει να βρει τη συνέχειά της όχι αναπολώντας το παρελθόν, αλλά ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προτεραιότητες και ανάγκες της ταξικής πάλης.
Έπειτα η αληθινή λογοτεχνία -η λογοτεχνία που δεν απευθύνεται μονάχα στο συναίσθημα, αλλά κινητοποιεί πάνω απ’ όλα τη σκέψη- θέτει ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις στους στρατευμένους στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης εκπροσώπους της».
Μέλη της Κριτικής Επιτροπής που πραγματοποίησαν και την απονομή των βραβείων ήταν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τέχνων, όπως ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και γνωστός φιλόλογος Μιχάλης Μερακλής, ο λογοτέχνης Γιώργος Κακουλίδης που διατηρεί εδώ και χρόνια στήλη στο Ριζοσπάστη, η συγγραφέας Ζωή Βαλάση και ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Κατηγορία «Ποίηση»
1ο βραβείο: Νικόλας Μιτζάλης – «1946».
2ο βραβείο:
- Νίκος Σαλπιστής – «Σ’ εσάς που ήρθατε».
- Αλέξανδρος Βαλσαμής – «Η σπειροειδής εξέλιξη», «Ο εμπρηστής».
3ο βραβείο:
- Νίκος Βεχλίδης – «Συνεχίζουμε».
- Βαρβάρα Καγιούλη – «Μακρόνησος, εικόνες φωτιάς».
- Δανάη Κατσαμένη – «Φωνές».
Κατηγορία «Διήγημα»
1ο βραβείο: Μαριάνθη Χαλβατζή – «Χωρίς πατρίδα».
2ο βραβείο:
- Νίκος Κατσούρος – «Άτιτλο».
- Γιούλη Μπάχρερ – «Η απόλυση».
3ο βραβείο:
- Δήμητρα Καραμολέγκου – «Η επιβίβαση».
- Σταύρος Κουτράκης – «Ο Πήγασος στο όνειρό μου».
- Κωνσταντίνος Λίχνος – «Οι πορτοκαλιές».
Κατηγορία «Παιδικό Διήγημα»
1ο βραβείο: Γιούλη Μπάχρερ – «Τα μυστικά του φεγγαριού».
2ο βραβείο: Ελένη Κίλιμπα – «Παπουτσωμένοι δράκοι».
3ο βραβείο: Αναστασία Δεληκάρη – «Το μουσείο που άνοιξε επειδή έκλεισε».
Κατηγορία «Νουβέλα»
1ο βραβείο:
- Νίκη Κυριαζή – «Παλέτα ζωής».
- Αλέξανδρος Βαλσαμής – «Τα φτερά δε μένουν πάντα τσακισμένα».
2ο βραβείο: Δεν απονέμεται.
3ο βραβείο:
Θωμάς Κασελούρης – «Η ανάδυση».
Κατηγορία «Θέατρο»: Δεν απονέμονται βραβεία.