Θέατρο τη Δευτέρα: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή
Η «Ηλέκτρα», έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, που γράφτηκε πιθανότατα το 412 ή το 411 π.Χ., δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: Την εκδίκηση για το φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος.
Η «Ηλέκτρα», έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, που γράφτηκε πιθανότατα το 412 ή το 411 π.Χ., δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: Την εκδίκηση για το φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος.
Η Ηλέκτρα, κεντρική μορφή του δράματος, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της και παρακαλεί τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, αναπτερώνει τον πόθο της για εκδίκηση και δρομολογεί το έργο της τιμωρίας, που θα κορυφωθεί με την πράξη της μητροκτονίας.
Το δράμα του Σοφοκλή εστιάζεται στο πρόσωπο της Ηλέκτρας και όχι στα ηθικά ζητήματα που επισύρει η πράξη της μητροκτονίας. Η εκδίκηση είναι συνειδητή επιλογή των ηρώων και όχι πράξη επιβεβλημένη από τους θεούς.
Μαγνητοσκοπημένη παράσταση του «Αμφι-Θεάτρου» του Σπύρου Ευαγγελάτου από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ στο πλαίσιο της εκπομπής «Το θέατρο της Δευτέρας».
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας. Μουσική: Νίκος Κυπουργός. Θεατρική σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος. Τηλεσκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης.
Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου (Παιδαγωγός), Γιάννης Φέρτης (Ορέστης), Σωτήρης Βάγιας (Πυλάδης), Λήδα Τασοπούλου (Ηλέκτρα), Τιτίκα Βλαχοπούλου (Χρυσόθεμις), Μάρθα Βούρτση (Κλυταιμνήστρα), Θωμάς Κινδύνης (Αίγισθος). Κορυφαίες – χορός: Μαρία Διακουμάκου, Κάκια Ιγερινού, Μίνα Χειμώνα, Μαριάνθη Σοντάκη, Μαρία Αλβανού, Στέλλα Κρούσκα, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Ελευθερία Ρήγου, Άννα Τσολακίδου, Ευτυχία Φαναριώτη, Φλώρα Φλεβά, Γιώτα Φωτοπούλου, Μαρίνα Ψάλτη.
Δείτε την παράσταση:
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.