Σπ. Γραμμένος: Λογικά θα με στηρίξει και η κ. Μενδώνη, ως υπουργός Πολιτισμού…
Στη μυθολογία το κράτος και η βία ήταν αδέρφια. Οπότε, να συζητάμε μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια, το 2021, ποιος ελέγχει και ποιος χρησιμοποιεί τη βία είναι ένα θέμα. Όπως και να συζητάμε για το οκτάωρο το 2021, να συζητάμε για τη λογοκρισία στην τέχνη, για το τι θα κάνει με το σώμα της μια γυναίκα…
Ο Σπύρος Γραμμένος εμφανίστηκε τις προάλλες στο Kontra Channel και μίλησε σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσαν για το τραγούδι του οι δύο βουλευτές της ΝΔ (Πλεύρης και Μαρκόπουλος), τονίζοντας τη θετική πλευρά της ενέργειάς τους.
Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί αυτό το τραγούδι δεν το είχα καταχωρίσει, είναι πλέον καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής και δεν μπορούν να μου το κλέψουν.
Στη συνέχεια σχολίασε πόσο ελπιδοφόρο είναι να έχουμε ακόμα ανοιχτά ζητήματα, που ήταν λυμένα στην αρχαιότητα, όπως η σχέση του κράτους με τη βία.
Ζούμε στο 2021. Στη μυθολογία το κράτος και η βία ήταν αδέρφια. Οπότε, να συζητάμε μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια, το 2021, ποιος ελέγχει και ποιος χρησιμοποιεί τη βία είναι ένα θέμα. Όπως και να συζητάμε για το οκτάωρο το 2021, να συζητάμε για τη λογοκρισία στην τέχνη, για το τι θα κάνει με το σώμα της μια γυναίκα… είναι προβληματικά, συν πολλά άλλα.
Αναφέρθηκε στον νέο του δίσκο, με τίτλο “δισκός σας”, που βασίστηκε στη χρηματοδότηση από το κοινό (crowdfunding) και στη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι καλλιτέχνες.
Είμαστε άνεργοι εδώ και έναν χρόνο. Έδωσα στις 13 Μαρτίου το τελευταίο λάιβ. Ευτυχώς εμφανίστηκα και σε ένα μικρό μαγαζί το φιθνόπωρο, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δούλεψε ο χώρος μας. Εκεί που είχα μαζί μου σε κάθε λάιβ 13 άτομα, τώρα παίζαμε δύο και έφερνα κάθε βδομάδα άλλο μουσικό από την μπάντα, για να κάνουν μεροκάματο.
Σημείωσε πως “και εγώ πληρώνω την ΕΡΤ” και αναρωτήθηκε αν πρέπει να γίνεται δημοψήφισμα, για να δούμε τι θα παίζει στο πρόγραμμά της. “Αν και μπορούμε να το τουμπάρουμε μετά…”
Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη στήριξη που θα του δώσει η υπουργός Πολιτισμού -αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.
Θα μπορούσε να με στηρίξει η κ. Μενδώνη… Λογικά θα βγει να με στηρίξει, σαν υπουργός του χώρου μου.
Σε ερώτηση σχετικά με τη σύνδεση που έκαναν οι δύο βουλευτές της ΝΔ μεταξύ του δικού του τραγουδιού (Κουκουλοφόρος) και της επίθεσης στη Μαρφίν, απάντησε.
Είναι λίγο ελεύθερη η τέχνη, ξέρετε, ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει, σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Και κατέληξε σχολιάζοντας πόσο… “ελεύθερη” μπορεί να γίνει και η λογοκρισία, με λίγη φαντασία.
Αν πέρναγε αυτό που συζητούσαμε, περί λογοκρισίας της τέχνης, θα έπρεπε να βάλουμε φυλακή πάρα πολύ κόσμο. Πχ για τον εθνικό μας ύμνο. Ή και ερωτικά τραγούδια, όπως “θα πιω απόψε το φεγγάρι”, ή το “θέλω να πιω όλο τον Βόσπορο”. Προτρέπουν σε πράξεις που δεν είναι σωστές για την κοινωνία μας.