Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία

«Χωρίς επαναστατική θεωρία, δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατική δράση». Αυτή την πολιτική παρακαταθήκη του Λένιν, του μεγάλου κομμουνιστή επαναστάτη, θεμελιωτή της επαναστατικής θεωρίας και πρωτεργάτη οικοδόμησης της ΕΣΣΔ, την έχει κατανοήσει πλήρως το ΚΚΕ και η Σύγχρονη Εποχή, και γι’ αυτό την εφαρμόζουν στην πράξη από κοινού, παντοιοτρόπως, αλλά και… στον εκδοτικό τομέα. 

«Χωρίς επαναστατική θεωρία, δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατική δράση» (Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν). Αυτή την πολιτική παρακαταθήκη του μεγάλου αυτού κομμουνιστή επαναστάτη, θεμελιωτή της επαναστατικής θεωρίας και πρωτεργάτη οικοδόμησης της ΕΣΣΔ, την έχει κατανοήσει πλήρως το ΚΚΕ και η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, και γι’ αυτό την εφαρμόζουν στην πράξη από κοινού, παντοιοτρόπως, αλλά και… στον εκδοτικό τομέα. 

Το παρόν βιβλίο θα το ενέτασσα σε μια κατηγορία βιβλίων (έχουν κυκλοφορήσει και άλλα βιβλία από τη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ) με τίτλο: «ΦΑΚΕΛΛΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ», όπου με μεθοδικό και συνοπτικό τρόπο, αλλά και πολύ εύληπτο, παρουσιάζονται θεματικές ενότητες, όπως επί τω προκειμένω «η επαναστατική θεωρία». Μια θεματική ενότητα πολύ σημαντική για τον μαρξισμό-λενινισμό, άρα για το ΚΚΕ και την επιτυχία της επαναστατικής δράσης του.   

Εδώ, αναλαμβάνει η Ιδεολογική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου (Κ.Σ.) της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (Κ.Ν.Ε.) να σχεδιάσει τον συγκεκριμένο «ΦΑΚΕΛΛΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ», να συντάξει τα κείμενα, που υποστηρίζουν το θέμα, να φροντίσει να έχουν εκλαϊκευτικό χαρακτήρα και με τη συνδρομή του «Δημιουργικού» της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, να παρουσιαστεί στους αναγνώστες αυτό το θαυμάσιο από εκτυπωτική (με έγχρωμες φωτογραφίες και ιλουστρασιόν χαρτί) και αισθητική άποψη αποτέλεσμα, που έχουμε στα χέρια μας.

Το βιβλίο απαρτίζεται από τέσσερις κειμενικές ενότητες: 

Ενότητα 1: Η κοινωνία που ζούμε σήμερα, ο καπιταλισμός

Ενότητα 2: Σοσιαλισμός, η κοινωνία για την οποία παλεύουμε

Ενότητα 3: Η Σοσιαλιστική Επανάσταση

Ενότητα 4: Οι κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία του μπολσεβικισμού

Σαφώς και το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στη νεολαία (μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους και ανέργους) –και όχι μόνο στα μέλη της ΚΝΕ–, αλλά και σε κάθε πολίτη, που θέλει να μάθει, να προβληματιστεί σε κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο, να εξελιχθεί η σκέψη του, για να μπορεί να κατανοήσει τη γύρω του πραγματικότητα, να αντιληφθεί τους ταξικούς εχθρούς του, να συνειδητοποιήσει το ατομικό, οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό συμφέρον του, αλλά και το συμφέρον  ολόκληρης της εργατικής τάξης και των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, ώστε να δράσει επαναστατικά και αποτελεσματικά για τη δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής/κομ-μουνιστικής.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Κ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ν.Ε.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

Εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, Αθήνα 2020,

σχ. 0,24 Χ 0,17 εκατ., σελ. 128

Στον «Πρόλογο», υπογραμμίζεται ότι η παρούσα έκδοση «αφορά κάθε νέο και νέα που δεν συμβιβάζεται με τη σημερινή κατάσταση, που ψάχνει απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ανησυχίες του, πολλά από τα οποία έχουμε ήδη συζητήσει μέσα από προηγούμενες εκδόσεις της ΚΝΕ, όπως τη σειρά Αλήθειες και ψέματα για τον Σοσιαλισμό και την Αντεπίθεση, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό!»

