Θέατρο τη Δευτέρα: «Μίκης Θεοδωράκης – “Ποιος τη ζωή μου…”» – Η παράσταση στη Μακρόνησο
Η μουσική παράσταση – «ταξίδι» στη ζωή και το έργο του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, από τη Μικρά Ασία του 1922 μέχρι τις μέρες μας
Μουσική παράσταση – «ταξίδι» στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, από τη Μικρά Ασία του 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από περιστατικά της πατρικής οικογένειας, της πορείας ζωής και της δημιουργίας του μεγάλου μας συνθέτη. Σταθμοί η Μικρασιατική Καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι εξορίες, η «άνοιξη της δεκαετίας του 60», η δικτατορία, η μεταπολίτευση.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Μακρόνησο τον Σεπτέμβρη του 2013. «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί για μένα μία ρεβάνς για λογαριασμό όσων πέρασαν από το νησί εκείνες τις εποχές» επισήμανε ο Μίκης Θεοδωράκης στο ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε πριν από την παράσταση, καθώς ο ίδιος δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω της επιβαρυμένης υγείας του. Και συνέχισε: «Τώρα που σας μιλώ, έχω επιστρέψει νοερά στο στρατόπεδο το 1948 και, καθώς βλέπω τα πεντάγραμμα με την Πρώτη Συμφωνία μου, κάνω ένα άλμα στον χρόνο και σκέφτομαι ότι αυτή η μουσική που γράφω τώρα και σε λίγο θα βρεθεί σκορπισμένη πάνω στα συρματοπλέγματα, θα έρθει μια εποχή που θα ηχήσει νικητήρια πάνω από αυτούς τους ματωμένους βράχους».
Περισσότερα από 50 τραγούδια – σταθμοί του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια παράσταση όπου συνυπάρχουν το θέατρο, ο χορός, η μουσική, ο κινηματογράφος. Σκηνές που συγκλονίζουν, μουσικές που συνεπαίρνουν, περνούν από τα «πέτρινα χρόνια», στη δεκαετία του ’60 και στη μεταπολίτευση, μέσα από τη συνύπαρξη της ποίησης, της μουσικής και πολυτραγουδισμένων, αθάνατων τραγουδιών του Μίκη και τη συνάντησή του με άλλους μεγάλους Ελληνες δημιουργούς: Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Σαββίδης, Χιώτης, Κατράκης, Ελευθερίου και δεκάδες άλλοι.
Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη συνοδεύει και συνοδεύεται από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του αιώνα που πέρασε. Διαρκώς παρών, ο Μίκης δημιουργεί συνεχώς, καταγράφοντας τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, αλλά και δημιουργώντας μια νέα αντίληψη περί λαϊκότητας της τέχνης. Τα τραγούδια του ήταν και είναι επιθυμία και ανάγκη ενός ολόκληρου λαού.
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Στην παράσταση συμμετέχουν 25 ηθοποιοί – χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές και 11 μουσικοί.
Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Άρης Λεμπεσόπουλος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Βελέντζας, Νατάσα Ζαγκλή, κ.ά.
Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Άννα Λινάρδου.
Δείτε την παράσταση:
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback