Ο Μπετόβεν μπορεί να έχασε την ακοή του, δε σταμάτησε ποτέ όμως να αφουγκράζεται το πνεύμα των καιρών
Κάποιοι φοβούνται να προσεγγίσουν ένα “βαρύ θέμα” όπως η κλασική μουσική, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που φοβούνται να πιάσουν τα μεγάλα έργα των κλασικών, γιατί τα βρίσκουν δυσνόητα. Έχουν δίκιο όμως; Ή φταίει το σύστημα που δε μας δίνει τα εφόδια, για να προσεγγίσουμε το έργο του Μπετόβεν;
Ο Μπετόβεν άφησε εποχή ή μήπως η εποχή του μας άφησε έναν Μπετόβεν;
Ο Μπετόβεν δανείστηκε τα επαναστατικά χρώματα της μουσικής του από τα επαναστατικά γεγονότα της εποχής του, ζώντας και ο ίδιος σε αυτά ενεργά -και όχι ως θεατής-, πιάνοντας το πνεύμα των καιρών και αυτό που ήταν νέο τότε. Με άλλα λόγια, μπορεί σε κάποιο σημείο της ζωής του να έχασε την ακοή του, δε σταμάτησε ποτέ να αφουγκράζεται όμως τις απαιτήσεις της εποχής του.
Η Ευρώπη διανύει μια μεταβατική περιόδο, πυκνή σε γεγονότα και επαναστάσεις, το παλιό πεθαίνει αλλά κυριαρχεί ακόμα, ο πολιτισμός μεταβαίνει από τα δεσμά του φεουδάρχη σε αυτά της αγοράς. Και ο Μπετόβεν έχει την ευχέρεια να γράψει στη βασιλική αυλή “πρίγκιπες υπάρχουν πολλοί, Μπετόβεν μόνο ένας”, αναγκάζεται όμως να διοργανώνει συναυλίες για τη δική του οικονομική ενίσχυση, ενώ η εξέλιξη του Ναπολέοντα τον απογοητεύει και τον κάνει να σβήσει την αφιέρωση που του είχε κάνει.
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα podcast, με καλεσμένο τον Λουκά Αναστασόπουλο, μας μιλά για τον Μπετόβεν και την εποχή του, εξηγώντας γιατί μπορεί να ενδιαφέρουν σήμερα όσους καταπιάνονται με την υπόθεση της επανάστασης. Παράλληλα καταπιάνεται με μια σειρά δύσκολα αλλά ενδιαφέροντα ερωτήματα:
-Πώς μπορεί να δημιουργεί ο Μπετόβεν αριστουργήματα ενώ δεν ακούει, από ένα σημείο και έπειτα; Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς το επαναστατικό περιεχόμενο στη μουσική του, από τη στιγμή που δεν έχει στίχους; Και ποια δεσμά κάνουν την τέχνη και τον πολιτισμό να ασφυκτιούν στο σημερινό σύστημα, που δε μας δίνει τα εφόδια για να προσεγγίσουμε τέτοια έργα και την κλασική μουσική γενικότερα;
Η συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί και αξίζει να το παρακολουθήσουν ακόμα και οι αμύητοι -ή μάλλον ιδίως αυτοί.
• Γιατί αξίζει να παρακολουθήσουν οι νέοι άνθρωποι ένα Podcast για τον Μπετόβεν;
• Τι σχέση έχει ο Μπετόβεν με την επανάσταση;
• Έπαιξε ρόλο η εποχή που έζησε στη διαμόρφωσή του, στην ανάπτυξη του ταλέντου του;
• Για ποιο λόγο το έργο του Μπετόβεν αποτελεί έναν τόσο σημαντικό σταθμό στην ιστορία της μουσικής, που η επίδρασή του φτάνει έως και τις μέρες μας;Καλεσμένος ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.