«Ημερολόγιο 2025 – Να ανθίσει ξανά η ζωή – Λαϊκά παραμύθια από τα χώματα της Γάζας» – Επιμέλεια: Δημήτρης Β. Προύσαλης

Ένα θαυμάσιο ημερολόγιο για το «σωτήριον έτος» 2025, που δεν γνωρίζουμε ή μάλλον υποψιαζόμαστε τι μας επιφυλάσσει, κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Α/συνέχεια.

Ένα θαυμάσιο ημερολόγιο για το «σωτήριον έτος» 2025, που δεν γνωρίζουμε ή μάλλον υποψιαζόμαστε τι μας επιφυλάσσει, κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Α/συνέχεια.

Το επιμελήθηκε ο δραστήριος και φιλόπονος αξιόλογος παραμυθάς («αφηγητής», κατά τη νέα ορολογία) –και όχι μόνο– Δημήτρης Β. Προύσαλης. Ο επιμελητής αυτού του Ημερολογίου  κατέχει ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής σκευής που απαιτείται για την επίτευξη του χρέους μας στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στην κοινωνία, αφού έχει σπουδάσει παιδαγωγικά, βιβλιοθηκονομία και έχει μετεκπαιδευτεί στην Ειδική Αγωγή. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο επιστημονικό αντικείμενο: «Λαογραφία και Πολιτισμός» και είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1988 υπηρετεί ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί με επιτυχία εδώ και μια 25ετία με την έρευνα, καταγραφή, μελέτη και την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, παραδόσεων, μύθων, θρύλων, μυθολογικών ιστοριών. Έχει συνεργαστεί όσον αφορά την παραπάνω δραστηριότητά του με φορείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουαλία, τον Καναδά, την Ινδία κ.ά. Έχει κυκλοφορήσει 29 βιβλία (προσωπικά και συλλογικά, με επιμέλειά του), τα 24 απ’ αυτά περιέχουν παραμυθολογικά θέματα. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής των Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» και Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια». Από το 2016 ευθύνεται για τη λειτουργία της «Λέσχης Αφήγησης Αθήνας “Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία”». Οι ενδιαφερόμενοι αξίζει να τον ενημερώνονται και από τον ιστότοπο «Στων παραμυθιών τα Σταυροδρόμια».

Δημήτρης Β. Προύσαλης

Η «Εισαγωγή» του Ημερολογίου είναι πολύ κατατοπιστική για τον κάτοχό του. 

Μεταξύ πολλών άλλων ενδιαφερόντων θεμάτων και στοιχείων, διαβάζουμε τα εξής:

«Τα λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων γίνονται λοιπόν ο χώρος πλαισίωσης της παλαιστινιακής συλλογικής μνήμης και ταυτότητας, την οποία εκφράζουν, χαλουχούν και μεταδίδουν, αναδημιουργώντας την έννοια της Πατρίδας και της Νάκμπα. Οι αναμνήσεις της Παλαιστίνης πριν το 1948 είναι ισχυρές εξού και η σημασία των προφορικών αφηγημάτων και των αφηγήσεων που προωθούν μια σταθερή και διαρκή αναφορά στην παλαιστινιακή κουλτούρα, τη γη, τις παραδόσεις και τα έθιμα, τα χωριά την κοινωνία». Ο Δημ. Β. Προύσαλης μας δίνει και άλλα πολιτισμικά, κοινωνιολογικά και ιστορικά στοιχεία για τον πολύπαθο, ηρωικό και αγωνιστικό αυτόν ιστορικό λαό, που σήμερα, ακόμη χειρότερα, κατακρεουργείται εδώ και 75 χρόνια από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, με την ανοχή του ανύπαρκτου και πουλημένου ΟΗΕ, την πολεμική και οικονομική στήριξη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των συμβιβασμένων ηγεσιών των αστικών κομμάτων της Ευρώπης, όπως ήταν και είναι τα αντίστοιχα της χώρας μας.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2025

ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙ ΞΑΝΑ Η ΖΩΗ

Λαϊκά παραμύθια από τα χώματα της Γάζας

Επιμέλεια: Δημήτρης Β. Προύσαλης

Εκδόσεις Α/συνέχεια, Αθήνα 2024, σχ. 0,21 Χ0,14 εκατ., σελ. 160

Κι όμως. Αξίζουν πολλά και καλά για κάθε λαό, πόσο μάλλον για τον παλαιστινιακό λαό και έμπρακτη στήριξη κυρίως από τους ίδιους τους λαούς, τους απλούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους. Ο πολιτισμός της Παλαιστίνης αξίζει τον σεβασμό μας. Αξίζει να τον μελετήσουμε και να τον προβάλλουμε. Αυτό επιχειρεί και ο άξιος εκπαιδευτικός και επιστήμονας, ο άξιος μελετητής και αφηγητής παραμυθιών, Δημ. Β. Προύσαλης. Παρουσιάζοντας 12 υπέροχα λαϊκά παραμύθια στο Ημερολόγιο που επιμελήθηκε, μας κάνει κοινωνούς της προφορικής λαϊκής παλαιστινιακής παράδοσης και μας θυμίζει το χρέος μας απέναντι στον βασανισμένο λαό της Γάζας. Μας παρωθεί να συμμετέχουμε στις λαϊκές κινητοποιήσεις υπεράσπισής του, ουρλιάζοντας «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ».

Αντιγράφουμε, προς ενημέρωση των φίλων αναγνωστών μας, τους τίτλους των παραμυθιών:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ. «Η υπόσχεση του ψαριού»

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ. «Ο άντρας που εγεννήθηκε καμήλι»

ΜΑΡΤΙΟΣ. «Η τιμωρία των επόμενων γενιών»

ΑΠΡΙΛΙΟΣ. «Τζουμεπεϊνά, η κόρη με την ομορφάδα του τυριού»

ΜΑΪΟΣ. «Η ιστορία της φακής»

ΙΟΥΝΙΟΣ. «Η ιστορία του  “Μικρού Υπναράτου Ναγίς»

ΙΟΥΛΙΟΣ. «Η ατρόμητη κόρη του εμπόρου»

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ. «Αν θέλει ο θεός…»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. «Η περιπέτεια του Χασάν»

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ. «Η κόρη των σπόρων του Ροδιού»

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ. «Η ιστορία της Νάνι, της κυράς των γκουλ»

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ. «Η ιστορία ενός ψύλλου»

 Λαϊκά παραμύθια που μας συγκινούν, μας «διδάσκουν», μας ωριμάζουν, μας δημιουργούν συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς, που αξίζουν να διαβαστούν απ’ όλους μας (εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά) και να συζητηθούν, αν χρειαστεί, κάτι που φυσικά δεν είναι απαραίτητο, μόνο αν θεωρηθεί ως αναγκαίο από την κοινότητα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δημ. Β. Προύσαλη για την υπέροχη δουλειά του και στις εκδόσεις Α/συνέχεια για τη θαυμάσια έκδοση.

Ακόμη και αν ορισμένοι δεν χρησιμοποιούν έντυπα ημερολόγια στην εποχή της ηλεκτρονικής «καταιγίδας», αξίζει να το προμηθευτούν για την ανάγνωση και μελέτη των άγνωστων στους περισσότερους από εμάς παλαιστινιακών λαϊκών παραμυθιών και να το διατηρήσουν στη βιβλιοθήκη τους ως συλλεκτικό κομμάτι.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: