Θέατρο τη Δευτέρα: «Με τη σιωπή» του Αλεχάντρο Κασόνα
Η βραβευμένη θεατρική παράσταση του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Αλεχάντρο Κασόνα (1903-1965), «Με τη σιωπή» (1957), σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου και πρωταγωνιστές την Μίρκα Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Βασιλόπουλο και τον Κώστα Αρζόγλου.
Το έργο του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Αλεχάντρο Κασόνα (1903-1965), «Με τη σιωπή» (1957), σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου και πρωταγωνιστές την Μίρκα Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Βασιλόπουλο και τον Κώστα Αρζόγλου.
Πρόκειται για «ένα μεταφυσικό παραμύθι επικεντρωμένο στις σχέσεις μιας παράξενης οικογένειας με κέντρο μια ανύπαντρη γυναίκα, την Ελισέα (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), που ζει στα όρια της παραφροσύνης και ενώ περιμένει τον αρραβωνιαστικό της να γυρίσει απ’ την Αμερική, αφήνει το ρεαλιστικό χρόνο να περνάει μένοντας στο τότε. Εύθραυστη, σαν σπασμένος καθρέφτης, που πέφτοντας πάνω της το φως (η πραγματικότητα) αλλάζει χρώματα και λάμψεις. Γύρω της ένας ιστός ανθρώπων και καταστάσεων που απαρτίζουν έναν ιδιαίτερο κόσμο.
Η σχέση θείας – ανιψιού, η επικοινωνία τους, η έκφρασή τους και το ιδιαίτερό τους χάρισμα να βλέπουν την «τρίτη διάσταση» των πραγμάτων τούς κάνει να ζουν στον κόσμο που θέλουν. Η ιστορία τους σπάει τα όρια της στενής πραγματικότητας και μας φέρνει αντιμέτωπους με το εξωπραγματικό, όχι σαν κάτι αληθινά φανταστικό, αλλά σαν μια ιδιάζουσα πραγματικότητα. Πραγματεύεται τη διαφορετικότητα σαν επιλογή και θέση, τη «νέα» σημασία των λέξεων και την «άλλη» διάσταση των πραγμάτων σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από τους αυστηρούς κανόνες του «πρέπει» και καταχωνιάζει τα «θέλω». Την ισορροπία προσπαθεί να εξασφαλίσει η ιδανική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, ο Δον Γερμάν (Κώστας Αρζόγλου), ο γιατρός της οικογένειας, η προσωποποίηση της καλοσύνης και της δικαιοσύνης».
H βραβευμένη θεατρική παράσταση «Με τη σιωπή» χάρισε στην Μίρκα Παπακωνσταντίνου το πρώτο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στα βραβεία Αθηνοράματος και στον Προμηθέα Αλειφερόπουλο την πρώτη του υποψηφιότητα ως Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού. Παίχτηκε για δύο χρόνια στο θέατρο Βεάκη (2006 – 2008 ) αλλά και στην Μονή Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία, και παρουσιάστηκε μέσω worldwide online streaming, τον Γενάρη του 2021. Τον Απρίλη του 2021 ανέβηκε από τις Ανοιξιάτικες Πολιτιστικές Διαδικτυακές Συναντήσεις, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου.
Η μετάφραση είναι της Ιουλίας Ιατρίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, η μουσική του Πάνου Δορμπαράκη, η Μουσική Επιμέλεια και οι Συνθέσεις Ήχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Μαρία Διακοπαναγιώτου και η Μαρίνα Γερμανού. Συμπρωταγωνιστούν: Άννα Μονογιού, Σταυριάνα Πανδή, Ειρήνη Ράπτη, Ελένη Αποστολοπούλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Σταύρος Μοίρας.
Δείτε την παράσταση:
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.