«1922-2022, Όταν οι νεκροί περιμένουν» – Θεατρική παράσταση από το Πρότυπο Γυμνάσιο Πάτρας στα Παλαιά Σφαγεία

Η παράσταση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Προτύπου Γυμνασίου με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών  και με συμμετοχή μαθητριών/τών του Προτύπου Λυκείου – 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια προσφυγιάς σε όλη τη γη. 100 χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, το Πρότυπο Γυμνάσιο Πάτρας  θα παρουσιάσει την Τρίτη 21 Ιουνίου και ώρα 21.30 στα Παλαιά Σφαγεία (αίθουσα Καρναβαλιού) τη θεατρική παράσταση  «1922-2022,  Όταν… οι νεκροί περιμένουν». 

Η παράσταση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Προτύπου Γυμνασίου με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών  και με συμμετοχή μαθητριών/τών του Προτύπου Λυκείου.

 Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος «Οι νεκροί περιμένουν», που έγραψε η Διδώ Σωτηρίου το 1959. Το μυθιστόρημα εξιστορεί τη ζωή της οικογένειας Μάγη, στη Μικρά Ασία από το 1917 έως το 1922 και τις δοκιμασίες που πέρασαν τα μέλη της από το 1922 έως το 1939 ως πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Την ιστορία αφηγείται η Αλίκη Μάγη μέσα από μια αλληλουχία εικόνων που ζωντανεύουν στη μνήμη της και παρουσιάζονται επί σκηνής. Η Αλίκη θυμάται τα παιδικά της χρόνια στο Αϊδίνι και στη Σμύρνη, νοσταλγεί τους αγαπημένους της γονείς και τα αδέλφια της, προσπαθεί να κατανοήσει τους ανθρώπους, τα οικονομικά και πολιτικά «παιχνίδια» τους. «Έμεινα μπερδεμένη μέσα στη ζωή των μεγάλων» μονολογεί η ηρωίδα για να περιγράψει τη φρίκη του πολέμου, την καταστροφή, την προσφυγιά, την τύχη των αγαπημένων της. 

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια προσφυγιάς σε όλη τη γη. 100 χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται, οι πόλεμοι συνεχίζονται και ο άνθρωπος συνεχίζει να προσμένει το δίκαιο, την ειρήνη. «Έρχεται μια τραγική στιγμή στη ζωή του ανθρώπου που το θεωρεί τύχη να μπορεί να παρατήσει το έχει του, την πατρίδα του, το παρελθόν του και να φύγει, να φύγει λαχανιασμένος αποζητώντας αλλού τη σιγουριά. Άρπαξαν οι άνθρωποι βάρκες, καΐκια, σχεδίες, βαπόρια, πέρασαν τη θάλασσα σ έναν ομαδικό, φοβερό ξενιτεμό. Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι, άποροι, αλήτες και ζητιάνοι στα λιμάνι του Πειραιά, της Σαλονίκης, της Καβάλας, του Βόλου, της Πάτρας». (απόσπασμα από το μυθιστόρημα που διασκευάστηκε για την παράσταση)

 

Συντελεστές

Διδασκαλία έργου: Κίζιλη Βασιλική 

Επιστημονική Σύμβουλος: Φραγκή Μαρία

Μουσική Επιμέλεια και Διδασκαλία: Ιατρίδου Μαρία

Mουσικοί: Κολλιόπουλος Γρηγόρης, Παναγόπουλος Γιώργος-Αλέξανδρος, Τριτάρη Αθηνά

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση για την παράσταση: Παναγόπουλος Γιώργος-Αλέξανδρος

Σκηνικά και κοστούμια: Eπιμέλεια από τη θεατρική ομάδα 

 

Παίζουν κατά αλφαβητική σειρά οι μαθήτριες/τές:

Α)ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΌΜΙΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ. 

Δημητροπούλου Ζωή

Δούκουρη Εμμέλεια

Κολλιόπουλος Γρηγόρης

Κούτρα Μαρία

Μπαρή Μαρία Ελένη

Νικολάου Αποστολία 

Νικολόπουλος Ίαν

Παναγιωτακοπούλου Κωνσταντίνα

Παναγόπουλος Γιώργος Αλέξανδρος

Παπαθεοχάρης Λουκάς

Παπουτσή Βασιλική 

Πλακιά Φωτεινή

Φαρμάκη Ελένη

Ρουμελιώτη Ευαγγελία

Σπυρίδωνος Ανδρέας

Τριτάρη Αθηνά

Β) ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 

Κράνος Απόλλων

Κρέμης Ορέστης

Μιχαλοπούλου Εμμέλεια

Παπαβασιλείου Βασιλική

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: