“Βιώνουμε μια πρωτόγονη κατάσταση. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν κανένα πόρο για να ζήσουν” – Παράσταση διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: “Μας κάνει πιο ευάλωτους στην επιδημία του κορονοϊού η κατάργηση ενός πλέγματος εργασιακών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν μέσα στην κρίση και δεν ξανά ήρθαν στην περίοδο της ανάπτυξης”
Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 17 Μάρτη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας διοργανώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για τις σοβαρές εξελίξεις λόγω και του νέου κορονοϊού μετά την απόφαση να κλείσουν να κλείσουν θέατρα, κέντρα διασκέδασης και ωδεία και την ακύρωση συναυλιών και παραστάσεων. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Με την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας και την πανδημία σε διεθνές επίπεδο, ανοίγονται μπροστά μας σοβαρές εξελίξεις.
Από χθες με απόφαση του υπουργείου Υγείας κλείνουν θέατρα και κέντρα διασκέδασης (όσα έχουν απομείνει). Ήδη εδώ και μερικές μέρες έχουν κλείσει όλα τα Ωδεία, ενώ ακυρώνονται όλες οι συναυλίες και παραστάσεις.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας βιώνουμε μια πρωτόγονη κατάσταση. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν κανένα πόρο για να ζήσουν και κανείς μας δε γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτό.
Η κατάσταση που βιώνουμε χειροτερεύει λόγω του ότι στο χώρο μας δεν υπάρχουν ΣΣΕ και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Επικρατούν οι ωρομίσθιες συμβάσεις και αυτές είναι με ανοιχτή ημερομηνία. Ας αναλογισθούμε ότι το 2010 (πριν λίγα χρόνια) υπήρχε ΣΣΕ του σωματείου μας για τα νυχτερινά κέντρα η οποία προέβλεπε χειμερινή και θερινή σεζόν και ήταν υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι αν αυτές οι κατακτήσεις ήταν σε ισχύ σήμερα θα είχαμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε από τους εργοδότες τις αμοιβές μας μέχρι το Πάσχα.
Άρα δικαιολογημένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας κάνει πιο ευάλωτους στην επιδημία του κορονοϊού η κατάργηση ενός πλέγματος εργασιακών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν μέσα στην κρίση και δεν ξανά ήρθαν στην περίοδο της ανάπτυξης. Παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτό το συμπέρασμα είναι και οι ωρομίσθιες συμβάσεις με τις οποίες εργάζεται η πλειονότητα των μουσικών στα ωδεία ή οι συμβάσεις των μουσικών της ΕΡΤ που πληρώνονται με τη συναυλία. Όλοι οι παραπάνω που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα περίμενε κανείς να είχαν συγκροτημένα δικαιώματα, αγωνιούν για την επιβίωσή τους.
Η κυβέρνηση με αφορμή την επιδημία φέρνει μέτρα που κριτήριο έχουν την ενίσχυση των επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναστέλλουν τη λειτουργία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να κάνουν ότι θέλουν στους χώρους εργασίας. Οι εργοδότες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση θέλοντας να εδραιώσουν επιδιώξεις που είχαν για την επόμενη μέρα της επιδημίας. Χρειάζεται να υπάρχει επαγρύπνηση απ’ όλους μας για ότι με αφορμή την επιδημία έρχεται σαν αλλαγή (αλλαγή ωραρίων, ειδικότητας, τηλεργασία, μικρότερα σχήματα, κ.ά.).
Το δεύτερο εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω είναι η διαφύλαξη της δημόσιας και της ατομικής υγείας. Μας ανησυχεί η τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων. Τα μέτρα ενίσχυσης που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα αλλά το αναδεικνύουν. Είναι “παρηγοριά στον άρρωστο” να ανακοινώνει προσλήψεις 2.000 επαγγελματιών υγείας (με 2ετή σύμβαση) για να στελεχώσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, όταν μόνο στα δημόσια νοσοκομεία τα κενά ξεπερνάνε τις 30.000. Ενδεικτικά της κοροϊδίας είναι το Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” όπου λείπουν 350 νοσηλευτές (για τις τρέχουσες ανάγκες) και θα προσληφθούν 11 (για τις έκτακτες). Αντίστοιχα στο “Θριάσιο” Νοσοκομείο λείπουν 82 και θα προσληφθούν 5!
Μας ανησυχεί η ανυπαρξία μέτρων και υλικών ατομικής υγιεινής στους χώρους εργασίας. Χαρακτηριστικό ότι στους χώρους εργασίας του δήμου Αθηναίων που εργάζονται και δεκάδες μουσικοί δεν υπάρχει ούτε ένα αντισηπτικό. Ελλείψεις υπάρχουν σε φαρμακεία και super markets σε αντισηπτικά και μάσκες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών πώλησής τους.
Σαν σωματείο παρακολουθούμε τις εξελίξεις, παρεμβαίνουμε σε εργοδότες για διεκδικήσεις συναδέλφων. Διαμορφώνουμε πλαίσιο αιτημάτων και οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 17 Μάρτη στις 11.00 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.
Διεκδικούμε :
• Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για κάθε χώρο, υποχρεωτικές για τους εργοδότες.
• Εποχικό Βοήθημα με επέκτασή του και σε μουσικούς που εργάζονται σε ωδεία και μουσικές σχολές.
• Με ευθύνη των δήμων να καταβληθούν οι αμοιβές των ωρομίσθιων μουσικών σε δημοτικά ωδεία, μουσικές σχολές και μουσικά σύνολα.
• Αντίστοιχα στα ιδιωτικά ωδεία να μη γίνει καμία περικοπή στις αμοιβές των μουσικών. Με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες.
• Να υποχρεωθούν από την Επιθεώρηση Εργασίας οι εργοδότες να καταβάλλουν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.
• Μείωση των προϋποθέσεων για επίδομα ανεργίας και Εποχικό Βοήθημα. Καμία μείωση σε δώρο Πάσχα, από το σταμάτημα λειτουργίας των χώρων εργασίας μας.
• Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
• Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
• Με κυβερνητική απόφαση να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.
– Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω έκτακτων μέτρων πρόληψης.
– Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα αρρώστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.
– Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.
– Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.
• Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβουν κράτος και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι».