Θέατρο τη Δευτέρα: «Λυσσασμένη Γάτα» του Τένεσι Ουίλιαμς
Η «Λυσσασμένη Γάτα» εξετάζει σε βάθος τις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών…Έργο τρυφερό όσο και σκληρό, ρομαντικό όσο και ρεαλιστικό, όπου αναβλύζει η ποιητικότητα της γραφής του μεγάλου δραματουργού του αμερικανικού θεάτρου.
«Όταν με ρωτάνε ποιο έργο αγαπάω περισσότερο, συνήθως απαντάω: Το τελευταίο. Αλλά τις λίγες φορές που παθαίνω κρίσεις ειλικρίνειας ομολογώ πως το αγαπημένο μου έργο είναι η “Λυσσασμένη Γάτα”», γράφει ο Τένεσι Ουίλιαμς γράφει στα απομνημονεύματά του.
Έργο τρυφερό όσο και σκληρό, ρομαντικό όσο και ρεαλιστικό, όπου αναβλύζει η ποιητικότητα της γραφής του μεγάλου δραματουργού του αμερικανικού θεάτρου.
Σε μια πλούσια αγροικία, η οικογένεια Πόλιτ συγκεντρώνεται για τα 65α γενέθλια του Big Daddy, ο οποίος αγνοεί ότι είναι βαριά άρρωστος. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, μια σειρά γεγονότων φέρνει στο φως γιατί ο μικρός γιος, Μπρικ, δεν κάνει παιδιά με την πανέμορφη σύζυγό του, Μάγκι, και έχει επιλέξει για μόνιμη συντροφιά του το ποτό. Ο μεγάλος γιος, Γκούπερ, ετοιμάζεται να γίνει για έκτη φορά πατέρας και ζητά το μερίδιο της κληρονομιάς που θεωρεί ότι του αναλογεί. Οι ενδοοικογενειακές διαμάχες και – κυρίως – η σύγκρουση του Μπιγκ Ντάντι με τον Μπρικ θα αλλάξουν τις ζωές όλων.
Η «Λυσσασμένη Γάτα» εξετάζει σε βάθος τις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών και καταδεικνύει πως μόνο με την αποδοχή της προσωπικότητας του άλλου μπορεί να διασωθεί ένας έρωτας που ξεκίνησε από την ειλικρινή έλξη και των δύο. Η παράσταση ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το 1998, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Ανδρέα Βουτσινά, σκηνικά Ανδρέα Σαραντόπουλου, κοστούμια Ρένας Γεωργιάδου και μουσική Βασίλη Δημητρίου.
Το έργο διαδραματίζεται σ’ ένα δωμάτιο με βεράντα ολόγυρα, ένα δωμάτιο – κλουβί ανοιχτό γύρω, όπου η Μάγκι προσπαθεί απεγνωσμένα να μείνει μόνη με τον άντρα της και δεν το κατορθώνει. «Γι’ αυτό ο συγγραφέας ζητάει ρητά, τοίχοι και πόρτες να είναι φανταστικά. Μέσα σ’ αυτό το ανοιχτό κλουβί ο καθένας βρίσκεται αλυσοδεμένος στην απομόνωσή του, προσπαθώντας μάταια να δραπετεύσει και να ενωθεί με τον άλλο. Μόνο προς το τέλος μοιάζει να σπάνε τα δεσμά και να λυτρώνονται, με το θάνατο ή με τον έρωτα», σημειώνει ο Ανδρέας Βουτσινάς.
Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Ρέα Φορτούνα, Δάνης Κατρανίδης, Ρένια Λουιζίδου, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Αγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Καρατζογιάννης, Δημήτρης Ζακυνθινός, Φώτης Αρμένης, Κώστας Σαπουτζιδάκης, Όλγα Γκάτζιου. (Πληροφορίες από τον Ριζοσπάστη)
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.