Στον «Πρόλογο», επίσης, τίθενται δε ερωτήματα, τα οποία απαντιούνται στο βιβλίο, όπως: «Πώς βγάζουν οι καπιταλιστές τα κέρδη τους; Ποια είναι η πηγή της εκμετάλλευσης στη σημερινή κοινωνία; Ποιος είναι ο χαρακτήρας και ο ρόλος του κράτους; Μπορεί αυτός ο κόσμος να αλλάξει και πώς; Είναι απαραίτητη η επανάσταση; Στην κοινωνία του σοσιαλισμού-κομμουνισμού πώς θα οργανώνεται η παραγωγή για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών; Πώς θα γίνεται η συμμετοχή στη λήψη και στην  εφαρμογή των αποφάσεων; Ποιος είναι ο χαρακτήρας της εργατικής εξουσίας, της “δικτατορίας του προλεταριάτου”; Ποια είναι τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην παρέμβασή τους στο μαζικό κίνημα;»

Σημειώνεται δε ότι η παρούσα έκδοση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον γιορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν (1870-1924), ενός από τους τρεις θεμελιωτές της επαναστατικής θεωρίας, την οποία μελέτησε μαζί με τους προγενεστέρους του Καρλ Μαρξ (1818-1883) και Φρίντριχ Ένγκελς (1820-1895). 

Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχει το ίδιο μότο: «Ψάξ’ το παραπάνω…», δίνοντας σχετική με το κάθε κεφάλαιο βιβλιογραφία, παροτρύνοντας τον αναγνώστη να διαβάσει και άλλα βιβλία, δηλαδή του εξηγεί έμμεσα ότι τα μικρά κεφάλαια του βιβλίου είναι το έναυσμα για αναζήτηση, για μελέτη, για επιστημονική επεξεργασία του κάθε θέματος. Και ότι ασφαλώς υπάρχει πλούσια σχετική με το θέμα βιβλιογραφία, μέρος της οποίας προτείνεται από την Ιδεολογική Επιτροπή του Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε.

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο, απαραίτητο να βρεθεί οπωσδήποτε στα χέρια κάθε εργάτη και γενικά κάθε εργαζόμενου, ανέργου, νέας και νέου ιδιαίτερα, μια και οι τελευταίοι διαθέτουν λόγω ηλικίας μεγαλύτερη ικανότητα κατανόησης, μνήμης, αντίληψης, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη μελέτη παρόμοιων βιβλίων, αλλά και της παρακολούθησης ειδικών μαθημάτων και διαλέξεων, να εξελιχθούν ταχύτερα και αποδοτικότερα σε επαναστατικά νιάτα, μεγάλη δύναμη κρούσης στο ταξικό μαζικό κίνημα. Οι μεγαλύτερες ηλικίες των αναγνωστών θα ατσαλωθούν από τη γνωριμία τους με την επαναστατική θεωρία, θα προσθέσουν στην πείρα τους από τη συνδικαλιστική δράση και κυρίως από την ταξική συνδικαλιστική δράση του και περισσότερες θεωρητικές γνώσεις, απαραίτητες για την ουσιαστική και αποτελεσματική σύνδεσή τους με την επαναστατική δράση τους. Οι μη μυημένοι σε παρόμοια θεωρητικά ζητήματα, αρχικά θα ξαφνιαστούν ευχάριστα, και στη συνέχεια θα πειστούν και για περισσότερη θεωρητική κατάρτιση και για την ενεργό συμμετοχή τους στο ταξικό/επαναστατικό κίνημα. 

Ελπίζουμε, επίσης, να μπει σε βιβλιοθήκες κάθε είδους, να διαβαστεί και να συζητηθεί σε σχετικές βιβλιοπαρουσιάσεις, που πραγματοποιούνται κατά τόπους και κατά περιόδους. Με μια κουβέντα: ευχόμαστε να διαδοθεί πλατιά. 

Εν κατακλείδι, πάντοτε θα συγχαίρουμε δημόσια τη «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» για τις εκδοτικές επιλογές της και πάντοτε θα τη συγχαίρουμε για το θαυμάσιο εκδοτικό αποτέλεσμα και φυσικά τους συντελεστές συγγραφής των κειμένων και της έκδοσής τους. Γιατί, όντως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδοτική πηγή, απ’ όπου αναβλύζουν επιστημονικές γνώσεις όλων των περιοχών του επιστητού, προβληματισμοί, ιδέες, θεωρίες και πρακτικές, ιστορικές καταγραφές, ερμηνείες και εκλαϊκευτικές προσεγγίσεις, που αφορούν την επαναστατική θεωρία, χρήσιμες για την επαναστατική δράση της εργατικής τάξης και των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων. Πέρα από τη μεγάλη προσφορά της στην ελληνική και διεθνή λογοτεχνία και δη αυτή που προέρχεται από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ή από παγκόσμιας εμβέλειας αστούς και μη προοδευτικούς λογοτέχνες, που και αυτοί συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην πορεία για μια δίκαιη, ειρηνική και ανθρώπινη κοινωνία, τη σοσιαλιστική/κομμουνιστική! 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: