Μακρόνησος: Η αιμάτινη κηλίδα δεν σβήνει – Παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε» (ΦΩΤΟ)
Στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέσα σε κλίμα συγκίνησης παρουσιάστηκε χτες βράδυ το βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε» της Ρένας Λευκαδίτου – Παπαντωνίου.
Στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέσα σε κλίμα συγκίνησης παρουσιάστηκε χτες βράδυ το βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε» της Ρένας Λευκαδίτου – Παπαντωνίου.
Την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις «Εντός» άνοιξε συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωστας Ψωμιάδης, γιος του Μακρονησιώτη αγωνιστή Σταύρου Ψωμιάδη.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών – ΣΦΕΑ 1967-1974, η Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, μέλος συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», ο Τηλέμαχος Λουγγής, ιστορικός, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο Ε.Ι.Ε., ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακρονησιώτης αγωνιστής Λάζαρος Κυρίτσης και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του κιθαριστή και συνθέτη Νίκου Αθανασάκη και της ηθοποιού και τραγουδίστριας Ειρήνης Πολυδώρου.
«Το έργο της Ρένας Λευκαδίτου Παπαντωνίου, με σεμνότητα παρουσιάζει τους σταυραετούς της λευτεριάς. Γιατί αυτοί, μέσα στη μεγαλοσύνη τους, παρέμειναν σεμνοί. Και υπογραμμίζει τη λέξη ΥΠΟΜΝΗΣΗ. Ναι, γιατί όλοι πρέπει να μην ξεχνάμε, να θυμόμαστε. Έχει μια ιδιαιτερότητα αυτό το βιβλίο, από άλλα που έχουν γραφτεί για τη Μακρόνησο. Όχι σε αντιπαράθεση με αυτά. Απλά συμπληρώνει πολλά από αυτά που δεν έχουν καταγραφεί.
Η Ρένα, σε μια κοπιώδη προσπάθεια, με έρευνες σε αρχεία και με προσωπική επικοινωνία με αγωνιστές που βίωσαν αυτή τη βαρβαρότητα της αστικής τάξης, κατάφερε να βρει στοιχεία και αναφέρει πολλά ονόματα βασανισθέντων, κρατουμένων και νεκρών αγωνιστών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Χαλβατζής, που στην αρχή της ομιλίας του (δείτε τη ολόκληρη εδώ) περιέγραψε το πολιτικό πλαίσιο στη χώρα την εποχή που δημιουργήθηκε το κολαστήριο της Μακρονήσου τον Απρίλη του 1947.
«Παρά τις προσπάθειες του μετεμφυλιακού αστικού κράτους να σβήσει την αιμάτινη αυτή κηλίδα της νεότερης ιστορίας μας από το «δημοκρατικοφανές» προσωπείο του, το στίγμα της πρωτοφανούς, απάνθρωπης βαναυσότητας, των βασανισμών, των στυγερών δολοφονιών όχι απλώς θα το κατατρέχει, αλλά θα γιγαντώνεται, σε πείσμα των προσπαθειών (του) για μονομερή λήθη. Γιατί αυτό που δεν μπορεί να σβηστεί είναι η αλήθεια των ιστορικών γεγονότων που αναδεικνύουν ότι τα πραγματικά αίτια βρίσκονται στον τρόμο, τον πανικό, της κυρίαρχης αστικής τάξης (ντόπιας και ξένης) μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία της- και η αλήθεια είναι ότι οι αγώνες του λαού μας στα χρόνια της Ε. Αντίστασης και του ΔΣΕ τραντάξανε συθέμελα το βάθρο της» τόνισε στη δική της ομιλία (δείτε τη ολόκληρη εδώ) η Κυριακή Καμαρινού, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμμετοχή της αρχιτέκτονα, Ρένας Λευκαδίτου-Παπαντωνίου, στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, το 1990, για την προστασία και ανάδειξη της ιστορικότητας της Μακρονήσου, «να αφοσιώνεται ολόψυχα συμμετέχοντας σε όλες τις διαδικασίες-συνέδρια-πρωτοβουλίες φορέων, προκειμένου να θεσμοθετηθούν οι χρήσεις γης (1995) και να μετουσιώνει κυριολεκτικά σε υπόθεση ζωής αυτό που ριζώθηκε μέσα της ως χρέος απέναντι στους νεκρούς», όπως ανέφερε η ίδια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες απόγονοι Μακρονησιωτών και υποσχέθηκαν να δώσουν στοιχεία για την συμπλήρωση των καταλόγων που περιέχονται στο βιβλίο.
Σημειώνουμε ότι στο βιβλίο δημοσιεύεται κατάλογος ανδρών Μακρονησιωτών με 6.264 ονόματα βασανισθέντων, κατάλογος γυναικών Μακρονησιωτισσών με 1.107 ονόματα βασανισθέντων και κατάλογος βασανιστών με 319 ονόματα και περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το εξώφυλλο του βιβλίου επιμελήθηκε η χαράκτρια Εύα Μελά.
Το βιβλίο της Ρένας Λευκαδίτου – Παπαντωνίου «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Το περιοδικό μας εξασφάλισε και θα δημοσιεύσει στο άμεσο προσεχές διάστημα τις τοποθετήσεις των ομιλητών.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:
Δείτε ακόμα:
Σπύρος Χαλβατζής: Στον ατιμωτικό πάσσαλο της ιστορίας οι βασανιστές της Μακρονήσου
Κυριακή Καμαρινού: Η Μακρόνησος αποτελεί Κορυφαίο Τόπο αναμέτρησης δυο κόσμων
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback