Θέατρο τη Δευτέρα: «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
«Ό,τι λέει η Φιλιώ το είδε με τα μάτια της, το βίωσε η ίδια. Κι αν κρατάω κάτι, είναι ένας απέραντος θαυμασμός, ένα βαθύ σέβας προς αυτή την απλή, ταπεινή γυναίκα με τη γιγάντια δύναμη, τόλμη, πίστη, αγάπη για τη ζωή, για την πατρίδα της, τον συνάνθρωπό της, για τον αγώνα που έδωσε να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη της χαμένης πατρίδας της…» (Δέσποινα Μπεμπεδέλη)
Η θεατρική παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ανέβηκε το χειμώνα του 2017, αρχικά για λίγες παραστάσεις, όμως ύστερα από την τεράστια επιτυχία που γνώρισε συνέχισε να παίζεται στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη ερμηνεύει εξαιρετικά το ρόλο μιας προσωπικότητας – σύμβολο της Μικράς Ασίας, η οποία με την τόλμη και την αποφασιστικότητά της αγωνίστηκε για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία, να μη σβήσει η μνήμη.
Η Μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε στις 28 του Οκτώβρη 1899 και έφυγε από τη ζωή τον Ιούνη του 2007, λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της. Η πορεία της έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες (το κείμενο της παράστασης βασίστηκε στο βιβλίο «Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα», εκδ. «Ο Μωβ Σκίουρος»). Πέρα από την προσωπική ιστορία της Φιλιώς Χαϊδεμένου, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε έναν ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.
«…Η αφήγηση της Φιλιώς Χαϊδεμένου είναι η πραγματική ιστορία των ευτυχισμένων, δημιουργικών ημερών των Μικρασιατών στον τόπο τους…Ό,τι λέει η Φιλιώ το είδε με τα μάτια της, το βίωσε η ίδια. Και αν κρατάω κάτι, είναι ένας απέραντος θαυμασμός, ένα βαθύ σέβας προς αυτή την απλή, ταπεινή γυναίκα με τη γιγάντια δύναμη, τόλμη, πίστη, αγάπη για τη ζωή, για την πατρίδα της, τον συνάνθρωπό της, για τον αγώνα που έδωσε να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη της χαμένης πατρίδας της».
Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν την Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της, αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου.
Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Αλκιβιάδης Μαγγόνας.
Διασκευή: Άνδρη Θεοδώτου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος. Σκηνικά – Κοστούμια: Αγγελος Αγγελής. Μουσική – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης. Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης. Σαντούρι: Πάνος Βέργος, Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης.
Δείτε την παράσταση:
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.