Μαρία Τσεβίκ Συμεωνίδου, “Πόλη μου. Γεύση μου. Ζωή μου”
Ένα πολύτιμο βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, με αναφορές στη ζωή και το έργο των ρωμιών δημιουργών-μαστόρων της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης, αλλά και ένα κείμενο με πάμπολλες ενδιαφέρουσες γνώσεις και πληροφορίες για την Πόλη της καρδιάς μας, την Πόλη των γλάρων, τους ανθρώπους της με ρωμαίικη ταυτότητα, ζωή και εμπειρίες…
Η Μαρία Τσεβίκ Συμεωνίδου γεννήθηκε στα Ταταύλα (Κουρτουλούς) της Κωνσταντινούπολης το 1972. Σπούδασε Φιλοσοφία και Παιδαγωγικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στην Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Πόλη επί 24 χρόνια συνολικά. Έχουν κυκλοφορήσει στην τουρκική γλώσσα έξι βιβλία της (τα πέντε αφορούν γαστρονομικά θέματα από την ρωμαίικη πολίτικη κουζίνα και το ένα είναι ποιητική συλλογή).
Το παρουσιαζόμενο βιβλίο μεταφράστηκε από την τουρκική στην ελληνική γλώσσα και εκδόθηκε σχετικά πρόσφατα από την εκδόσεις IASON BOOKS. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα που κυκλοφόρησε το 2012 στην Κωνσταντινούπολη (Πόλη) με τον τίτλο İSTANBULUM TADIM TUZUM HAYATIM. Οι στόχοι της συγγραφέα για το γράψιμο αυτού του βιβλίου είναι πολλαπλοί:
α) «να ανοίξει μια σελίδα για την πολιτιστική ταυτότητα μέσω της κουζίνας της Πόλης, η οποία δεν έχει αναλυθεί και πολύ.», όπως σημειώνει στον εξαιρετικό Πρόλογό της με τίτλο: «Ξεκινώντας», τον γεμάτο με ιστορικές πληροφορίες και έντονο συναισθηματισμό. Και συνεχίζει: «Οι Ρωμιοί μας έχουν και κοινωνική συνεισφορά […] Ήθελα να αναφερθώ στην προσφορά τους από τους κανόνες στο τραπέζι, τους τρόπους διασκέδασης, τις λεπτομέρειες στη νυχτερινή διασκέδαση, μέχρι την επιρροή τους στην κουλτούρα της εστίασης.» Υπογραμμίζει δε ότι οι Ρωμιοί της Πόλης είναι «οι πρώτοι που θα έρθουν στον νου, όταν αναφερόμαστε στον τομέα της εστίασης-τροφίμων και ποτών στην Πόλη.»
β) «[…] εκτός από την κουλτούρα της κουζίνας ήθελα να δώσω χώρο και στα σημαντικά ονόματα που αναφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις, σχετικά με τις πολιτιστικές και κοινωνικές κουλτούρες της Πόλης»
γ) «Προσπάθησα να μεταφέρω τις πικρές και γλυκές αναμνήσεις τους μαζί με τους πόθους τους και τις σκέψεις τους.»
δ) «[…] σε μια τέτοια εποχή ήθελα να χτίσω μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μπορεί αυτό το βιβλίο να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τους Ρωμιούς που επιθυμούν ακόμα να γυρίσουν πίσω…»
Το βιβλίο αποτελεί ένα πανόραμα ιστορικής και σύγχρονης γνώσης σχετικής με τα εστιατόρια, τις ταβέρνες με ζωντανή μουσική και τα ζαχαροπλαστεία της Πόλης, τις παραδόσεις, τις εκλεκτές γεύσεις από τη ρωμαίικη πολίτικη κουζίνα, με λαδερά, μεζέδες, φαγητά με κρέατα και θαλασσινά. Να πώς κελίνει η συγγραφέας τον Πρόλογό της: «Ήθελα να βάλω και εγώ μια δική μου μικρή σταλιά στη σούπα με τις διάφορες γεύσεις, που βασίζονται σε διαφορετικές συνταγές με άφθονα μυρωδάτα μπαχαρφικά. Εύχομαι να βρείτε και εσείς τις γεύσεις που ταιριάζουν με τα δικά σας γούστα.»
Ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί και πάρα πολλά πράγματα που αφορούν την Πόλη, όπως για παράδειγμα την Ιστορία των περιοχών και κοινοτήτων της: Θεραπειά, Πέραν (Μπέηογλου), Χαλκηδόνα (Καντίκιοϊ), Μόδι (ή Μόδα), Πριγκηπόννησα (Ανταλάρ), Ίμβρος, Μέγα Ρέμα (Αρναβούτκιοϊ), Τένεδος, Τεπέμπασι, Σισλί, Πρώτη (Κιναλιάδα) κ.λπ.
Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αφορά τα φαγητά, τα γλυκά και τις γεύσεις της ρωμαίικης πολίτικης κουζίνας. Και όλα αυτά αντλούνται μέσα από τις συνεντεύξεις που πήρε η συγγραφέας από ρωμιούς και άλλων εθνικοτήτων (Αλβανούς, ) Πολίτες, εστιάτορες, ταβερνιάρηδες, ζαχαροπλάστες μεσαίους μαγαζάτορες επιχειρηματίες, αλλά και από εργοστασιάρχες, που ζουν στην Πόλη, στην Αθήνα ή στο εξωτερικό.
Ποιες συνταγές να πρωτοαναφέρουμε από τις τόσες που περιέχονται στο βιβλίο; Ενδεικτικά αναφέρω τις εξής: Ο ταραμάς, Γοφάρι αχνιστό (Θεραπειά), Μπουρέκι με γαρίδες (Γενίκιοϊ), Λακέρδα του φουκαρά, Το διάσημο τορίκ με σάλτσα, Κιοπέογλου, Χαϊδάρι (Γαλατάς), Λαβράκι στο λαδόχαρτο, Γεμιστό κοτοπουλάκι με λαχανικά (Αιγυπτιακή αγορά), Συκώτι φυλλαράκια (Γιαπράκ τζιγέρ) (Καντίκιοϊ), Κολοκυθόανθοι γεμιστοί, Ο μουσακάς, Πλακί παλαμίδας, Το σοκολατένιο όνειρο της Μαρίας: κέικ με σος σοκολάτας και καραμέλα (Ο κήπος της Μαρίας Μαλτεπέ, της Μαρίας Εκμετσίογλου, Μπεσίκτας), Λαδερά σρμάδες με αμπελόφυλλα (Μέγα Ρεύμα). Το τοπίκ (Πέραν), Κοραμπιέδες πικραμύγδαλου (Μπεμπέκ), Γκυκό κυδώνι, Εκμέκ κανταϊφι, Το προφιτερόλ, Λευκό γλυκό (Σισλί), Το κέικ τούττι-φρούττι, Ξιφίας στον φούρνο, Χταπόδι (Ταταύλα), Πάστα φλώρα, Ελαφρύς χαλβάς αμυγδάλου (Πρίγκηπος), Παλμιγιέ/Φοίνικας (Πρώτη) κ.ά.
Μαρία Τσεβίκ Συμεωνίδου
Πόλη μου. Γεύση μου. Ζωή μου
Αναθεωρημένη έκδοση
Εκδόσεις IASON BOOKS, Αθήνα 2024, σχ. 0,21 Χ 0,14 εκατ., σελ. 549
Η συγγραφέας αναδεικνύει σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, από τις οποίες αποσπά, εκτός από την Ιστορία των επιχειρήσεών τους εστίασης ή ζαχαροπλαστικής, πολλά και σημαντικά στοιχεία της κοινωνικο-πολιτικής ζωής της Πόλης, διανθισμένα με αναμνήσεις, τα οποία δημιουργούν συγκινησιακή φόρτιση κυρίως για του Πολίτες αναγνώστες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κεφάλαιο: «Συζητήσεις και παραδόσεις». Η συγγραφέας συζητά με σημαντικές προσωπικότητες ρωμαίικων κοινοτήτων της Πόλης και μητροπολίτες, αποσπώντας σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή, τις δραστηριότητες και την προσφορά τους. Επίσης, καταγράφει με ευχάριστο αφηγηματικό τρόπο έθιμα του Πάσχα και των Χριστουγέννων, καθώς και παραδοσιακές γεύσεις των εορτών. Ακόμη, αναφέρεται στον θάνατο στον Χριστιανισμό και στα έθιμα του θανάτου και στα κόλλυβα, στην Πόλη, προσφέροντας λαογραφικές πληροφορίες.
Στο κεφάλαιο «Οι εκλεκτές γεύσεις από τη ρωμαίικη (πολίτικη) κουζίνα» καταγράφει πληροφορίες για λαδερά, μεζέδες, φαγητά με κρέατα και θαλασσινά, σε αναλυτικές συνταγές, χρήσιμες γι’ αυτές και γι’ αυτούς που τους αρέσει να μαγειρεύουν.
Ένα πολύτιμο βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, με αναφορές στη ζωή και το έργο των ρωμιών δημιουργών-μαστόρων της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης, αλλά και ένα κείμενο με πάμπολλες ενδιαφέρουσες γνώσεις και πληροφορίες για την Πόλη της καρδιάς μας, την Πόλη των γλάρων, τους ανθρώπους της με ρωμαίικη ταυτότητα, ζωή και εμπειρίες, το οποίο μας το προσφέρει με αγάπη η Μαρία Τσεβίκ Συμεωνίδου. Την ευχαριστούμε.