Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο Λεπρέντης» του Μιχαήλ Χουρμούζη
Γραμμένη το 1835, η ηθογραφική κωμωδία «Ο Λεπρέντης», του Μιχαήλ Χουρμούζη (1804-1882), αποτελεί μια σάτιρα της ανηθικότητας του πλούτου.
Γραμμένη το 1835, η ηθογραφική κωμωδία «Ο Λεπρέντης», του Μιχαήλ Χουρμούζη (1804-1882), αποτελεί μια σάτιρα της ανηθικότητας του πλούτου.
Ο Λεπρέντης, γόνος πλούσιας αστικής οικογενείας, είναι ερωτευμένος με τη νεαρή Βιτορίτζα. Είναι ολίγον καμπούρης, ολίγον άσχημος και αρκετά ανόητος ώστε να πιστεύει ότι η κοπέλα ανταποκρίνεται στον έρωτά του. Διάφοροι τύποι της γειτονιάς, εκμεταλλεύονται την αδυναμία του, τον κολακεύουν και προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα.
Η παράσταση προβλήθηκε τον Μάρτη του 1995 από την ΕΤ1, στα πλαίσια της εκπομπής «Βραδιά θεάτρου».
Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαππάς. Τηλεσκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης. Μουσική- τραγούδια: Γιώργος Μπουντουβής. Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Καρύδης.
Ηθοποιοί: Ηλίας Λογοθέτης, Χρυσούλα Διαβάτη, Ιάκωβος Ψαρράς, Πηνελόπη Πιτσούλη, Άρης Λεμπεσόπουλος, Αντώνης Μπαμπούνης, Λήδα Δημητρίου, Ζώγια Σεβαστιανού, Μάνος Τζιμπραγός, Σταύρος Μαυρίδης, Κώστας Κρομμύδας.
Δείτε την παράσταση:
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback