Θέατρο τη Δευτέρα: «Οι ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον
Σε ένα χωριό όπου όλοι οι κάτοικοι είναι ηλίθιοι εδώ και εκατό χρόνια και… καταραμένοι να παραμείνουν ηλίθιοι, για άλλα εκατό, φτάνει ένας νεαρός δάσκαλος, που έρχεται εκεί για να διδάξει μια νεαρή κοπέλα, με την οποία είναι ερωτευμένος. Η… κατάρα θα λυθεί μόνο αν ο δάσκαλος καταφέρει να αυξήσει τη νοημοσύνη της κοπέλας. Στην αντίθετη περίπτωση θα γίνει κι εκείνος ηλίθιος…
Αυτή τη Δευτέρα η στήλη παρουσιάζει κατ’ εξαίρεση μια παράσταση που δεν προβλήθηκε από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το θέατρο της Δευτέρας». Πρόκειται για το πασίγνωστο και πολυπαιγμένο και στη χώρα μας έργο του Νιλ Σάιμον «Οι ηλίθιοι», που ανέβηκε το 2000 στη σκηνή του θεάτρου «Βρετάνια» σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, και με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Νιλ Σάιμον γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1927. Μεγάλωσε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες που δεν του επέτρεψαν να κάνει ανώτερες σπουδές, αλλά το έμφυτο ταλέντο του δεν άργησε να φανερωθεί. Για πολλά χρόνια η δουλειά του περιορίστηκε σε κωμωδίες για την τηλεόραση. Πολύ αργότερα κατάφερε να ξεπεράσει τη φυσική του ντροπαλοσύνη και να γράψει μόνος του πια θεατρικά έργα, που έγιναν και μεγάλες επιτυχίες στον κινηματογράφο. Το χαρακτηριστικό του γραψίματός του είναι ότι εμπνέεται από την ίδια τη ζωή κι οι χαρακτήρες του μιλάνε και σκέφτονται σαν τον καθένα μας.
Σε ένα χωριό όπου όλοι οι κάτοικοι είναι ηλίθιοι εδώ και εκατό χρόνια και καταραμένοι να παραμείνουν ηλίθιοι, για άλλα εκατό, φτάνει ένας νεαρός δάσκαλος (Π. Φιλιππίδης), που έρχεται εκεί για να διδάξει μια νεαρή κοπέλα, με την οποία είναι ερωτευμένος. Η… κατάρα θα λυθεί μόνο αν ο δάσκαλος καταφέρει να αυξήσει τη νοημοσύνη της κοπέλας. Στην αντίθετη περίπτωση θα γίνει κι εκείνος ηλίθιος…
Το 2014 ο Πέτρος Φιλιππίδης θα σκηνοθετήσει το έργο για το Θέατρο Αλίκη. Στο δελτίο τύπου της παράστασης διαβάζουμε:
«Ο Νιλ Σάιμον μέσα από αυτό το αστείο και διαφορετικό του έργο κατορθώνει να θίξει θέματα εξαιρετικά σύγχρονα που αγγίζουν όλα τα παιδιά και προβληματίζουν όλους τους γονείς. Το έργο επικεντρώνεται κυρίως στην διαφορετικότητα και καταδεικνύει πως η επιβολή, η περιφρόνηση, η κοροϊδία και οι κοινωνικές διακρίσεις, δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο σημαντικούς. Αντίθετα, η καλοσύνη, η δύναμη της θέλησης και η αγάπη είναι αυτά που διαφοροποιούν και κάνουν ξεχωριστούς τους ανθρώπους σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές βαθμίδες.
Ακόμα ένα από τα σημαντικά θέματα που θίγει το έργο είναι ο εκφοβισμός (bullying), κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Όλα τα παραπάνω θέματα θίγονται με τον ιδιαίτερο τρόπο που ο Νιλ Σάιμον θα μπορούσε να διαχειριστεί».
Το έργο προβλήθηκε από τον ιδιωτικό σταθμό Star, το 2001. Σκηνικά – κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης. Παίζουν: Ηθοποιοί: Πέτρος Φιλιππίδης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ντίνος Καρύδης, Βίλμα Τσακίρη, Γιώργος Γαλίτης, Γιώργος Χαλεπλής, Βασίλης Ρίσβας, Νίκη Παλληκαράκη, Δημήτρης Καραμπέτσης, Αντώνης Κρόμπας.
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.