«Αντιγόνη στη Χάγη»: Η υπεράσπιση ενός λαού που αντιστάθηκε στην ΝΑΤΟϊκή βαρβαρότητα

Λιάνα Κανέλλη: «Σήμερα που ακούτε “δικαιωματάκηδες” να ανατριχιάζουν για μία βόμβα στο Κίεβο σκεφτείτε ότι είναι οι ίδιοι που δολοφονούν εν ψυχρώ τα γυναικόπαιδα στη Γάζα. (…) Γιορτάζει ο σφαγέας, γιορτάζουμε κι εμείς, εδώ με τη ”Σύγχρονη Εποχή”. Φτιάξτε όσες Αντιγόνες μπορείτε για να μη βρεθούμε στην ίδια μοίρα»

Με παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ την Τετάρτη 10 Ιούλη 2024, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

Για το βιβλίο μίλησαν η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταφραστής – επιμελητής της έκδοσης. Νωρίτερα, η Λ. Κανέλλη βρέθηκε στο περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής» και υπέγραφε το βιβλίο.

Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στην εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τους δύο ομιλητές, να παρουσιάζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, τις αιτίες που γεννούν πολέμους, το στημένο δικαστήριο της Χάγης, το ρόλο του ΝΑΤΟ διαχρονικά και φυσικά την πολύμορφη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και «ορμητήριο» αγώνα τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η Λ. Κανέλλη υπερασπίστηκε την αλήθεια απέναντι στην ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα

Ο Αρ. Λαμπρούλης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, συνελήφθη, ανετράπη, απήχθη και εκδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το 2001. Αυτό ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο γιουγκοσλάβικος λαός λόγω της αντίστασης που έδειξε στον ιμπεριαλισμό και της άρνησής του να υπογράψει κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε απευθυνθεί και στον ελληνικό λαό το 1940 από το Μουσολίνι. Η συνθήκη του Ραμπουγιέ που είχε προταθεί στο Μιλόσεβιτς σήμαινε τη μετατροπή της Γιουγκοσλαβίας σε ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο.

Αυτό που προσπάθησαν να δικάσουν στο πρόσωπο του Μιλόσεβιτς δεν ήταν παρά ο ίδιος ο λαός της Γιουγκοσλαβίας και να επιχειρήσουν παράλληλα να αθωώσουν το ΝΑΤΟϊκό έγκλημα και να το ξεπλύνουν, υποβιβάζοντας το στο επίπεδο των παράπλευρων απωλειών, είτε ακόμα προσδίδοντάς του ανθρωπιστικό κίνητρο».

Αναφερόμενος στην παρουσία της Λιάνας Κανέλλη στο ΔΠΔ της Χάγης και την κατάθεσή της, είπε ότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα ενός λαού να αντισταθεί, την αλήθεια της δολοφονίας αμάχων και του βομβαρδισμού αθώων πολιτών και όχι στρατιωτικών στόχων όπως ήθελε η ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα.

Τόνισε επίσης τη σημασία το συγκεκριμένο βιβλίο να διαβαστεί από όσους περισσότερους γίνεται, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «σε εποχές που η σκέψη αστυνομεύεται και η γλώσσα κακοποιείται, προκειμένου να αλλοιωθεί ως εργαλείο διάδοσης των ιδεών και κάθε τι ουσιαστικού και πραγματικά προοδευτικού, το διάβασμα είναι πράξη αντίστασης».

Να πυκνώσουν οι φωνές αντίστασης και αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Η Λιάνα Κανέλλη, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσπάθεια του δικαστηρίου να την μετατρέψει από μάρτυρα σε κατηγορούμενη. Είπε πως «μου έκαναν ερωτήσεις με βάση ΝΑΤΟϊκό χάρτη και τα δελτία τύπου του ΝΑΤΟ» και ότι «πήγα να καταθέσω στη Χάγη το έγκλημα του ΝΑΤΟ και αυτοί ήταν αποφασισμένοι να μην με αφήσουν».

Μιλώντας για το ρόλο του δικαστηρίου της Χάγης ανέφερε πως «στήθηκε δύο φορές μια για τον Μιλόσεβιτς και μια για τη Ρουάντα, όπου ήθελαν να τακτοποιήσουν οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονταν με το Κέρας της Αφρικής.

Στη μεν Γιουγκοσλαβία καθίσανε στο σκαμνί αυτόν που δεν τους έκατσε στις αποφάσεις τους, τον Μιλόσεβιτς και στη Ρουάντα πιάσανε 3 καλόγριες και δύο χαμηλούς αξιωματικούς και βγάλανε από το κάδρο όλους αυτούς που τους βοήθησαν να διαλύσουν τη χώρα και να κάνουν τη μεγαλύτερη σφαγή στον κόσμο.

Σήμερα που ακούτε “δικαιωματάκηδες” να ανατριχιάζουν για μία βόμβα στο Κίεβο σκεφτείτε ότι είναι οι ίδιοι που δολοφονούν εν ψυχρώ τα γυναικόπαιδα στη Γάζα. (…) Ξανακόβουν τον κόσμο λες και είναι τούρτα, στα μέτρα των συμφερόντων τους, των ενεργειακών δρόμων, της προσπάθειά τους να καθυποτάξουν και να χειραγωγήσουν τους λαούς».

Σημείωσε πως ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία είναι ένας πόλεμος που αποτέλεσε «το πείραμα, τον χάρτη, το φυτώριο για τους επόμενους πολέμους, για τον τρόπο με τον οποίο κατακερματίζονται οι χώρες κατά το δοκούν».

Και κατέληξε αναδεικνύοντας την πολύ μεγάλη σημασία που έχει να κυκλοφορεί αυτό το βιβλίο την ώρα που κάποιοι πανηγυρίζουν τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ. «Γιορτάζει ο σφαγέας, γιορτάζουμε κι εμείς, εδώ με τη ”Σύγχρονη Εποχή”. Φτιάξτε όσες Αντιγόνες μπορείτε για να μη βρεθούμε στην ίδια μοίρα», είπε, προβάλλοντας την ανάγκη να πυκνώσουν οι φωνές αντίστασης και αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: