“Όσα επέζησαν στη μνήμη… Οδοιπορικό μιας ζωής” του Χρήστου Νταβαντζή – Πολύτιμη και αυθεντική μαρτυρία για την Εθνική Αντίσταση και την αθάνατη εποποιία του ΔΣΕ
Γεννημένος πριν από 94 χρόνια στην Κυψέλη (Χώσεψη) Άρτας, χωριό με φτωχούς κατοίκους και με μεγάλη προσφορά (υλική και αίματος) στην Εθνική Αντίσταση, ο Χρήστος Νταβαντζής βίωσε από τα πρώτα του βήματα την φτώχεια και την κοινωνική αδικία. Σε εφηβική ηλικία οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και προσχώρησε στις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στο ΚΚΕ.
Το βιβλίο του αντιστασιακού Χρήστου Νταβαντζή Όσα επέζησαν στη μνήμη… Οδοιπορικό μιας ζωής αποτελεί μια πολύτιμη και αυθεντική μαρτυρία που έρχεται να προστεθεί στα όσα έχουν γραφτεί για την τρισένδοξη Εθνική μας Αντίσταση και την αθάνατη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Ορμώμενος από την εσωτερική του φλόγα, που ποτέ δεν έσβησε και τις μνήμες του που πάλλονται ζωντανές κι ας πέρασαν τόσες δεκαετίες, ο ενενηντάχρονος σήμερα Χρήστος Νταβαντζής πήρε την απόφαση να μοιραστεί μαζί μας αυτά που έζησε, όπως ακριβώς τα έζησε και τα είδε· χωρίς εκ των υστέρων φτιασιδώματα ή παραμορφώσεις που καιροφυλακτούν σε τέτοιες περιπτώσεις, δελεάζοντας τους συγγραφείς με την «ασφάλεια» της αχλής που καλύπτει τα γεγονότα στο πέρασμα του χρόνου. Μια ζωή σκληρή, καθαρή και τίμια και γι’ αυτό δύσκολη· μα τόσο όμορφη. Σαν τη ζωή που ξεκίνησαν χιλιάδες παλικάρια του λαού μας, αγόρια και κορίτσια, που δάμασαν την ορμή της νιότης και των ονείρων τους στον δρόμο του αγώνα για λευτεριά και για ένα καλύτερο αύριο, όταν βρέθηκαν μπροστά στο σταυροδρόμι: περήφανη αντίσταση, με κάθε κόστος ή ατιμωτική υποταγή;
Όπως σημειώνει στην εισαγωγή ο συγγραφέας: «Σ’ αυτό το γραφτό μου επιχειρώ να παρουσιάσω, από την δική μου σκοπιά, τα γεγονότα που έζησα ως αντιστασιακός ενάντια στην κατοχή της πατρίδας μας από το φασισμό και κατά την περίοδο του εμφύλιου σπαραγμού. Δεν είμαι συγγραφέας, το επάγγελμά μου είναι οδοντοτεχνίτης. Όμως θέλησα να καταγράψω τα γεγονότα όπως τα βίωσα, ατόφια, χωρίς φαντασίες και υπερβολές και με αυστηρή διασταύρωση πληροφοριών γι’ αυτά που δεν είδα με τα μάτια μου».
Το βιβλίο προλογίζουν ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων «Το Σπίτι του Αγωνιστή», ενώ το εξώφυλλο κοσμεί εικαστικό του ζωγράφου-λογοτέχνη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργου Φαρσακίδη.
Γεννημένος πριν από 94 χρόνια στην Κυψέλη (Χώσεψη) Άρτας, χωριό με φτωχούς κατοίκους και με μεγάλη προσφορά (υλική και αίματος) στην Εθνική Αντίσταση, ο Χρήστος Νταβαντζής βίωσε από τα πρώτα του βήματα την φτώχεια και την κοινωνική αδικία. Σε εφηβική ηλικία οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και προσχώρησε στις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στο ΚΚΕ.
«Αυτό το βιβλίο το έγραψα για να μάθουν οι νεότεροι την ιστορία και την προσφορά του χωριού μας και να γνωρίζουν πως πολλοί αγωνιστές έδωσαν την ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο, για τους φτωχούς εργάτες, αγρότες, υπαλλήλους και κάθε λογής βιοπαλαιστή. Κάποιοι από αυτούς είχαν τις δυνατότητες και τα προσόντα να ζήσουν πολύ καλά μέσα σε αυτή την κατάσταση και στο καπιταλιστικό σύστημα αλλά δεν το θέλησαν· διάλεξαν τον δύσκολο αλλά τίμιο δρόμο της προσφοράς και της θυσίας και έγιναν πρωτοπόροι στον αγώνα για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Όχι όμως με λόγια αλλά με έργα, ακολουθώντας τα βήματά τους στον τίμιο δρόμο που χάραξαν», σημειώνει ο συγγραφέας.
Στον πρόλογό του ο Κώστας Μαραγκουδάκης τονίζει: «Με την έκδοση του ιστορικού (κυρίως) βιβλίου του, που αποτελεί βαθύτερη περιγραφή και σχολιασμό γεγονότων μιας περιόδου τριών τετάρτων αιώνα (1940-2015), μάλιστα των πιο συγκλονιστικών απ’ όσα βίωσε ο λαός μας μετά την επανάσταση του 1821, ο σύντροφός μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ, ύστερ’ από μια αξεπέραστη έρευνα γεγονότων και καταστάσεων, προσφέρει ―γενικά― στο αναγνωστικό κοινό, μια σημαντική ιστορική μαρτυρία, με το πλεονέκτημα της άμεσης δικής του συμμετοχής και δράσης. (…)Πρόκειται για ένα ιστόρημα-προσφορά στον Ελληνικό λαό, για μια περίοδο που ο ίδιος ο συγγραφέας έζησε, με μύριους κινδύνους και προσωπικά, όπως και όλη η οικογένειά του, αδέλφια και γονείς.»
Και ο Χρήστος Τσιντζιλώνης σημειώνει: «Με λόγια απλά και κατανοητά για μικρούς και μεγάλους μάς αφηγείται γεγονότα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Με εύστοχο τρόπο απαντά σε όλους εκείνους, που στο όνομα της συναίνεσης και της συμφιλίωσης διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, παραχαράζοντας την ιστορική αλήθεια για την ηρωική Αντίσταση του λαού μας ενάντια στη ναζιστική κατοχή της χώρας μας, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και τον καθοδηγητικό ρόλο του ΚΚΕ σ’ αυτήν. Εμείς θα λέγαμε ότι το αξιόλογο αυτό βιβλίο του Χρήστου Νταβαντζή και τα γεγονότα που αφηγείται δεν αφορούν μόνο τη Χώσεψη και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους τους νέους που θέλουν να μάθουν την ιστορική αλήθεια για την ΕΑΜική Αντίσταση και το ΔΣΕ. Η ζωή και η 90χρονη δράση του συγγραφέα. Η ακλόνητη πίστη του στις ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού-κομμουνισμού, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές και όχι μόνο.»
Χρήστος Ι. Νταβαντζής
Όσα επέζησαν στη μνήμη… Οδοιπορικό μιας ζωήςISBN 978-960-93-8124-6Αυτοέκδοση, Μάης 2016Αριθμός σελίδων: 272Διαστάσεις: 17 x 24Πρόλογος: Χρήστος Τσιντζιλώνης και Κώστας ΜαραγκουδάκηςΕπιμέλεια: Νίκος Χ. Πουρναράς