Θέατρο τη Δευτέρα: «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ
Στα «Παντρολογήματα» σατιρίζεται η καινούργια τάξη των μικροαστών, που μόλις είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στην προεπαναστατική Ρωσία. Παρουσιάζονται τύποι αλλόκοτοι, μονομανείς με παράδοξες παρορμήσεις, οι οποίοι κινούνται σε έναν χώρο παράλογο και γκροτέσκο…
Η στήλη παρουσιάζει σήμερα την κλασική σατιρική κωμωδία του Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ «Παντρολογήματα», που πρωτοπροβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1976, σε μετάφραση του Γιώργου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία του Αντώνη Βογιάζου.
Τον αναποφάσιστο, νωθρό Ποντκολιόσιν πείθουν μια προξενήτρα και ένας φίλος του να ζητήσει σε γάμο την κόρη ενός εύπορου εμπόρου. Νυμφίος και φίλος πηγαίνουν στο σπίτι του μέλλοντος πεθερού, όπου βρίσκονται και άλλοι μνηστήρες. Χάρη στο φίλο του, ο Ποντκολιόσιν «επικρατεί», τα πάντα πάνε μια χαρά – ώσπου ο «γαμπρός» τρομάζει μπρος στο γάμο, πηδάει από το παράθυρο και το βάζει στα πόδια…
Όπως σημειώνει η Θυμέλη (Αριστούλα Ελληνούδη) στο Ριζοσπάστη, «στα «Παντρολογήματα» σατιρίζεται η καινούργια τάξη των μικροαστών, που μόλις είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στην προεπαναστατική Ρωσία. Παρουσιάζονται τύποι αλλόκοτοι, μονομανείς με παράδοξες παρορμήσεις, οι οποίοι κινούνται σε έναν χώρο παράλογο και γκροτέσκο. Τα επεισόδια και οι παρεξηγήσεις, οι ίντριγκες και τα πάθη προκαλούν γέλιο, έκπληξη αλλά και προβληματίζουν τον θεατή γύρω από κατεστημένες αξίες, οι οποίες περιβάλλουν το θεσμό του γάμου και τη σημασία της αμφισβήτησής τους από το σύγχρονο άνθρωπο».
Τα σκηνικά της παράστασης που θα δείτε φιλοτέχνησε ο Γιάννης Σακελλαρίδης και η μουσική επιμέλεια είναι του Ζακ Μεναχέμ. Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάνος Αναστασόπουλος, Χρήστος Δοξαράς, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Κουμαριανού, Μαρία Κωνσταντάρου, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Μαρούλα Ρώτα, Δήμος Σταρένιος, Μαρίκα Τζιραλίδου, Τάσος Υφάντης, Ιάκωβος Ψαρράς.
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.