Θέατρο τη Δευτέρα: «Τρωάδες» του Ευριπίδη (Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ)
Οι «Τρωάδες» αποτελούν μια κραυγή διαμαρτυρίας κατά της αυθαιρεσίας των νικητών απέναντι στους ηττημένους. Απέναντι σ αυτούς που οδηγούν τους λαούς, στην κάθε είδους αιχμαλωσία και τη δουλεία. Αυτούς που ταπεινώνουν, βιάζουν, θανατώνουν και εξευτελίζουν, νέους, γέρους, παιδιά.
Ο Ευριπίδης γράφει και παρουσιάζει τις «Τρωάδες» στα Μεγάλα Διονύσια, το 415 π.Χ., κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, για να καυτηριάσει το δολοφονικό μένος των Αθηναίων εναντίον των Μηλίων καθώς οι τελευταίοι αρνήθηκαν να συμμαχήσουν μαζί τους.
Το έργο είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Είναι ένα έργο με φόντο τον πόλεμο, όχι μόνο εξαιτίας της θεματικής του αλλά και λόγω της ιστορικής πραγματικότητας της εποχής που γράφτηκε. Μία από τις σκληρότερες γενοκτονίες της αρχαιότητας, η καταστροφή της Μήλου, η σφαγή των Μηλίων, είχε συντελεσθεί, γεγονός αποτρόπαιο που απετέλεσε το στίγμα της Αθήνας…..
Οι «Τρωάδες» αποτελούν μια κραυγή διαμαρτυρίας κατά της αυθαιρεσίας των νικητών απέναντι στους ηττημένους. Απέναντι σ αυτούς που οδηγούν τους λαούς, στην κάθε είδους αιχμαλωσία και τη δουλεία. Αυτούς που ταπεινώνουν, βιάζουν, θανατώνουν και εξευτελίζουν, νέους, γέρους, παιδιά.
Ο πόνος και η δυστυχία στο πρόσωπο των αιχμάλωτων γυναικών της κάθε Τροίας, αποδεικνύουν το παράλογο του πολέμου.
2500 χρόνια «Τρωάδες», 2500 χρόνια αμέτρητες μαρτυρίες αντηχούν μέσα στους αιώνες και άλλες τόσες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, δεν εισακούστηκαν, δεν καταγράφηκαν. Ένα έργο που φτάνει σε μας σαν κραυγή μέσα απ’ τους αιώνες. Το έργο συνεχίζει να καταγγέλλει όχι μόνο την κτηνωδία του πολέμου αλλά και την αλαζονεία των απανταχού νικητών και εξουσιαστών.
Η παράσταση που θα παρακολουθήσουμε παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης, την Παρασκευή 27 του Αυγούστου 2021, από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ.
Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε το 2008 και συνεχίζει με σταθερότητα να υπηρετεί το θέατρο από εργάτες για εργάτες.
Σκηνοθεσία: Νάγια Μητσάκου. Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Μπαλωμένος. Μουσική: Νίκος Μόσχος. Χορογραφία – Κινησιολογία: Άννα Λιανοπούλου. Σκηνικά: Στράτος Σαραντίδης και Θεατρική Ομάδα ΠΑΜΕ. Κοστούμια: Κατερίνα Μαργαρίτη: και Θεατρική Ομάδα ΠΑΜΕ.
Ερμηνεύουν με τη σειρά που εμφανίζονται: Γρηγόρης Τσαλής, Φωτεινή Παναγούτσου, Δέσποινα Ζώχου, Μαρίτα Χρόνη, Κατερίνα Μαργαρίτη, Γιώργος Λάζαρης, Κώστας Σαρδέλης, Μαρία Παπαθεοφάνου, Νικολέτα Αθανασοπούλου, Σοφία Κατσένιου, Αθηνά Λυκουρέση, Παναγούτσου Φωτεινή, Λίνα Ράλλη, Λεναρέτα Ρουμπάλη, Δέσποινα Χούτα, Κώστας Καλογερής, Τουμ Λεβέντ, Κώστας Σαρδέλης,Γρηγόρης Τσαλής.
Δείτε την παράσταση:
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.