Τον αποκλεισμό ΑμεΑ από τις προκηρύξεις του υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ
Αυτή η πρακτική, που αρχίζει να γίνεται καθεστώς, να παίρνει γενικευμένα χαρακτηριστικά στου διαγωνισμούς του δημοσίου, οδηγεί στο περιθώριο στην εξαθλίωση, ιδιαίτερα τους νέους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες.
Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα καταγγέλλει τον απαράδεκτο αποκλεισμό υποψηφίων ΑμεΑ από διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού σε υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) επισημαίνεται:
Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα καταγγέλλει τον απαράδεκτο αποκλεισμό υποψηφίων ΑΜΕΑ από διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα, η εξαίρεση αφορά την πρόσληψη προσωπικού με σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου του Υπουργείου Πολιτισμού / Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κατά τη διενέργεια των Ανακοινώσεων (ΣΟΧ 1/2022, ΣΟΧ 1/2023 και ΣΟΧ 2/2023) δεν μοριοδοτήθηκε η Ατομική Αναπηρία υποψηφίων με διάφορες ειδικότητες και μεταξύ αυτών για την ειδικότητα των Φυλάκων (Ημερήσιοι και Νυχτοφύλακες).
Η ανεργία στους βαριά ανάπηρους, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες ξεσαλώνουν και μόλις ένας εργαζόμενος παρουσιάσει πρόβλημα υγείας/χρόνια πάθηση, τον απολύουν ή τον εκβιάζουν σε παραίτηση.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα μια πολιτικής που χρόνια τώρα, τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα , με τις πολλαπλές εργασιακές σχέσεις, εργασιακές σχέσεις λάστιχο με αποκορύφωμα το 13ωρο του Γεωργιάδη, τη δουλειά μέχρι τα 74 και την ποινικοποίηση της απεργίας.
Έρχεται τελευταία το δημόσιο, σε μια σειρά διαγωνισμούς να αποκλείει ουσιαστικά νέους ανάπηρους/χρόνιες παθήσεις. Πρωτοστατούν οι δήμοι με τη στήριξη των κυβερνήσεων ενώ, έχουμε τώρα το φαινόμενο στο διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, να μην μοριοδοτείται η αναπηρία για τους υποψηφίους με αναπηρία /χρόνιες παθήσεις. Αρνούνται τη μοριοδότηση ακόμη και σε χρόνιους πάσχοντες/ανάπηρους, απόφοιτους αντίστοιχων σχολών που προέβλεπε η παραπάνω προκήρυξη (ημερήσιοι φύλακες κλπ).
Το πρόσχημα που προβάλλουν τα στελέχη του Υπουργείου, είναι ότι δεν μπορούν ανάπηροι να δουλέψουν σε συγκεκριμένα πόστα, είναι πέρα για πέρα αβάσιμο. Γιατί σε ένα μουσείο, σ έναν αρχαιολογικό χώρο δεν είναι απαραίτητοι μόνο οι νυχτοφύλακες, που ένα μέρος των ΑΜΕΑ ίσως να μην μπορούν να ανταποκριθούν αλλά υπάρχουν θέσεις εργασίας που μπορούν να καλυφθούν από ειδικευμένους ΑΜΕΑ ( έκδοση εισιτηρίων κλπ).
Αυτή η πρακτική, που αρχίζει να γίνεται καθεστώς, να παίρνει γενικευμένα χαρακτηριστικά στου διαγωνισμούς του δημοσίου, οδηγεί στο περιθώριο στην εξαθλίωση, ιδιαίτερα τους νέους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες.
Είναι στη λογική του κόστους – οφέλους, του εργαζόμενους για όλες τις δουλειές και για όλες τις ώρες την η μέρα, μετατρέποντας τους χώρους εργασίας σε κάτεργα.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Να μοριοδοτηθούν ,έστω και εκ των υστέρων, όλοι οι ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες, με βάση το ποσοστό αναπηρίας, που έχουν τα τυπικά προσόντα του συγκεκριμένου διαγωνισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Να προσλαμβάνονται όλοι οι νέοι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες με την αποφοίτηση τους από την εκπαίδευση με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα. Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει.
Η ΣΕΑΑν ζήτησε κατεπειγόντως συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού προβάλλοντας και τα παραπάνω αιτήματα , αν δεν υπάρξει άμεσα θετική απάντηση, μαζί με τους υποψηφίους του συγκεκριμένου διαγωνισμού , τους άνεργους συναδέλφους και συναδέλφισσες , το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα θα δώσει την πρέπουσα απάντηση.