Θέατρο τη Δευτέρα: «Το κέντημα», από τη Θεατρική και Μουσική Ομάδα της ΟΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ
Η πορεία των γυναικών μέσα από μεταγωγές, βασανιστήρια και εκτελέσεις. Μέσα από πιέσεις και εκβιασμούς που ασκήθηκαν από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, χρησιμοποιώντας ακόμα και τα μικρά παιδιά, με μοχλό ακόμα και τους άντρες τους, για να υπογράψουν «δήλωση»…
Η παράσταση «Το κέντημα», που ετοίμασε και παρουσίασε η θεατρική και μουσική Ομάδα της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 4 του Μάρτη 2017, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό, είναι εμπνευσμένη από την ιστορία των αλύγιστων γυναικών της ταξικής πάλης.
Αποτελεί πρωτότυπο, συλλογικό δημιούργημα μιας μεγάλης ομάδας δουλειάς, στην οποία συμμετείχαν 30 μέλη και φίλοι της Κομματικής και ΚΝίτικης Οργάνωσης. Όπως εξηγεί η ομάδα στο τετρασέλιδο έντυπο που είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, τα κείμενα γράφτηκαν με «πρώτη ύλη» την Ιστορία και αναφέρονται σε υπαρκτά πρόσωπα, σε κομμουνίστριες που βρέθηκαν στις φυλακές και τους τόπους εξορίας.
«Κάτω από την επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών, με τη δυναμική της ταξικής πάλης, έτσι κατόρθωσαν γυναίκες απλές, καθημερινές, να επιβιώσουν, οργανώνοντας μια ολόπλευρη ζωή με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης», αναφέρει, ενώ το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνει δίνει μια εικόνα για τη ζωή των γυναικών στους τόπους εξορίας. Το δρώμενο πλαισιώθηκε από ζωντανή μουσική, ενώ δίπλα στα τραγούδια των εξόριστων ακούστηκαν και δύο πρωτότυπα τραγούδια που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της παράστασης.
Με αφετηρία τις φυλακές Αβέρωφ και επόμενους σταθμούς τη Χίο, το Τρίκερι, τη Μακρόνησο, παρουσιάστηκε η πορεία των γυναικών μέσα από μεταγωγές, βασανιστήρια και εκτελέσεις. Μέσα από πιέσεις και εκβιασμούς που ασκήθηκαν από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, χρησιμοποιώντας ακόμα και τα μικρά παιδιά, με μοχλό ακόμα και τους άντρες τους, για να υπογράψουν «δήλωση». Τα γεγονότα «ζωντάνεψαν» μέσα από την εξιστόρηση μιας ηλικιωμένης γυναίκας, πρωταγωνίστριας των γεγονότων, προς μία νεότερη. Και μέσα από την ιστορία ενός εργόχειρου που ξεκίνησε να κεντά μια από τις συγκρατούμενές της, αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Τις βελονιές που λείπουν πρέπει να τις προσθέσουν τα χέρια αυτών που ακολουθούν…
Δείτε την παράσταση:
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.