«Τρωάδες» του Ευριπίδη – Από τις 4 Ιούλη σε ανοιχτά θέατρα με τη Θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ
Το έργο είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε το 2008 και συνεχίζει με σταθερότητα να υπηρετεί το θέατρο από εργάτες για εργάτες.
«Τραγούδησε, Μούσα, καινούργιο τραγούδι,
ωδή νεκρική, ωδή των δακρύων
στης Τροίας απάνω τον τάφο…»
Ο Ευριπίδης γράφει και παρουσιάζει, στα Μεγάλα Διονύσια το 415 π.Χ τις Τρωάδες. Το έργο είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Είναι ένα έργο με φόντο τον πόλεμο, όχι μόνο εξαιτίας της θεματικής του αλλά και λόγω της ιστορικής πραγματικότητας της εποχής που γράφτηκε. Μία από τις σκληρότερες γενοκτονίες της αρχαιότητας, η καταστροφή της Μήλου, η σφαγή των Μηλίων, είχε συντελεσθεί, γεγονός αποτρόπαιο που απετέλεσε το στίγμα της Αθήνας…..
«Είναι μωρία δεινή,
Αρρώστια των ανθρώπων οι ανελέητες λεηλασίες των πολέμων.
Όποιος ναούς, τεμένη, Όποιος τους τάφους των νεκρών ρημάζει,
στο μέλλον σύντομα θα ρημάξει κι αυτός.»
Οι Τρωάδες αποτελούν μια κραυγή διαμαρτυρίας κατά της αυθαιρεσίας των νικητών απέναντι στους ηττημένους. Απέναντι σ αυτούς που οδηγούν τους λαούς, στην κάθε είδους αιχμαλωσία και τη δουλεία. Αυτούς που ταπεινώνουν, βιάζουν, θανατώνουν και εξευτελίζουν, νέους, γέρους, παιδιά.
Ο πόνος και η δυστυχία στο πρόσωπο των αιχμάλωτων γυναικών της κάθε Τροίας, αποδεικνύουν το παράλογο του πολέμου.
«Τρωάδες» του Ευριπίδη
Από τις 4 Ιούλη 2021 σε ανοιχτά θέατρα με τη Θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ
Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στο ανοιχτό θέατρο δήμου Χαϊδαρίου την Κυριακή 4 Ιούλη. Ώρα έναρξης 8.30μμ
Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε το 2008 και συνεχίζει με σταθερότητα να υπηρετεί το θέατρο από εργάτες για εργάτες.
Οι παραστάσεις της είναι δωρεάν για Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, εργατικά Κέντρα και φορείς. Για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του ΠΑΜΕ.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback