Θέατρο τη Δευτέρα: «Οι κουραμπιέδες» του Γιώργου Χασάπογλου
Το έργο θίγει τη νοοτροπία του νεοέλληνα και καυτηριάζει πάντα με χιούμορ καταστάσεις και γεγονότα της καθημερινότητάς του. Μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα με αιχμηρή κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα.
Έργο διαχρονικό, που αν και σκιαγραφεί με λιτό αλλά γλαφυρό ύφος την ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’70 – ’80, παραμένει πάντα επίκαιρο, «Οι κουραμπιέδες» του Γιώργου Χασάπογλου παρουσιάστηκαν το 1980 στο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης, αποσπώντας το πρώτο βραβείο θεατρικού κειμένου. Το έργο θίγει τη νοοτροπία του νεοέλληνα και καυτηριάζει πάντα με χιούμορ καταστάσεις και γεγονότα της καθημερινότητάς του. Μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα με αιχμηρή κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα.
Η παράσταση που φιλοξενεί η στήλη προβλήθηκε από την ΕΡΤ, το 1983, στο πλαίσιο της σειράς «Το θέατρο της Δευτέρας». Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη. Μουσική σύνθεση: Γιούλη Χριστοπούλου. Σκηνικά: Τάσος Ζωγράφος. Τα τραγούδια της παράστασης είναι του Μάνου Λοΐζου, ενώ το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει ο Νίκος Δημητράτος.
Παίζουν: Πηνελόπη Πιτσούλη, Μιχάλης Μητρούσης, Θανάσης Θεολόγης, Ασπασία Κράλλη, Νίκος Δημητράτος, Μαρία Ζαχαριά, Πάνος Κατσάνης, Γιώργος Παππάς και ο μικρός Λυσίμαχος Ζωγράφος.
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback